Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 06.04.2019.

06.04.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 6. travnja 1667. godine, na Veliku srijedu oko 8 sati ujutro dogodila se najveća prirodna katastrofa u dubrovačkoj povijesti, katastrofalni potres zvan i Velika trešnja. (1) U Dubrovačkoj Biskupiji danas se obilježava - Spomen na Veliki potres (1667), koji se kao blagdan obilježavao u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike. Procesija u spomen na Veliku Trešnju održala se još stolje¬će nakon propasti Republike i ugasio ju je, izgleda, tek drugi svjetski rat. Naime, prema zapisima Nade Skatolini, u knjizi Pripovijesti o Gradu, zavjetna procesija na 6. travnja odžavala se i u njenoj mladosti, tj. između dva rata. (2) Na današnji dan, 6. travnja 1725. godine svečano je otvorena crkva svetog Ignacija. (3) Na današnji dan, 6. travnja 1959. godine, u Dubrovniku je rođen proslavljeni hrvatski vaterpolist Goran Sukno. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Katarina, Rajko, Marcelin, Celestin, Vilim i Petar. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 6. travnja 1667. godine, na Veliku srijedu oko 8 sati ujutro dogodila se najveća prirodna katastrofa u dubrovačkoj povijesti, katastrofalni potres zvan i Velika trešnja. Katastrofalni potres zadao je Dubrovniku najteži udarac u njegovoj dotadašnjoj opstojnosti. Poslije potmule tutnjave uslijedio je strahoviti udarac koji je zanjihao grad i srušio ga uz sablasnu lomljavu i tresak.

Golemo kamenje zakotrljalo se niz brdo Srđ i rušilo sve pred sobom. More se nekoliko puta povlačilo iz luke i vraćalo, te razbijalo o obalu brodove koji su se tu zatekli. Prašina koja se uzvitlala iznad porušenoga grada bila je toliko gusta da je, po pričanju očevidaca, zamračila nebo. U zemlji su se pojavile pukotine, a izvori vode su presušili. Snažni vjetar raspirivao je vatre na ognjištima i u pekarnicama tako da se razbuktao požar, koji se nije gasio gotovo dvadeset dana. Kuknjava i zapomaganje zatrpanih i panično trčanje izbezumljenih koji su se uspjeli izvući ispod gomila kamenja, dopunjavalo je užasnu sliku neviđene katastrofe.

Potres je porušio gotovo cijeli grad i pokopao oko 3 tisuće ljudi, a nastali požar progutao je neprocjenjivo materijalno i kulturno blago što je nastajalo tijekom više stoljeća. Požaru su u njegovu razornom činu pomagali nadošli pljačkaši, a bilo ih je, kolikogod to nevjerojatno zvučalo, i iz redova vlastele.

Potres se osjetio u mjestima udaljenim i do 500 kilometara. *U Kotoru je smrtno stradalo preko 200 ljudi. U Velikom Stonu razrušena je polovica kuća. Za potresa se u Veneciji ljuljalo more u kanalima, a osjetili su ga stanovnici Napulja, Smirne i Carigrada.* Da nesreća bude veća, potres je pogodio Dubrovnik u kritičnom političkom trenutku, u vrijeme dugog kandijskog rata između Venecije i Turske. Zaraćenim stranama sada se pružila prilika steći važnu prednost zauzimanjem Dubrovnika i njegove luke. To što nisu uspjeli ostvariti svoje želje i pokušaje, treba zahvaliti vještim i upornim dubrovačkim diplomatskim akcijama, kojima se Dubrovnik uspio održati na nogama i ponovno uzdići iz pepela. (6) 

Nakon gradnje i uređenja isusovačkog kolegija 1699. godine započela je i izgradnja crkve. Crkva svetog Ignacija svečano je otvorena na današnji dan, 6. travnja 1725. godine. Na svečanom otvaranju bio je prisutan i knez Ladislav Bunić s Malim vijećem. Tada mnogi nisu ni slutili koliko je truda i novaca trebalo uložiti u izgradnju ove poznate i nadasve lijepe dubrovačke crkve. Prema sačuvanim izvještajima Isusovački kolegij u Dubrovniku cijeli dug za izgradnju crkve isplatio je tek tridesetak godina kasnije, 1754. Dugo vremena se zatim radilo na unutarnjem uređenju crkve, počevši od velike freske u svetištu Sicilijanca Gajetana Garzija do sakristije koju je uredio isusovac brat Filip Gianinija. Crkva je imala brojne donatore, među kojima se ističe Franjo Rogačić, koji je dao izraditi mramorni oltar svetog Augustina i oltar Prikazanja Marijina. (7) 

„Ploviti se mora, a živjeti se ne mora“!, ta ideja vodilja cjelokupnog razvitka slavne Durovačke Republike otala je u srcima njegovih građana i za vrijeme austrijske uprave. Zato se s ponosom i velikom radošću dočekivao svaki novi parobrod koje je stizao u Dubrovnik. Tako je bilo i 6. travnja 1911. godine, priikom dolaska novog broda „Daksa“, koji je pripadao ruštvu „Union“. Brod se usidrio pod Lokrumom, a narod je s brojnim barkama ueličao svečanost. Brod je blagoslovio don Pero Bijelić, a kumovali su Tea Matijević i Herman Mirošević. Sagrađen je u Engleskoj, dug 117 metara. U to doba bio je nedan od najvećih brodova Austrougarske monarhije. Zapovjednik je bio kapetan Vicko Miloš. Sudbina je ovom parobrodu namijenila zlu sreću. Nestao je, nastradao i potonuo u olujnom nevremenu 26. siječnja 1930. godine u Biskajskom zaljevu. Poginulo je svih 38 članova posade kod rta Finisterre. Brodom je zapovijedao kap. Vlaho Baletin. Tragedija Dakse bila je prva i najveća pomorska nesreća u povijesti hrvatskog i dubrovačkog parobrodarstva. Od tada više nijedan brod ne nosi ime „Daksa“. (14) 

Tijekom II. svjetskog rata u Dubrovniku i okolici nalazile su se razne vojske: okupatori fašističke Kraljevine Italije i njemački nacisti Trećeg Reicha, potom NDH, četnici i pripadnici britanskih postrojbi, te pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. U gradu se nisu vodile značajnije borbe, ali jesu u okolici, grad je tučen iz zraka i s mora, bilo je atentata i sabotaža, diverzija i mnogo čega, a iznad svega raznih zločina, hapšenja i zatvaranja, mučilišta i stratišta. Sve je to trajalo, od početka napada na Jugoslaviju, na današnji dan, 6. travnja 1941. godine, kada su talijanski zrakoplovi bombardirali Dubrovnik, pa sve do kraja rata. (8) 

Točno 302 godine nakon Velike trešnje, na današnji dan, 6. travnja 1969. godine, u Dominikanskoj crkvi održana je prva beat – misa! Glazbeno – scenski spoj crkve i tada šest mladih dubrovačkih rokera, okupljenih u VIS „Orlandovi dječaci“. (9) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan,6. travnja 1959. godine, u dubrovniku je rođen proslavljeni dubrovački vaterpolist Goran Sukno. Kao član VK Jug osvojio je KEP 1980. i drž. prvenstvo 1980–83. i 1985. Kao član državne reprezentacije na OI 1984. ovojio je I. mjesto, na SP 1986. također I. mjesto, a na EP 1983. IV., te II. mjesto na EP 1985. (10)

Na današnji dan, 6. travnja, rođena su dva heroja domovinskog rata, koji su za Domovinu i slobodu hrvatskoga juga dali svoje živote. 1954. godine, u Dubrovnikujerođen Drago Miklaušić, obrtnik, trajno nastanjen u Dubrovniku, poginuo 5. listopada 1991. godine u Mlinima, prilikom izvršenja borbene zadaće, kao pripadnik HV-e, (11) a 1963. godine, u Dobrom dolu rođen je Pero Šanje, radnik, trajno nastanjen u Neumu, poginuo 6. studenoga 1991. godine u Dubrovačkom primorju prilikom izvršenja borbene zadaće, kao pripadnik HV-e. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u ponedjeljak 6. travnja 1992. godine, nakon prvih jutarnjih satii uobičajene neprijateljske pucnjave, do popodnevnih sati dan je protjecao u miru, a onda su zrak proparali snajperski hici. Ispaljivani su najviše prema hotelu "Argentini". Jedan od njih razbio je staklo. U "Argentini" su bile smještene dvije promatračke misije, jedna Europske zajednice, a druga Ujedinjenih naroda. (13) 

Izvori i literatura:

(1) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 192

(2) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 302-306

(3) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(4)http://proleksis.lzmk.hr/tag/sport-igre-i-rekreacija/

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 192

http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/04travanj/0406%20DubrovnikPotres.html

*http://blog.dnevnik.hr/potresi-pgm/2009/04/1626161119/uvod.html
http://www.duzs.hr/download.aspx?f=dokumenti/Stranice/PROCJENAUGROZENOSTIREPUBLIKEHRVATSKE.pdf
http://bib.irb.hr/prikazi-rad?lang=en&rad=242826
http://nakovana.com/2011/03/potresi-i-tsunami/
http://www.zod.hr/novost.php?id=15

(7) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(8)http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

iz rukopisa knjige „Dubrovnik u II. svjetskom ratu“ pokojnog hvarskog povjesničara dr. Nikole Anića

(9)http://www.dulist.hr/dubrovacki-potresi-tresnje-pozari-velika-tresnja/165761/

(10)http://proleksis.lzmk.hr/tag/sport-igre-i-rekreacija/

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -74-

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -120-

(13) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 139

(14) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici