Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 08.06.2020.

08.06.2020.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, vedrog i mirnog jutra 8. lipnja 1936. godine, u 9.20, vojni zrakoplov pao je na Prijeko, pri čemu je stradalo sedmoro Dubrovčana. (1) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Medardo; Dijana; Vilim; Žarko i Željko. (2) Dan zaštite planinske prirode u Hrvatskoj, Hrvatski planinarski savez tradicionalno obilježava, raznim manifestacijama i planinarskim pohodima kao Dan hrvatskih planinara. 8. lipnja, Svjetski je dan oceana. (3)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 8. lipnja 1907. godine, dogodio se dotada neviđeni slučaj na željezničkoj liniji Dubrovnik-Zelenika. Iznenada kod Glavske nakupilo se na tračnicama toliko gusjenica da je vlak morao stati. U toj nezapamćenoj najezdi gusjenica u Konavlima, nije bilo zelenog lista, sve je bilo ništeno. Gusjenice su se počele gomilati i po zidovima i krovovima kuća, pa su vlasti poduzele hitne mjere kako bi se sprječilo potencijalnu prijetnju, katastrofu u vinogradima. (4) 

Na današnji dan,vedrog i mirnog jutra8. lipnja 1936. godine, u 9.20, vojni zrakoplov pao je na Prijeko, pri čemu je stradalo sedmoro Dubrovčana. *Zrakoplov je iznenada desnim parom krila zakvačio najveću gradsku kulu Minčetu, ta su se krila polomila i nji­hovi dijelovi su odskočili daleko u stranu, a letjelica - iz koje je odmah izbio crni dim i plamen - zanijela se i naglo se počela obrušavati prema gusto naselje­nom središtu staroga grada, gdje je uz snažan tresak pala na krovove kuća. Nastao je pravi šok. Na zvuk vatrogasnih sirena zaprepašteni su građani ostavljali sve poslove i iz svih predjela trčali prema mjestu nesvakidašnje nesreće, raskrižju Prijekoga i Žudioske ulice, odakle se iz velike daljine vidio gusti dim što je sukljao visoko u zrak.* Cijeli slučaj zataškan je od strane vlasti koji su pad proglasile vojnom tajnom. Ipak, postoje arhivske snimke tog pada koje prikazuju kako avion krilom zapinje za tvrđavu Minčeta i potom se ruši na Prijeko. *Pri padu zrakoplova poginuli su pilot i navigator, a zbog teških ozljeda zado­bivenih u požaru koji je zahvatio nekoliko kuća, naknadno je u bolnici premi­nulo i sedmero dubrovačkih građana.* Prema predaji, uzrok nesreće je želja pilota da zadivi mladu učiteljicu koja je odsjela u hotelu Gradac. (5) Naime, jedna mlada lijepa djevojka (navodno učiteljica) boravila je u Park hotelu Gradac i promatrala bravurozni let zrakoplova u kojem je bio njen udvarač – mladi pilot Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Jugoslavije i njegov prijatelj. Naime, nekoliko dana prije upoznali su se na plesu u Sokolskom domu u Dubrovniku, a da bi pokazao koliko mu je stalo do nje, često bi zrakoplovom  doletio iz Mostara te u blizini Park hotela Gradac ispuštao vrećice pijeska u kojima su bila pisma upućena mladoj djevojci – gošći hotela. Zrakoplov je krilom zakačio stup na Minčeti,  te se srušio u predjelu  raskrižja Prijekoga i Žudioske ulice. Ljubav mlade gošće hotela i pilota ratnog zrakoplovstva je tako završila tragično. (6) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 8. lipnja 1784. godine u rodnom Dubrovniku umrla je pjesnikinja Lukrecija Bogašinović Budmani, unuka pjesnika Petra Bogašinovića. Napisala je tri osmeračka spjeva starozavjetne tematike: Posluh Abrama patrijarke, Život Tobije i Život Jozefa patrijarke, te božićnu pastoralu Razgovor pastirski vrhu porođenja Gospodinova. Djela pokazuju dobro poznavanje starijih dubrovačkih pisaca, namijenjena su ponajprije neukoj, ženskoj publici, a prema solidnu broju njihovih prijepisa može se zaključiti da su bila rado čitana. (7)  

Na današnji dan, 8. lipnja 1807 godine, na Korčuli je rođen Joanes Zaffron. Bio je župni u Cavtatu i dekan konavoski, a 29. srpnja 1872. dolazi za biskupa u Dubrovnik, te će na toj dužnosti ostati do 16. rujna 1881. godine. Podupirao je autonomašku politiku, pa je tako na izborima 1873. g., u Dubrovniku, dobrim dijelom upravo njegovom zaslugom pobijedio autonomaš Bonda. (8)

Na današnji dan, 8. lipnja 1932. godine,  u Dubravici je rođen  Ivo Stjepović, autor ratnog dnevnika vođenog tijekom razaranja dubrovnika 1991 i 1992. godine, kasnije ukoričenog u knjigu „Zapisi iz opkoljenog Grada - dani koji se ne smiju zaboraviti“.Ivo Stjepović, iako od srednjoškolskih dana slijep, svo vrijeme agresije proveo je u Dubrovniku sa suprugom i kćerkom i svakodnevno na kasetofonsku vrpcu bilježio događaje iz kojih je nastao ratni dnevnik kao sjećanje na jedno vrijeme za koje se Ivo Stjepović nada da se više nikada neće ponoviti. (9) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u ponedjeljak, 8. lipnja ratne 1992. godine, jedanaestog dana opće opasnosti i 252. dana od početka ratnog stradanja Dubrovnika, dan je u Dubrovniku bio gotovo sasvim miran, a zatim se iznenada na gradsku jezgru sručio žestok artiljerijski napad. *Od 18.30 do 22 sata neprijateljska vojska s Ivanice i iz Konavala napadala je po povijesnoj jezgri grada i bližoj okolici. Više od 50 projektila palo je na staru gradsku jez­gru.* U ovom napadu Grad je doživio nova strašna razaranja. Pogođen je gradski zvonik te Franjevački i Dominikanski samostan. Pogođen je opet Muzej Rupe, gdje je ispred skloništa poginuo jedan 17-godišnji mladić, **pripadnik CZ-e Mario Đerek,** dok su još trojica ljudi bila ranjena. Pogođene su palače unutar Starog Grada, zgrada Zavoda za obnovu, palača Sponza u kojoj je Arhiv, dvorac Skočibuha s Naučnom bibliotekom i nekoliko stambenih zgrada, kao i kompleks Lazareta koji je pogođen direktno projektilom u istočno pročelje istaknute stražarnice koja je sjevernom stranom prislonjena uz Put Frana Supila. Napad je bio vrlo podmukao i usmjeren isključivo na staru gradsku jezgru. (10)    Tog,8. lipnja 1992. godine u zaleđu Osojnika, (u blizini sela Vukovići),  kao pripadnik 163. brigade HV-e, prilikom izvršavanja ratne zadaće poginuo je dubrovački branitelj Mijo Volarević. (11) 

Izvori i literatura:

(1) http://www.dulist.hr/prije-90-godina-na-danasnji-dan-prva-velika-avionska-nesreca-nad-dubrovnikom/181910/

Suad Ahmetović-Dubrovački kurioziteti 191,192

(2) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(3) http://www.kec.hr/kec_news_more.aspx?newsId=43&type=2

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(4) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(5) http://www.dulist.hr/prije-90-godina-na-danasnji-dan-prva-velika-avionska-nesreca-nad-dubrovnikom/181910/

Suad Ahmetović-Dubrovački kurioziteti 191,192

(6) LUKŠA LUCIJANOVIĆ, IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA, str. 148

(7) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(8) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(9) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 243

(10) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 183,184

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 553

**VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 42,43

VJEČNI KAO DOMOVINA , Str. -191- Mario Đerek

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 42,43

VJEČNI KAO DOMOVINA , Str. -192- Mijo Volarević 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici