Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 09.04.2020.

09.04.2020.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Veliki je Četvrtak, posljednji dan korizme. Večeras počinje Vazmeno trodnevlje (muka, smrt i uskrsnuće Kristovo - Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota). (16) *Kako je čin posvete ulja u dubrovačkoj biskupiji već dan ranije, na Veliku Srijedu, na Veliki Četvrtak se spominjemo Večere Gospodnje (u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: presvetu Euharisitiju (svetu misu) i svećenički red). Jutarnjih misa nema. Slavi se samo misa Večere Gospodnje.* (17). Na današnji dan, 9. travnja 1198. godine, presudom dubrovačkih konzula crkva sv. Marije u Rožatu pripala je lokrumskom samostanu. (1) Na današnji dan, 9. travnja 1415. godine, Malo vijeće je odlučilo da se u Dubrovniku uvede stalna služba gradskih čistača. (2) Na današnji dan, 9. i 10. travnja 1939. godine, održano je prvo međunarodno prvenstvo Dubrovnika, na kojem je nastupilo nekoliko poznatih tenisača. (3) Na današnji dan, 9. travnja 1942. godine, službeno je otvorena dubrovačka radijska postaja, Državna krugovalna postaja Dubrovnik. (4) Na današnji dan, 9. travnja 1945. godine, u Bartolovcima kod Varaždina rođen je redatelj Ivica Kunčević. (5) U Dubrovačkoj Biskupiji obilježava se Dan smrti don Marka Boškovića (1915-1994) (6) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Marija Kleofina, Veljko i Demetrije (7)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 9. travnja 1415. godine, Malo vijeće je odlučilo da se u Dubrovniku uvede stalna služba gradskih čistača. Izabrana su četiti čistača, a da bi služba ispravno djelovala, odlučeno je i slijedeće: 1. Četiri čistača čiste sve ulice u gradu i iznose smeće i nečist izvan grada. Koga uhvate da baca otpad na ulicu kazniti će sa tri dubrovačka dinara, od kojih pola pripada državi, a pola čistačima. Njima pripada i svo smeće koje iznose iz grada. 2. Svake subote svi trgovci i svi vlasnici kuća trebaju počistiti dio ulice ispred svoje trgovine i svoje kuće i smeće iznijeti izvan grada. 3. Pila koja propuštaju vodu na ulicu će se zatvoriti. 4. Svo kamenje i ostali građevinski materijal mora se u roku od mjesec dana iznijeti izvan grada. (8) 

Počeci tenisa u Dubrovniku datiraju u 19. stoljeće kada su na prvom igralištu u Dubrovniku, u Vojnoj pomorskoj akademiji, igrali časnici i pitomci. Osim vojnog igrališta, krajem 19. stoljeća, spominje se i igralište u vrtu hotela "Imperial", koji u reklami za 1899. godinu svojim gostima nudi novi sadržaj za zabavu i razonodu - igranje tenisa. 1906. godine,osnovan je "Gruški zabavni klub", koji je njegovao tenis i mao svoje igralište u Gružu, na predjelu današnje robne kuće "Srđ". U razdoblju između dva Svjetska rata, poprištem međunarodnih teniskih turnira bili su Kupari. 1932. godine izgrađeno je tenis igralište u Lapadu, u blizini kupališta "Sumratin". Otvoreno je 6. i 7. kolovoza, te 1932., egzibicijskim mečevima najboljih jugoslavenskih igrača. Na tom igralištu, na današnji dan, 9. i 10. travnja 1939. godine, održano je prvo međunarodno prvenstvo Dubrovnika, na kojem je nastupilo nekoliko poznatih tenisača. Kao zanimljivost spomenimo i da je 1937. godine zatvoreno igralište Iza grada (na Tenisu). (9) 

Uoči prve godišnjiceNezavisne Države Hrvatske, na današnji dan, 9. travnja 1942. godine, službeno je otvorena dubrovačka radijska postaja, Državna krugovalna postaja Dubrovnik, te je toga dana prvi put pred njezinim mikrofonom otpjevana hrvatska državna himna.“U probni rad puštena je 16. ožujka 1942. godine. Bio je to početak lokalnog radija u Hrvatskoj. Radio je imao kratak jednogodišnji prekid u emitiranju, ali je 18. listopada 1944. godine emitiranje nastavljeno, od kada Radio Stanica Dubrovnik, a od 1991. godine Hrvatski Radio Dubrovnik, u kontinuitetu prati život i životne potrebe lokalnog stanovništva. Prva pjesma emitirana u eteru dubrovačke radiopostaje bila je Oj, more duboko … Od tada,  upravo tom pjesmom,  nekoliko godina najavljivan je program Državne krugovalne postaje Dubrovnik. (10) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 9. travnja 1917. godine, u Trogiru je rođen povjesničar pomorstva, posebice povijesti brodarstva pelješkoga kraja, publicist, leksi­kograf i pisac stručnih rječnika Stjepan Vekarić, koji je svojim je pregalaštvom obogatio i proširio saznanja o razvoju pomorstva i brodogradnje na istočnojadranskoj obali. (11)

Na današnji dan, 9. travnja 1945. godine, u Bartolovcima kod Varaždina rođen je redatelj više od sto predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica Ivica Kunčević. Od 1969, desetak godina bio je u angažmanu kazališta Marina Držića, u kojemu je postavio niz predstava. Kazališnu karijeru  vezao je  uz Dubrovačke ljetne igre, kao redatelj, a potom i kao ravnatelj dramskog programa Igara od 2002. do 2009. godine. Uz brojna uprizorenja klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca, ustrajno je radio na scenskom promaknuću djela iz dubrovačkog dijela hrvatske književne baštine poput Novele od Stanca, Arkulina, Dunda Maroja, Tirene, Skupa, Gundulićeve "Dubravke", Zlatarićeve "Elektre", Vojvovićevih Prolog nenapisane drame, Ekvinocijo, Maškarate ispod kuplja, Dubrovačka trilogija, Vodopićeve Tužne Jele. Autor je zbirke teatroloških eseja, knjige Ambijentalnost na dubrovačku (2013). Ivica Kunčević dobitnik je mnogih značajnih nagrada među kojima valja izdvojiti i dva Orlanda. (12)

Na današnji dan, 9. travnja 1948. godine, u Splitu jerođen Tonći Rožić, trgovac, trajno nastanjen u Cavtatu, kao pripadnik Kriznog stožera CZ-e Cavtat, poginuo 10. studenoga 1991.godine u Dubrovniku tijekom topničkog napada. (13)

Na današnji dan, 9. travnja 1969. godine, u Dubrovniku jerođen(bojnik) Miljenko Perić, brodostrojar, trajno nastanjen u Dubrovniku, poginuo izvršavajući borbenu zadaću nesretnim slučajem 26. kolovoza 1992. godine u zaleđu Dubrovnika, kao pripadnik 163. brigade HV-e. (14) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u četvrtak 9. travnja ratne 1992. godine, na užem dubrovačkom području u dva navrata otvarana je vatra u Rijeci dubrovačkoj, kao i sa Žarkovice. U nazočnosti međunarodnih promatrača, bez značajnijih rezultata održan je još jedan sastanak u Cavtatu između predstavnika dubrovačke općine i jugovojske. (15) 

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 41

(2) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 17

(3) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 195,196,197

(4) ADRIANA TOMAŠIĆ, MONOGRAFIJA RADIO DUBROVNIK - 70 GODINA, DOKUMENT JEDNOG VREMENA, JEDNOG GRADA I JEDNOG RADIJA

(5) http://www.vecernji.hr/biografije/ivica-kuncevic-343

(6) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(7) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 17

(9) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 195,196,197

(10) ADRIANA TOMAŠIĆ, MONOGRAFIJA RADIO DUBROVNIK - 70 GODINA, DOKUMENT JEDNOG VREMENA, JEDNOG GRADA I JEDNOG RADIJA

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(12) http://www.vecernji.hr/biografije/ivica-kuncevic-343

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -131-

(14) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -204-

(15) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 141

(17) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici