Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 10.04.2018.

10.04.2018.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 10. travnja 1454. godine, sklapanjem mira, okončan je gotovo četverogodišnji rat Dubrovnika i hercega Stjepana Vukčića Kosače. (1) U Dubrovniku je, proglašenjem NDH, na današnji dan, 10. travnja 1941. godine, vlast preuzela NDH. (2) Na današnji dan, 10. travnja 1967. godine, dubrovačkim biskupom imenovan je mons. Severin Pernek, dubrovački biskup do 1989. godine. (3) Na današnji dan, 10. travnja 1992. godine, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman generala zbora Janka Bobetka postavio je za zapovjednika svih postrojbi Hrvatske vojske od Splita do Dubrovnika, čime je uspostavljeno Južno bojište. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Sunčica, Telij, Paulinijan, Ezekijel i Apolonije. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Bosanski ban Tvrtko, politički osnažen, na krunidbi 1377. postao je kraljem Bosne i Srbije. U svom vladarskom naslovu nosio je i oznaku »Primorja«, pa je u travnju 1378. tijekom posjeta Primorju, Tvrtko došao i na dubrovački teritorij u Župi Žrnovnici. Tu je pregovarao s dubrovačkim izaslanicima, te je na današnji dan, 10. travnja 1378. godine, izdao Dubrovniku veliku povelju. Povelja je Dubrovčanima predana kasnije, u kraljevom dvoru, gdje su povelji potvrde nadodale kraljeva majka Jelena i žena Doroteja, a sam kralj ispisao svoj dekorativni potpis i udario pečat. (6) 

Na današnji dan, 10. travnja 1454. godine, sklapanjem mira, okončan je gotovo četverogodišnji rat Dubrovnika i hercega Stjepana Vukčića Kosače. Najmoćniji dinast u Bosni, od 1448. godina s titulom hercega od svetog Save, Stjepan Vukčić Kosača 25. lipnja (ili 26. lipnja) 1451. g., napao je teritorij Dubrovačke Republike i s vojskom ušao u Konavle, a 27. s većom silom navalio i na Župu. Dubrovačka vojska nakon tri dana otpora poražena je kod tvrđave Tumbe na Brgatu. Četiri stotine dubrovačkih zarobljenika dokaz su da se radilo o bitki većeg opsega. Bio je to početak pravog rata, završenog sklapanjem mira u travnju 1454. g. Sačuvana je ugovorna isprava hercegova u Novome od 10. travnja te 1454. godine. I Dubrovnik i herceg odrekli su se misli o međusobnom uništenju. Rat s hercegom posljednji je u povijesti Dubrovačke Republike. (7) 

Uz najpoznatiji i najveći dubrovački hospital »hospitale mag­num comunis«, bilo je u XV sto­ljeću u Dubrovniku još nekoliko njih, manjih. Ubožnica, hospital postojao je i u Stonu. Nalazio se u blizini samo­stana sv. Nikole. O tome saznajemo iz oporuke Ivana Radnanovića, na današnji dan, 10. travnja 1456. godine, koji oporučno ostavlja nešto novaca samostanu hospitala sv. Ivana. Zanimljivo je da je Dubrovačka Republika imala svoj hospital i u da­lekom Carigradu. U kući dubrovačkog konzula u Carigradu bile su pro­storije namijenjene za bolesne Dubrovčane još 1451. g. (8) 

Oboljele od gube u Dubrovniku,  često je pomagala Dubrovačka vlada, koja im je svake godine prvih dana travnja slala poklone i pomoći i to "o njihovoj svetkovini", a koja je vjerojatno padala na subotu sv. Lazara. To se prvi put spominje, na današnji dan, 10. travnja 1458. godine, kada im je vlada darovala tri mjerice soli za njihove potrebe.  Jesu li njihovom, inače malom broju pridonijele mjere dubrovačke vlade, ili su gubavci odlazili na neka druga mjesta, teško je reći. (9) 

Na današnji dan, 10. travnja 1941. godine, pri talijanskom bombardiranju dubrovačke luke jedna bomba pala je na sjeverni zid tvrđave Revelin, te je odbila dva reda kamenja. U donjem dijelu tog masivnog zida tijekom rata bilo je sklonište pri zračnim napadima. Osobe, koje su za vrijeme bombardiranja bile tu smještene, uopće nisu osjetile da je bomba udarila u tvrđavu. (10) 

U Dubrovniku je, proglašenjem NDH, na današnji dan, 10. travnja 1941. godine, vlast preuzela NDH, ali za kratko vrijeme. Naime, u grad su 17. travnja ušle okupatorske trupe njemačkog Wermachta, a potom i trupe fašističke Italije, uspostavivši vlast u Dubrovniku, do kapitulacije Italije, kada ponovno dolaze trupe Wermachta i ostaju do 18. listopada 1944. godine, kada ih je prema sjeveru potisnula NOV i POJ. Civilna vlast NDH bila je u Dubrovniku do tog 18. listopada 1944. (11) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 10. travnja 1829. godine, u Dubrovniku je rođendobrotvor Nikola Bošković. Oporučno je ostavio 12 000 forinti u dobrotvorne svrhe. Od dobiti zaklade trebale su se ustanoviti dvije stipendije za učenike na visokim školama. (12)

Na današnji dan, 10. travnja 1943. godine, u Osijeku je rođen planktolog i ekolog AdamBenović, od 1970. zaposlen, a od 1977. do 1990. ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku (do 2005. Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Biološki zavod Dubrovnik). Dobitnik je Državne nagrade za znanost (2010). (13)

Na današnji dan, 10. travnja 1954. godine, u Travniku, je rođen SabitBićo, ugostitelj, trajno nastanjen u Srebrenom, poginuo 7. rujna 1992. u Srebrenom, prilikom izvršenja borbene zadaće kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a. (14) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Oslobađanje hrvatskog Juga prva je velika napadna operacija Hrvatske vojske u 1992. godini koju je omogućila herojska obrana Dubrovnika i njegovi branitelji. Mirovnim planom Cyrusa Vance-a du­brovačko područje je bilo među onim hrvatskim krajevima s kojih se jugo-vojska trebala bezuvjetno povući, te stoga nije uključeno u područja pod zaštitom UN (UNPA). Time su Repu­blici Hrvatskoj date odriješene ruke za oslobađanje ovog područja vojnim putem, bez uobičajenih pritisaka i ne­gativnih reakcija svjetske javnosti. *Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman na današnji dan, 10. travnja 1992. godine, donio je naredbu kojom generala zbora Janka Bobetka postavlja za zapovjednika svih postrojbi Hrvatske vojske na Južnom bojištu od Splita do Dubrovnika.* Osnivanjem Južnog bojišta pod za­povjedništvom generala Janka Bobetka, postalo je jasno da će dubrovački branitelji dobiti pri­liku oružjem izboriti slobodu privre­meno okupiranih područja i vratiti se ponosno kao pobjednici u porušene i opljačkane domove. (15) 

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 215,225

(2) http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

(3) https://hr.wikipedia.org/wiki/Severin_Pernek

*http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=1527:postavljena-spomen-plo%C4%8Da-biskupu-perneku&Itemid=466

(4) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 40

*http://www.dulist.hr/obrana-doline-neretve/18722/

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 158

(7) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 215,225

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 85

(9) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(10) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 215

(11) http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

(12) HBL Anđelka Stipčević-Despotović (1989)

(13) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(14) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -207-

(15) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 40

*http://www.dulist.hr/obrana-doline-neretve/18722/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici