Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 07.06.2017.

07.06.2017.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 7. lipnja 1668. godine, određeno je da se izgradi jedan srušeni zid i popravi krov potresu 1667. oštećene vijećnice Velikog vijeća. (1) Na današnji dan, 7. lipnja 2013. godine, povodom 10. obljetnice papinog posjeta Dubrovniku, otkriven je spomenik papi Ivanu Pavlu II u Gružu. (2) Na današnji dan, u nedjelju, 7. lipnja ratne 1992. godine, neprijatelj je ponudio pregovore za rješavanje humanitarnih pitanja stanovništva Cavtata i Konavala. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Robert; Radoslav; Jeremija i Filip. (4) 7. lipnja, Dan je hrvatske diplomacije. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 7. lipnja 1412. godine, Malo vijeće donosi zaključak, da se skinu vratnice sa starih gradskih vrata kod velike carinarnice i da više ne budu vrata, koja bi se mogla zatvarati. Ta stara gradska vrata, kako zaključuje i Lukša Beritić u knjizi Utvrđenja grada Dubrovnika, bila su na mjestu današnjeg prolaza ispod zvonika, te se već od 1387. nisu zatvarala. (6) 

U velikom potresu 1667. oštećena je i vijećnica dubrovačkog Velikog vijeća, koja se nazivala i palača Velikog vijeća. Na današnji dan, 7. lipnja 1668. godine, u odredbi o obnovi grada određeno je, da se izgradi jedan njen srušeni zid i da joj se popravi krov. Godine 1816. izgorjela je ta stara vijećnica, navodno ju je zapalio neki austrijski vojni činovnik, da bi prikrio svoje malverzacije s materijalom, koji je tu bio uskladišten. Zgrada nije potpuno izgorjela, te je sve do svoga rušenja bila djelomično pod krovom. U prvim nacrtima za gradnju kazališta nije bilo predviđeno rušenje njena pročelja, ali kada je sazrela ideja o gradnji općinske zgrade 1863. godine, pala je žrtvom ta krasna gotička građevina. Po želji Austrije, srušen je taj stari simbol njegove slobode, da bi se na njegovu mjestu sagradila zgrada u pseudorenesansnom stilu, zapisao je Lukša Beritić u knjizi „Ubikacija nestalih gradjevinskih spomenika u Dubrovniku“. Jedini ostaci te povijesne građevine, u kojoj su se stoljećima krojili republički zakoni, su kip Snage, koji je bio nad jednom monoforom, sada u lapidariju, reljef sv. Mihajla sa vrata fundika, sada uzidan u zid jedne kuće u Ulici Izvijačici, te oba stapa trifore i tri konzole monofora u istom vrtu. (7) 

Neko vrijeme u Kotoru je djelovao venecijanski tiskar Francesco Andreola [~o:'la]. Naime on je iz Venecije s tiskarskim slovima i strojevima u Kotor doplovio na današnji dan, 7. lipnja 1798. godine. Iste je godine osnovao prvu tiskaru u Kotoru, koja je djelovala do 1802. Za Dubrovnik ovaj je venecijanski tiskar zanimljiv, jer je kod njega u Kotoru kao faktor radio Antun Martecchini, koji je od 1802. do 1837. vodio tiskaru u Dubrovniku. (8) 

U Dubrovniku se sredinom 30-tih godina pojavio i treći nogometni klub. Godinu dana nakon što je propao pokušaj registracije plivačkog kluba (KPK), na Kantafigu je utemeljen 1936. Sportski klub "Velebit" s nogometnom sekcijom. Klub je svoj prvi nastup imao na današnji dan, 7. lipnja 1936. godine, na Gruškom polju. U susretu s iskusnijom i boljom momčadi GOŠK-a izgubio je s 3:4. (9) 

Na današnji dan, 7. lipnja 2013. godine, povodom 10. obljetnice papinog posjeta i služenja mise, u Dubrovniku, u nazočnosti velikog broja građana otkriven je spomenik papi Ivanu Pavlu II u Gružu. Spomenik je blagoslovio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Naglasio je kako je za katolike spomenik ovom počasnom građaninu Grada Dubrovnika više od spomenika, to je kip koji će biti poticaj za kvalitetno življenje u sadašnjosti i molitva za zagovor blaženiku. (10) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 7. lipnja 1945. godine, u Trebinju je rođen arheolog  Zdenko Žeravica. Od 1996. radio je u Arheološkom muzeju Dubrovačkih muzeja u Dubrovniku. Bavio se bakrenim, brončanim i željeznim dobom te srednjim vijekom u BiH i južnoj Hrvatskoj. Među glavnim djela su mu: Ranosrednjovjekovna kamena tranzena na crkvi Sv. Pavla u selu Palje Brdo u Konavlima (u časopisu: Prilozi Instituta za arheologiju, 2004), Arheološka iskopavanja srednjovjekovnih nekropola u Konavlima tijekom 1997–1999. godine (u Zborniku Dubrovačkih muzeja, 2004), Arheološka baština Župe dubrovačke (katalog izložbe, 2007). Zdenko Žeravica umro je u Dubrovniku 24. prosinca 2010. godine. (11) 

Na današnji dan, 7. lipnja 1959. godine, u Dubrovniku je rođen političar i istaknuti član HDZ-a iz Blata, Branko Bačić. Diplomirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Sudionik je Domovinskog rata kao hrvatski branitelj, od 1993. - 2004. načelnik Općine Blato, a 2003. izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, od kada u pol. karijeri obnaša visoke i odgovorne dužnosti. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u nedjelju, 7. lipnja ratne 1992. godine, desetog dana neprekinute opće opasnosti u Dubrovniku, bombardiranje Župe dubrovačke počelo je u ranim jutarnjim, a nastavilo se i u prijepodnevnim satima i s prekidima je trajalo do 22 sata. Jak artiljerijski napad izvršen je tijekom večeri i na Rijeku dubrovačku. Po rubnim područjima Grada također je palo nekoliko projektila. U samom Gradu bilo je mirno. Na području Bosne i Hercegovine toga su se dana vodile žestoke borbe. Snage HVO-a Bosne i Hercegovine napredovale su na području Popovog polja, te su zauzele Zavalu. Neprijatelj je napustio i Veličane, svoje doskorašnje jako uporište, i povlačio se prema Trebinju. Neprijatelj je ponudio pregovore za rješavanje humanitarnih pitanja stanovništva Cavtata i Konavala. Naša je strana te pregovore prihvatila i delegacija je sutrašnjeg dana trebala otputovati u Cavtat. Što se tiče pregovora o vojničkim pitanjima, naša strana pristajala je samo na jedan jedini mogući uvjet. Sve neprijateljske jedinice morale su se bezuvjetno povući s cjelokupnog teritorija dubrovačke općine. (13) 

Izvori i literatura:

(1) LUKŠA   BERITIĆ, UBIKACIJA NESTALIH GRADJEVINSKIH SPOMENIKA U DUBROVNIKU, PRILOZI POVIJESTI UMJETNOSTI U DALMACIJI, IZDANJE KONZERVATORSKOG ZAVODA DALMACIJE U SPLITU 1956., Str 48,49,50

(2) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 188

(3) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 182

Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 553

(4) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 36

(7) LUKŠA   BERITIĆ, UBIKACIJA NESTALIH GRADJEVINSKIH SPOMENIKA U DUBROVNIKU, PRILOZI POVIJESTI UMJETNOSTI U DALMACIJI, IZDANJE KONZERVATORSKOG ZAVODA DALMACIJE U SPLITU 1956., Str 48,49,50

(8) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(9) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 188

(10) http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=8237

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(12) http://www.e-demokracija.org/Politicar/114/branko-bacic

(13) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 182

Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 553

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici