Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 03.05.2018.

03.05.2018.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN 3. svibnja blagdan je Našašća Sv. Križa, koji se kao blagdan obilježavao i u kaledaru blagdana Dubrovačke Republike. (1) Danas je i blagdan svetih Filipa i Jakova apostolâ. (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Filip i Jakov ap., Jakša, Aleksandar, Teodozij i Mladen. (3) Svjetski je Dan slobode tiska i svjetski Dan Sunca. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 3. svibnja, obilježavao se  blagdan – Našašća Sv. Križa. Provala kuge 1586. ponukala je dubrovačke vlasti da uvedu zavjetnu procesiju na blagdan Našašća Sv. Križa. Nije posve jasno je li se taj blagdan službeno slavio i ranije, ali, relikvije s komadićima križa na kojem je bio raspet Isus štovane su u Dubrovniku još u srednjem vijeku. Imeđu desetak, cijepaka, iveraka i trunaka Isusova križa u Dubrovniku iz­dvajao se onaj koji je nekoć pripadao crkvi Sv. Stjepana i u Dubrovniku bio od pamtivijeka, izlagan  u državnoj, zavjetnoj procesiji na blagdan Našašća, kojom se željelo zahvaliti za Božju poštedu u mnogim trenucima povijesne kušnje, te izmoliti spas od kuge koja je harala. (5) 

Isto­dobno s crkveno-državno-bratovštinskim blagdanima Sv. Filipa i Jako­va, (1. svibnja) i blagdana Našašća Sv. Križa (3. svibnja), odvijao se u Dubrovačkoj Republici i niz javnih događanja koja potječu iz poganskih svibanjskih slavlja. Već od uskrsnih dana ekipe mlade vlastele iz dvaju dijelova grada “borile” su se pokušavajući preoteti ozelenjenu granu. Prvoga se svibnja pred crkvom Sv. Vlaha, podizalo deblo okićeno zimzelenom, a slavlje je do­življavalo vrhunac trećeg svibnja uvečer, spaljivanjem drva uz veselu pucnjavu i vatromet. (6) 

Veliki lukovi aresnala u gradskoj luci, za razliku od ostatka grada sa svih strana okruženog jakim i čvrstim zidovima, bili su otvoreni, te se svašta poduzimalo, kako bi se oni što bolje zatvarali i zaštitio sam grad. Na koncu se došlo na pomisao, da ih svaki put nakon izvlačenja odnosno porinuća broda zazidaju. Na današnji dan, 3. svibnja 1410. godine, Malo vijeće naredilo je da se zatvore lukovi arsenala, i to tako, da se postave grede i na njima sazida zid od cigli ili od tufa (sadre). Na ideju postavljanja greda došlo se jer je bilo nespretno kod svakog zatvaranja i otvaranja lukova zidati i opet rušiti zid u moru. (7) 

Poslije prvog svjetskog rata šah u Dubrovniku postaje sve popularniji, pa se krajem 1923. g. pokušava osnovati i šahovski klub. Ipak do osnovanja kluba trabalo je proći deset godina, a u tom razdoblju vrijedi spomenuti međunarodne turnire organizirane u Kuparima. Klub utemeljuje na osnivačkoj skupštini 20. listopada 1933. pod nazivom "Šah klub" skupina dubrovačkih šahovskih entuzijasta. Klub se okupljao u prostorijama kavane "Dubravke" na Pilama. Sredinom travnja 1934. g. priređen je prvi prvenstveni turnir s više od deset igrača. Uvjerljivu pobjedu izborio je Prosper Matijević, koji je postao i klupski prvak za 1935. i 1936. g.. Važni šahovski događaj dogodio se na današnji dan, 3. svibnja 1936. godine, kada je u Dubrovniku gostovao svjetski šahovski prvak dr. Aleksandar Aljehin, jedan od najznačajnijih šahista u povijesti. Tog dana svjetski je prvak odigrao simultanku na 35 ploča. Izborivši 33 pobjede uz 2 remija, dokazao da je dostojan naslova najboljeg šahista svjeta. (8) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 3. svibnja 1958. godine, u Dubrovniku jerođen Zdenko Baričević, poduzetnik, nastanjen u Finskoj, poginuo 12. studenoga 1991. godine na Strinčjeri, prilikom izvršenja borbene zadaće, kao pripadnik HRM-e. (9)

Na današnji dan, 3. svibnja 1961. godine, uDubrovniku je rođenapovjesničarka i profesorica orjentalistike,dr. sci. Vesna Miović, viša znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. U znanstvenim radovima bavi se istraživanjem odnosa Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva na svim razinama. Istražuje i povijest dubrovačkih Židova u doba Dubrovačke Republike, i nakon njenog sloma. Među do sada objavljenim knjigama izdvajamo: Na razmeđu (odnosi na dubrovačko-osmanskoj granici 1667-1806); Dubrovačka diplomacija u Istambulu; Židovski geto u Dubrovačkoj Republici (1546-1808); Dubrovačka Republika u spisima osmanskih sultana; Dubrovačka Republika u spisima namjesnika Bosanskog ejaleta i Hercegovačkog sandžaka, te Mudrost na razmeđu: zgode iz vremena Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva. Dosada je objavila brojne znanstvene radove u časopisima, zbornicima i knjigama. (10)

Na današnji dan, 3. svibnja1973. godine, u Dubrovniku je rođen Robert Ivušić, mehaničar, trajno nastanjen na Gornjem Brgatu, poginuo 31. svibnja 1992. na Srđu, kao pripadnik 163. brigade HV-e, prilikom izvršavanja ratne zadaće. (11)

Na današnji dan, 3. svibnja 2013. godine, u Zagrebu je umro dubrovački akademski slikar Vedran Remetin, godinama prisutan na dubrovačkoj likovnoj sceni, autentičnim i prepoznatljivim slikarskim rukopisom i poetikom, u kojoj je Dubrovnik bio njegov središnji motiv i gotovo opsesivan priziv nadrealnog, lijepog i utopijskog arkadijskog grada. Izlagao je u gradu, u crkvi sv. Spasa na Stradunu i u inozemstvu, a njegova slika darovana je i papi Ivanu Pavlu Drugom. Vedran Remetin izložbama i svakom od slika koje je za sobom ostavio kao svoju osobnu i umjetničku oporuku bio je slikar koji je živio Grad. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u nedjelju 3. svibnja 1992. godine, na dubrovačkom području bilo je nekoliko incidenata. Opet se, kao i prethodnog dana, ponovila pucnjava na policijski gliser u blizini Dakse. Kratki rafali iz teške strojnice s neprijateljskih položaja upućivani su prema Belvederu do 23 sata, od kada je bilo sasvim mirno. (13) Na današnji dan,3. svibnja 1992. godine u Smokvici, na stonskoj bojišnici nesretnim slučajem poginuo je pripadnik MOMP "Korčula"Ivan Kunjašić. (14) 

Izvori i literatura:

(1) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 288-291

(2) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(3) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 288-291

(6) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 264,265,266

(7) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 35

(8) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 184-186

http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ahovski_klub_Dubrovnik

(9) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -134-

(10)http://www.zavoddbk.org/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=5

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -184-

(12) Radio Dubrovik - Davor Mojaš

(13) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 156

(14) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 39,40, VJEČNI KAO DOMOVINA , Str. -179- Ivan Kunjašić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici