Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 09.07.2016.

09.07.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 9. srpnja 1944. godine, profesionalni dramski ansambl, koji je u Dubrovniku djelovao tijekom II. svj. rata, odigrao je zadnju predstavu u dubrovačkom kazalištu. (1) Danas na dan njezina rođenja za nebo, 9. srpnja, slavi se spomen BI. Marije propetog Petković, *a u njenom rodnom Blatu: u svetištu blaženice - blagdan je - procesija kroz mjesto.* (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Kraljica Mira, BI. Marija propetog Petković; Augustin; Nikola; Veronika. (3)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Pored stalnih nesporazuma s upravom i vlasnicima Bondinoga kazališta, koji se preferirali komercijalne filmske projekcije, Dubrovačko kazališno društvo, ipak je povremeno uspijevalo u tom teatru izvoditi i kazališne predstave. Pod početnim vodstvom Aleksandra Turine, prokušanog amaterskog kazalištarca, ta je družina redovito nastupala od 1924. do početka 1936., a potom s manjim ili većim intenzitetom sve do 1944.. Početkom prosinca 1942. odigrali su tako Vojnovićeve „Maškarate ispod kuplja“, prvi put u Dubrovniku u cjelovitoj izvedbi u tri čina. Gledalište je bilo prepuno. Od sredine iduće 1943., Bondin teatar postat će ono što mu i naziv govori – kazalište. Naime, talijanske su okupatorske vlasti u srpnju 1941. zabranile djelovanje Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Uprava i umjetnici preselili su se u Zagreb. Vlasti NDH donijele su odluku da drama nekadašnjeg splitskog HNK preseli u Dubrovnik, a opera, balet i orkestar dodijeljeni su sarajevskom kazalištu. Nakon razrješenja odnosa s vlasnicima Bondina teatra, profesionalni dramski ansambl seli se u Dubrovnik. Prva predstava, Držićev „Dundo Maroje“, odigrana je 1. svibnja 1943. Profesionalni dramski ansambl zadnju je predstavu u dubrovačkom kazalištu odigrao 9. srpnja 1944. Istina, pripremali su se i za novu sezonu, no ratna su zbivanja odredila drukčije. (4)

Na današnji dan, 9. srpnja 2004. godine, Dubrovačke ljetne igre uoči otvaranja svoga 55. izdanja vratile su se u staro sjedište, Festivalsku palaču na Stradunu. Baroknu Festivalsku palaču, koju je 1962. Festivalu darovala njezina vlasnica Adela Negrini Vlacić. Palača je bila potpuno uništena tijekom Domovinskoga rata, a s njom i većina dokumentacije Dubrovačkih ljetnih igara. Festivalska je palača tipična mala barokna palača izgrađena kao dvojna kuća, koju je 1667. podigao arhitekt Giulio Cerruti i koja zahvaljujući eleganciji ostavlja dojam monumentalnosti na vrlo skučenu prostoru, a poslužila je i kao uzor izgradnje ostalih objekata na Stradunu, koja je uslijedilo odlukom Senata Dubrovačke Republike 1668. godine. (5) 

Na današnji dan, 9. srpnja 2010. godine, u prostorijama samostana Klarisa otvoren je muzej s holografskim projekcijama u pet dimenzija. "Himna slobodi je naziv interaktivnog zabavnog programa i vremeplova, koji je posjetitelje vodio  u  1 500 godina daleku prošlost Dubrovnika, kroz bogatstvo dubrovačkih stoljećâ, do današnjih dana. (6)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 9. srpnja 1899. godine, u Cavtatu je rođena slikarica Ivanka Bukovac-Javorski. Kći slikara Vlaha Bukovca, živjela je u Pragu od 1903. do povratka u Cavtat 1968. Slikala je pretežno realističke žanr-prizore i figure u interijeru, koje je gradila širokim namazima. Skala boja bliska je očevoj paleti iz praškog razdoblja. Djela joj se nalaze pretežno kod privatnika i po ustanovama u Pragu, te u ostavštini u Cavtatu.  Umjetnička galerija Dubrovnik, u galeriji Dulčić Masle Pulitika, 2014. godine, od 06.02. - 30.03. organizirala je Izložbu pod nazivom 'Sestre Bukovac' a prilikom koje su predstavljeni radovi sestara, Ivanke Bukovac Javorsky i Jelice Bukovac Radoslavljević, kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca. (7)

Na današnji dan, 9. srpnja 1926. godine, u mjestu Svilajnac, rođen je srpski književni povjesničar Miroslav Pantić, jedan od najplodnijih proučavatelja starije hrvatske, osobito dubrovačke i bokokotorske književnosti, doktorirao temom Sebastijan Slade-Dolči: dubrovački biograf  XVIII veka. Premda u svojim arhivskim istraživanjima slijedi praksu srpske historiografije u svojatanju hrvatske baštine, napisao je vrijedne priloge o starijim hrvatskim piscima, pa tako, između ostaloga i djelo Marin Držić, 1964. (8)

Na današnji dan, 9. srpnja 1947. godine u Dubrovnik  je umro hrvatski filolog i književnik Jakov Carić.  Radio je kao srednjoškolski profesor u Zadru, Splitu, Zagrebu i Dubrovniku. Objavio raspravu Nešto o hrvatskom akcentu (1907), u kojoj se bavio čakavsko-štokavskom akcentuacijom, a u napisu Naš jezik (Sloga, 1920) popularno je izložio zapažanja o narodnim govorima i narječjima. U ostavštini se nalaze neobjavljene pjesničke zbirke S moje čakavske lire i Pod barjakom sv. Vlaha. (9)

Na današnji dan, 9. srpnja 1966. godine, u Rimu je umrla Marija Propetog Isusa Petković, prva hrvatska blaženica. Rođena je u Blatu, na otoku Korčuli i već od malena iskazivala sklonost prema pobožnosti i milosrđu, te je i kao redovnica nastavila pomagati siromasima i potrebnima, a na biskupov poticaj započela je pripremati skromne konstitucije zamišljene redovničke zajednice "za odgoj i izobrazbu domaće ženske mladeži". Dubrovački biskup Josip Marčelić, na temelju pravila Trećeg reda sv. Franje, posebnim spisom 1928. godine kanonski je ustanovio redovničku zajednicu biskupijskog prava. Tri desetljeća kasnije, na Blagovijest 1957. godine, zajednica je dobila papinsko priznanje Družbe i konstitucija. S.(sestra) Marija Petković do blažene smrti 1966. g. najveću je radost, vidjela u pomaganju siromasima, rubnima i prezrenima, te je neumorno i predano poticala svoje sestre da ponašanjem i žrtvom pokazuju kako se i u njima utjelovila Božja ljubav, dobrota i milosrđe. Nakon provedenog postupka Kongregacije za proglašenje svetih, papa Ivan Pavao II. je 5. srpnja 2002. godine objavio dekret o herojskim krepostima službenice Božje Marije Propetog Isusa Petković, a 20. prosinca iste godine i dekret o čudu koje se dogodilo na njezin zagovor, a  prilikom posjeta svetog oca Dubrovniku, 6. lipnja 2003., Papa Ivan Pavao II. apostolskom vlašću proglasio je Mariju Propetog Isusa Petković blaženom i da se svake godine na dan njezina rođenja za nebo, 9. srpnja, može slaviti njezin spomen. Družba Kćeri Milosrđa, koju je ona utemeljila, danas ima oko 450 sestara koje djeluju na tri kontinenta, u 12 država i u 67 zajednica. Sestre se bave odgojem mladeži, katehizacijom, njegom staraca i bolesnika, te župskim pastoralom i misijama. (10)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u četvrtak, 9. srpnja ratne 1992. godine, u 6 i 30 oglašen je prestanak opće opasnosti, započete prethodnoga dan. Već u jutarnjim satima bilo je sporadičnih eksplozija granata po položajima u okolici Grada. Eksplozije su postale učestalije, pretvarajući se u pravi topnički napad. Odmah potom u 11.15 sirenom je oglašena opća opasnost. *Nešto poslije 12 sati otpočeo je topnički napad na uže gradsko područje i napoložaje HV-a*. Napad je pomalo utihnuo i prestao, a u 15:45 sirena je označila prestanak opće opasnosti. Novi napad započeo je malo prije sedamnaest sati, a potom se u 16. 55 oglasila i sirena opće opasnosti. *Oko 22 sata ponovljen je topnički napad iz smjera trebinjske općine i iz Konavala*. Nekoliko je teških projektila palo po lapadskoj plaži. U napadima toga je dana ranjena jedna civilna osoba. U posjetu Dubrovniku toga je dana bio britanski general David Cranston, tada glavni zapovjednik svih promatračkih misija Europske zajednice na području bivše Jugoslavije. (11)

Izvori i literatura:

(1) VEDRAN BENIĆ – DUBROVAČKI SPOMENAR, str.184,185

(2)http://www.dubrovackabiskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=2235&Itemid=736

* DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(3) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(4) VEDRAN BENIĆ – DUBROVAČKI SPOMENAR, str.184,185

(5)http://www.matica.hr/vijenac/271/%C5%A0esti%20svezak%20Hrvatske%20op%C4%87e%20enciklopedije/

(6) https://hr.wikipedia.org/wiki/Samostan_sv._Klare_u_Dubrovniku

(7) HBL Vera Kružić-Uchytil (1989)

(8) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10)http://www.dubrovackabiskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=2235&Itemid=736

(11) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 214, 215

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 559

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici