Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 05.03.2021.

05.03.2021.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 5. ožujka 1907. godine, u dnevni red sjednice ondašnjeg Općinskog vijeća kao jedna od točaka dnevnog reda bilo je uvršteno pitanje osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog zbora i *o najpogodnijem zemljištu za izgradnju nove gimnazijske zgrade*. (1) Na današnji dan, 5. ožujka 2015. godine, u Dubrovniku je zabilježena rekordna količina kiše. U 24 sata palo je ukupno 226 litara kiše po metru kvadratnom. (2) Uz današnji dan, 5. ožujka, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Euzebije, Vedran, Lucije, Hadrijan i Bogoljub. (3)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Česta je pojava u prošlosti da su velike tragedije bile povod značajnim pothvatima. Tako je bilo i u razvoju vatrogastva u Dubrovniku. Veliki teretnjak turske zastave "Fortunata" nije bio tako sretan, kako mu to ime govori, jer je na njemu 1907. nakon što je s teretom slame doplovio u Grušku luku buknuo požar. Svi napori da se požar ugasi i brod spasi bili su uzaludni, prvenstveno zbog toga što nije bilo stručne organizacije prilikom gašenja požara, pa je brod potopljen. Taj nemili događaj uvjetovao je da se razmisli o potrebi organiziranja vatrogasne službe u Dubrovniku, odnosno da se obnovi vatrogasna tradicija, na suvremenim principima. Na današnji dan, 5. ožujka 1907. godine, na dnevnom redu sjednice ondašnjeg Općinskog vijeća jedna od točaka dnevnog reda bilo je pitanje osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog zbora. Prijedlog je prihvaćen jednoglasno, a u odredbi je navodeno da će se Zbor sastojati od 24 druga, da je služba vatrogasaca dobrovoljna i besplatna, da će ih općina o svom trošku osigurati u slučaju nezgode, te da će vatrogasci u službi nositi "monturu". Na sjednici 27. ožujka iste godine donesen je Pravilnik koji je sadržavao prava i dužnosti, te je vatrogasni zbor započeo praktično djelovanje. Prvi njegov komandir bio je Diego Vučetić, a prvi članovi: Josip Beato, Vlaho Raguž, Ćićo Sagrestano, Ivo Orlić, Lujo Korčulanin, Ivo Bijele, Berto Roza, Baldo Baica, Ivo Dilorenci, Johan Pozniak, Vido Medonić i Vlaho Lise. Vatrogasci su i u prošlosti imali problema u nabavci opreme što su nadoknađivali svojim zanatskim i obrtničkim znanjem, te su mnogo toga radili sami. Od 1934. - 1935., kad je na dužnosti komandira jedinice bio gosp. Frano Petausa, sami vatrogasci su osposobili prva „momčadska vatrogasna kola“ i prvu vatrogasnu pumpu. *Istoga dana, 5. ožujka 1907. godine, na dnevnom redu sjednice ondašnjeg Općinskog vijeća jedna od točaka dnevnog reda bilo je pitanje odabira najpogodnijeg zemljištu za izgradnju nove gimnazijske zgrade. Naime nakon više uzaludnih molbi i zahtjeva vladi radi povratka starog "colegium ragusinuma", pristupilo se raspravi o zemljištu za izgradnju nove gimnazijske zgrade na općinskom zemljištu. Iako je već te godine prdložena lokacija Tabora na Pločama kao povoljna lokacija za izgradnju, stvarna realizacija i izgradnja gimnazijske zgrade završena je te 1927. godine, te i danas služi istoj svrsi*. (4) 

Na današnji dan, 5. ožujka 2015. godine, u Dubrovniku je zabilježena rekordna količina kiše, otkako postoje meteorološka mjerenja u Dubrovniku. Do 13 sati u Dubrovniku je službeno izmjereno čak 186 litara kiše po metru kvadratnom, a do kraja dana, u 24 sata palo je ukupno 226 litara kiše po metru kvadratnom! Ciklona Rea, koja je Dubrovnik zasula kišom i ogrnula vjetrom na području Dubrovnika i okolice pričinila je velike štete, te izazvala poplave i kaos u prometu. U Vukovarskoj ulici, kod ulaza u Libertasovu Remizu pao je čempres, koji je blokirao dvije prometne trake. Potpoljene su mnogobrojne barke u Komolcu i uz Omblu, a iznad izvora same rijeke, od silne količine vode, izbila su još dva slapa. ***Na Lokrumu su padala stabla, ali i diljem cijelog grada, a pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci do 16:00 sati su zabilježili više od 20 intervencija. Obilna kiša zamutila je izvor Omble, i voda nije bila ispravna za piće. Kiša praćena olujnim vjetrom osim Dubrovnik pogodila je i šire prigradsko područje, te Župu i Konavle! Poplavile su obiteljske kuće po Kuparima, područje Mljekare i Trgovišta. U Konavlima je samo do 14,30 sati po četvornom metru palo oko 120 mm kiše, a Konavosko polje te Gruda našli su se u pravom vodenom okruženju. Izlile su se i rijeke Ljuta, Konavočica i Kopačica.** (5) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 5. ožujka 1774. godine,  u Austriji je umro biskup Josip Frano Gundulić, istaknuti zastupnik dubrovačkih interesa na carskome dvoru carice Marije Terezije u Beču. Njegova korespondencija s vladom čuva se u Državnom Arhivu u Dubrovniku. (6)

Na današnji dan, 5. ožujka 1938. godine, u Zagrebu je rođena povjesničarka umjetnosti, doktorirala tezom o dubrovačkim ljetnikovcima Nada Grujić. Ova plodna autorica, uz djelo Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja, objavila je između ostaloga i djela: Prostori dubrovačke ladanjske arhitekture, te knjigu „Kuća u Gradu“, koja sadrži studije o dubrovačkoj stambenoj arhitekturi 15. i 16. stoljeća, 2013. godine. (7)

Na današnji dan, 5. ožujka 1957. godine, u Dubrovniku je rođen Srećko Kljunak. Bio je poznat svojim sugrađanima kao glazbenik, privatni poduzetnik, branitelj i političar. Srećko je bio prije Domovinskog rata član Dubrovačkih trubadura, a potom i kantautor. U napadu na hrvatski jug, uključuje se u obranu grada kao pripadnik SJP. Jedan je od heroja obrane Srđa. Nešto kasnije, Kljunak postaje i zapovjednik 3. bojne 163.brigade HV. Nakon Domovinskog rata, angažiran je u svijetu politike, kao član HSS-a, kada obnaša i dužnost , zastupnika u Županijskom domu Hrvatskog Sabora. U travnju 2001. izlazi iz HSS-a, nastupa kao lider Nezavisne liste i kao takav biva dogradonačelnikom zaduženim za komunalna pitanja. Nekoliko godina kasnije osniva i regionalnu stranku pod nazivom Južnohrvatska stranka. Posljednjih godina života aktivirao se u privatnom poduzetništvu. Srećko Kljunak je poginuo u prometnoj nesreći, 10. rujna 2009. godine, oko 21.30 sati u blizini Vrbice. (11)

Na današnji dan, 5. ožujka 1957. godine, u Dubrovniku jerođen Đuro Perak, trgovac, trajno nastanjen u Dubravci. Kao dragovoljac Domovinskog rata poginuo je 11. studenoga 1991. godine u Dubrovniku tijekom topničkog napada. (8)

Na današnji dan, 5. ožujka 2007. godine, u Zagrebu je umro hrvatski fizičar, filozof i književnik i humanist, akademik Ivan Supek, jedan odosnivača Interuniverzitetskoga centra u Dubrovniku, 1970. godine, i osnivač Instituta »Ruđer Bošković« i njegov prvi direktor, (1950). (9) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Kao reakcija na najavu osnutka Srpske demokratske stranke (SDS-a) u Dubrovniku, na današnji dan, 5. ožujka 1991. godine, održan je sastanak Općinskog odbora HDZ-a na kojem se raspravljalo o SDS-u, te se zaključilo da «ova stranka koja ne prihvaća suverenitet i Ustav Republike Hrvatske i odbacuju civilizacijske i demokratske norme, a donosi sa sobom uznemirenost, nered, provokacije i ekstremni vid djelovanja uobličen u drumskom razbojništvu i terorizmu, ne može i ne smije ući u dubrovačke prostore koji svojim slobodarskim, kulturnim i povijesnim zasadama uživaju ogroman ugled u čitavom svijetu», kao i to da « razuman građanin Dubrovnika srpske nacionalnosti zna da nije i ne može biti ugrožen ni na jedan način, te da nijedan neće prihvatiti dirigirani, boljševički velikosrpski scenarij mržnje i sveopćeg kaosa kojeg proklamira i nameće SDS». Sutradan je održan zajednički sastanak devet dubrovačkih političkih stranaka i iznadstranačkih organizacija koje su djelovale na području dubrovačke općine. Na sastanku se također raspravljalo o SDS-u, na osnovi čega je donesena zajednička deklaracija o političkom djelovanju stranaka na području dubrovačke općine. (10) 

Izvori i literatura:

(1)http://www.dubrovacki-vatrogasci.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2

* Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(2) http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/sastavilo-po-dubrovnku-pune-ruke-posla-za-interventne-sluzbe

*http://www.dubrovacki.hr/clanak/72463/most-dr-franja-tudmana-zatvoren-za-sve-skupine-vozila

**http://www.dubrovacki.hr/clanak/72453/poplavilo-konavosko-polje

***http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/po-lokrumu-padaju-stabla-na-sve-strane-foto

****http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/danas-ce-u-dubrovniku-pasti-najveca-kolicina-kise-otkako-postoje-mjerenja

(3) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(4)http://www.dubrovacki-vatrogasci.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2

* Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(5) http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/sastavilo-po-dubrovnku-pune-ruke-posla-za-interventne-sluzbe

*http://www.dubrovacki.hr/clanak/72463/most-dr-franja-tudmana-zatvoren-za-sve-skupine-vozila

**http://www.dubrovacki.hr/clanak/72453/poplavilo-konavosko-polje

***http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/po-lokrumu-padaju-stabla-na-sve-strane-foto

****http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/danas-ce-u-dubrovniku-pasti-najveca-kolicina-kise-otkako-postoje-mjerenja

(6) HBL Jozo Sopta (2002)

(7) HBL Višnja Flego (2002)

(8) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -132-

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) Jakša Raguž, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Republika Hrvatska, str. 56.57

(11) Ivana Žuvela Kalina

http://www.nportal.hr/branitelji/4869-na-dana%C5%A1nji-dan-ro%C4%91en-je-sre%C4%87ko-kljunak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici