Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 04.06.2020.

04.06.2020.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 4. lipnja 1318. godine, Malo vijeće odlučuje, naime da se na Mljet pošalje potknez (vicecomes). (1) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Kvirin Sisački, Spomenka i Predrag. (4) Međunarodni je dan nevine djece – žrtava nasilja. Obilježava se 4. lipnja kako bismo se podsjetili da mnoga djeca pate zbog različitih vidova zlostavljanja. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Prije nego je otok Mljet došao u posjed Dubrovčana, otok je bio pod vrhovnom srpskom vlasti. Kada je 1301. došlo do rata između Dubrovnika i srpskog kralja Milutina, Dubrovčani su htjeli iskoristiti priliku kako bi se domogli Mljeta, kojim je, pod vrhovnom srpskom vlasti, upravljala benediktinska opatija sv. Marija na otočkom jezeru. Dubrovačko Veliko vijeće odlučilo je zauzeti Mljet, te je Malo vijeće za razdoblje od godine dana izabralo za kneza Mljeta Marka Bobaljevića. Ipak su se već 1301. počeli voditi pregovori o miru, te je u ožujku 1302, Malo vijeće zaključilo da se napusti otok Mljet. Dubrovčani su i kasnije pokušavali zavladati Mljetom, pa tako Dubrovnik ponovno poseže za otokom 1305. godine, te trinaest godine kasnije, u vrijeme kada je Dubrovnik bio u ratu s kraljem Urošera II. Milutinom.Na današnji dan, 4. lipnja 1318. godine, Malo vijeće odlučuje, naime da se na Mljet pošalje potknez (vicecomes). Po svojoj prilici su Dubrovčani tada opet napustili Mljet, ali su i kasnije pokušavali njime zavladati, sve dok 1345. nisu u tome uspjeli. (6) 

Na današnji dan, 4. lipnja  1466. godine, izglasana je velika i opširna odredba o čuvanju grada za vrijeme, dok traje kuga. Uprava grada bila je povjerena petorici plemića. Određena su sva stražarska mjesta, broj stražara i njihove plaće, koliko u gradu, toliko i u najbližoj okolici, to jest u Župi, Rijeci i Brgatu. Članovima Vijeća umoljenih je naređeno, da ne smiju stanovati izvan Astareje. (7) 

Zanimljiva odredba o gradskoj posadi primljena je u Vijeću umoljenih na današnji dan, 4. lipnja 1624. godine. Prema toj odredbi posada se sastojala od 110 vojnika, uključivši u taj broj 13 korporala (nižih časnika), k tome još od 30 mornara za ratne brodove sa njihovim kapetanom, 45 barabanata i 39 artiljeraca. Korporali su bili raspoređeni: 2 na Lovrijenac, 2 na vrata od Pila, 2 na vrata od Ploča, 2 na vrata od Ponte, 1 na vrata od ribarnice i 4 su morala biti na trgu. 1625. godine Dubrovčani se spremaju na obranu grada. Tada se gradska posada pojačava sa 600 ljudi, od kojih se 200 uzima iz Konavala, 200 iz Primorja, a 200 s Pelješca i iz Stona. (8) 

Poslije javno ikazanog nezadovoljstva naroda u Gružu radi toga što pojedini zakupci već na brodu koji dolazi iz Stona zakupe svu bolju robu, koju onda preprodavaju na istoj tržnici po daleko većoj cijeni, na današnji dan, 4. lipnja 1910. godine, reagirao je list "Crvena Hrvatska", komentarom koji bi se moga primijeniti i za današnje prilike. On glasi: "Opstoji općinska naredba, po kojoj se na javnom trgu ne smije zakupljivati radi preprodaje voća i ostalog što iz okolice na trg dođe, prije nego kucne 9 ura." (9) 

Stvaranjem Nezavisne Države Hrvatske u travnju 1941. g. genocid nad Židovima postao je stvarnost posvuda, pa i u Dubrovniku. Analogno odredbama i postupcima vlade NDH, zaredale su i na dubrovač­kom području mjere, kao što su: na današnji dan, 4. lipnja te 1941. godine, odredba o promjeni židovskih prezimena i oz­načavanju židovskih tvrtki, te o nošenju židovskog znaka svakom Židovu starijem od 14 godina, kao i zabrana rada Židovima u društvenim, omladinskim, sportskim, kulturnim i prosvjetnim organizacijama, i uopće bavljenje književnošću, novinarstvom, likovnom i glazbenom umjet­nošću, kazalištem i filmom. (10) 

Na današnji dan, 4. lipnja 2016. godine, pobijedom u Budimpešti nad grčkim Olimpiakosom 6:4 u finalnoj utakmici Vaterpolisti Jug CO – postali su prvaci Europe, četvrti put ponijevši naslov najboljeg vaterpolskog kluba Europe. Tri naslova Jug je osvojio  igrajući u Kuparima 1980., te 2001. i 2006. na otvorenom bazenu u Gružu. Ovo je prvi naslov osvojen izvan Dubrovnika. I pojedinačni naslovi u Budimpešti, pripali su jugovim igračima. Za najboljeg vratara Final sixa proglašen je Marko Bijač, a za najboljeg igrača Filipe Perrone. (15) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 4. lipnja 1967. godine, u Dubrovniku jerođen Adnan Čampara, građevinski tehničar, trajno nastanjen u Dubrovniku, poginuo nesretnim slučajem 14. kolovoza 1992. godine u Dubrovniku, kao pripadnik 163. brigade HV-e, prilikom izvršenja ratne zadaće. (11)

Na današnji dan, 4. lipnja 1991. godine, u Dubrovniku je umro hrvatski biolog mora Tomo Gamulin, dugogodišnji ravnatelj Biološkog instituta u Dubrovniku (1958–90), gdje je osnovao Akvarij i potaknuo osnivanje botaničkoga vrta na Lokrumu. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Tijekom svibnja 1991. godine, kada je dolazilo do većih pokreta snaga JNA s ciljem zaposjedanja adekvatnih pozicija za odsjecanje prostora RH na više pravaca kao i odsjecanje bivše općine Dubrovnik, počelo se s ustrojavanjem postrojbe ZNG-a za djelovanje na dubrovačkom prostoru od mogućih agresorskih napada na RH pa i na sami Dubrovnik. Radilo se prema usmenim uputama generala Martina Špegelja i naputcima primljenim od generala Iva Jelića, koje je nastojao sprovesti u dijelo pok. Miljenko Bratoš sa užim krugom suradnika, između ostalih s Rudijem Butkovićem. Njihova prva zadaća je bila ustrojavanje sustava veze na prostoru bivše općine Dubrovnik na čemu su im pomogli i posebito radili Miho Bokarica i Jozo Delaš. Temeljem naputaka s "vrha", a i nekih drugih naputaka, u početku je formirana satnija ZNG-a sa oko osamdesetak pripadnika naoružanih s oko dvadesetak pušaka koje su služile za osiguranje taborišta "Rašica" i za izobrazbu pripadnika. Ta postrojba je dobila svoj ustroj i svog zapovjednika. Prije nego što je postavljen za zapovjednika jedanaeste samostalne bojne ZNG-a u Dubrovniku, Mato Ledinić je bio privremeno postavljen od generala Iva Jelića na mjesto zapovjednika 2. bojne (bataljuna) 4. "A" brigade ZNG-a od nadnevka današnjeg dana, 4. lipnja 1991. godine, a na temelju zapovjedi tadašnjeg zamjenika zapovjednika ZNG Republike Hrvatske. (13a) Na današnji dan, u četvrtak, 4. lipnja ratne 1992. godine, sedmi dan pod općom opasnosti oglašenom u Dubrovniku, opet je nestalo vode i električne struje. Oko devet sati navečer, nakon mirnog dana, uslijedio je jak artiljerijski napad na položaje HV—a u Župi dubrovačkoj tzv. Hercegovačkog korpusa iz trebinjske općine. Napad se odvijao se za vrijeme oluje, pa su se eksplozije granata miješale s grmljavinom i sijevanjem munja. Osim po većem dijelu Župe dubrovačke granate su padale i po Lokrumu i Pločama. U ovom podmuklom napadu dva su čovjeka stradala. Jedan je teže ranjen, *dok je poginuo pripadnik Stožera CZ-e Stijepo Guzza.* (13)   Do pobjedonosnog okončanja Domo­vinskog rata i neposredno nakon njega u postrojbama Hrvat­ske vojske poginulo je, stradalo i umrlo više dubrovačkih hranitelja. Na današnji dan, 4. lipnja 1995. godine u zaleđu Knina, kao pripadnik 4. gardijske brigade HV-e, poginuo je Ramo Mehmedović.(14) 

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 89,90

 (4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

https://hr.wikipedia.org/wiki/4._lipnja

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 89,90

(7) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 97

(8) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK , str. 174

(9) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(10) Dr BERNARD STULLI, ŽIDOVI U DUBROVNIKU, str. 83

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -202-

(12) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13a) DUBROVNIK SE (NE) BRANI PJESMOM - SJEĆANJA NA 1991/92. , MLADEN JURKOVIĆ, Str. 18,19

(13) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 180,181

*VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 42,43

VJEČNI KAO DOMOVINA , Str. -189- Stijepo Guzza

**Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 552,553

(14) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 50

VJEČNI KAO DOMOVINA, Str. -240- Ramo Mehmedović

(15) Vijesti Radio Dubrovnika  5. lipnja 2016.– Davor Buconić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici