Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 06.02.2016.

06.02.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Današnjim danom, 6. veljače 1936. godine, osnovano je Društvo za unapređenje turizma u Dubrovniku 2, za područje Gruža, Lapada i Rijeke dubrovačke. (1) Jedan od utemeljitelja hrvatske pastoralne književnosti Džore Držić, rođen je u Dubrovniku, na današnji dan, 6. veljače 1461. godine. (2) Na današnji dan, 6. veljače 1636. godine, u Dubrovniku je rođen vojnik, diplomat, političar i putopisac Mato (Matej) GUNDULIĆ, najmlađi sin pjesnika Ivana. Bio je upravitelj grada, prokurator prvostolne crkve sv. Marije,te četiri puta knez Republike. (3) Na današnji dan, 6. veljače 1785. godine, u Dubrovniku je rođen Carski podmaršal Bernard Kaboga. Trajno je bio u doticaju s rodnim gradom, a dubrovački tiskar Petar Frano Martecchini posvetio mu je svoje djelo Galleria di Ragusei illustri. (4) Na današnji dan, 6. veljače 1883. godine, u Dubrovniku je rođen dramski pisac, književnik, kolekcionar i kulturni radnik Ernest Katić mlađi. (5) 6. veljače spomendan je - sv. Pavla Mikija prvog japanskog mučenika vjere i 26 japanskih mučenika iz Nagasakija, koji su svoj život položili za vjeru Kristovu. (6) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Pavao Miki i dr., Petar K., Doroteja, Dora; Dorica, Ksenija (7)

Kada su u bitci kod Nikopolja, Turci pobijedili cara (Žigmunda) Sigismunda Luksemburškog, ugarsko-hrvatskog kralja, on se nije zaustavio sve dok morem nije stigao do Dubrovnika, gdje je, kako je zapisao Serafino Razzi u knjizi Povijest Dubrovnika, objavljenoj 1595. godine, kralj Sigismund stigao 18. prosinca te godine. Knez Maroje Rastić s drugim plemićima i narodom dočekali su ga s velikim slavljem iskazujući mu sve počasti kako kralju i pristoji. Sigismund, u znak zahvalnosti, obećao je da će Dubrovčane držati u svojim zemljama kao svoje najvjernije podanike; imenovao je dubrovačkoga kneza vitezom Reda zlatne ostruge, odredivši da te znakove nose i svi kasniji knezovi, te je dopustio Republici kovati srebrni novac s njegovim likom. Kralj Sigismund otputovao je iz Dubrovnika 29. prosinca, mletačkom galijom u Split u pratnji dubrovačkih plemića, iz Splita u Knin, a odatle, na današnji dan, 6. veljače 1397. godine, preko Like dalje na sjever. (8)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Renesansni pjesnik ljepote i ljubavi, po nekima i začetnik novije hrvatske drame, ugledni pučanin i sjajni govornik svog vremena, jedan od utemeljitelja hrvatske pastoralne književnosti  Džore Držić, rođen je 6. veljače 1461. godine, u Dubrovniku, u kojem je i umro s tek 40 godina. Bio je stric pjesnika i komediografa Marina Držića. Držićeve pjesme sačuvane su u nekoliko rukopisa, od kojih je najpoznatiji Ranjinin zbornik, no opseg njegova opusa konačno je određen tek nakon pronalaska rukopisa s njegovim pjesmama u Dublinu početkom 1960-ih. U njemu se nalazi stotinjak pjesama, od čega devetnaest dotad nepoznatih, i dramska ekloga Radmio i Ljubmir, nepoznata do otkrića dublinskoga rukopisa. Tako je Džore Držić dobio i atribut dramskog pisca, a počeci hrvatske svjetovne drame premješteni su na kraj XV. st. Osim ljubavnih pjesama, napisao i nekoliko religioznih i misaonih. U njegovu opusu nagoviješteni su mnogi žanrovi bitni za potonju hrvatsku književnost. Autor je, tako, jedne protomaskerate (Gizdave mladosti i vi svi ostali), jedne humoristične poslanice, kao i prve, doduše još uvijek ne dramske, među mnogobrojnim hrvatskim obradbama motiva robinje. Njegova dvanaesteračka ekloga Radmio i Ljubmir, slobodan i znatno proširen prijevod djela Egloga pastorale talijanskoga književnika Baldassarea Tacconea, utemeljila je hrvatsku pastoralnu književnost. (9)

Na današnji dan, 6. veljače 1883. godine, u Dubrovniku je rođen dramski pisac,  književnik, kolekcionar i kulturni radnik Ernest Katić mlađi. Tematizirajući događaje iz dubrovačke prošlosti, u dramskim djelima, ostvario je mnoge originalne i sugestivne prizore, ali je zbog preuzimanja poznatih Vojnovićevih motiva držan njegovim oponašateljem. *Ipak, u svoje doba bio je iznimno zapažen dramski pisac čija su djela izvodili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i druga kazališta diljem domovine, a neke od njegovih drama su postale i vrlo rane domaće radio-drame.* U zagrebačkom HNK 1914. uprizorena mu je te godine objavljena drama Jakobinka, s radnjom u doba pada Dubrovačke Republike, a 1928. izvedene su njegove tragične jednočinke Izvan ograda i Vlastela u progonstvu , u kojima je dao sliku propadajuće dubrovačke vlastele. Neobjavljena komedija Ljubav na Prijekom, što ju je u autorovoj režiji izvelo Dubrovačko kazališno društvo 1935, kritika je svećeničkoga morala, jednočinke Imbarak (1936) i Petka slike su iz suvremenoga života, a drama Cvijeta Zuzori (1941) posvećena je dubrovačkoj plemkinji (o kojoj je 1935. napisao i radijsku dramu Prva ljubav Cvijete Zuzori) i plemićkim obiteljima XVI. st. Također pisao je pjesme i prozu. Dopisao je četiri od planiranih devet poglavlja nedovršena romana Mata Vodopića Đenevrija.  Skupljao je arhivsko gradivo o uglednim dubrovačkim obiteljima XIX. i XX. st. Služio se pseudonimom Lukša s Orsana. * Ernest Katić bio je aktivni član međuratnog dubrovačkoga društva, prijatelj Ivana Meštrovića i njegov povjerenik u Dubrovniku, domaćin Georgea Bernarda Shawa i Herberta Georgea Wellsa, suorganizator povijesnoga dubrovačkoga XI. Kongresa PEN-a 1933. godine, crkovinar crkve Sv. Vlaha, predsjednik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, član uprave zaklade „Blago djelo“ i član gradskog Uresnog povjerenstva.* (10)

Na današnji dan, 6. veljače 1902. godine, u Dubrovniku je rođen pomorski stručnjak i kapetan duge plovidbe Josip Surić., od 1925–59., profesor matematike i pomorskih predmeta, a 1944–45., direktor Pomorske škole u Dubrovniku. Redoviti profesor na Višoj pomorskoj školi u Dubrovniku bio je od 1959–72. (11)

Na današnji dan, 6. veljače 1952. godine, u Mikulićima u Konavlima rođen je Nikola Srgota (časnički namjesnik), ugostitelj, trajno nastanjen u Cavtatu, poginuo 7. listopada 1991. godine na Zvekovici u neprijateljskom topničkom napadu.(12)

Izvori i literatura:

(1) LUKŠA LUCIJANOVIĆ, IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA, str. 68,69

(2) HBL Dunja Fališevac (1993)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(3) HBL Stjepan Krasić (2002)

(4) Vladimir Brnardić (2005)

(5) HBL Klara Pranjko (2009)

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Ernest_Katić

(6) http://www.bitno.net/vjera/sveti-pavao-miki-mucenici-iz-nagasakija/

CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(7) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(8) SERAFINO RAZZI, POVIJEST DUBROVNIKA, str. 64,65

(9) HBL Dunja Fališevac (1993)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) HBL Klara Pranjko (2009)

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Ernest_Katić

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -93-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici