Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 11.05.2016.

11.05.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 11. svibnja 1929. godine, na 300 godišnjicu, i u čast prve izvedbe Gudulićeve "Dubravke" u Kazalištu, izvedena je istoimena Gotovčeva suita. (1) Na današnji dan, 11. svibnja 2002. godine, svečano je otvoren Most dr. Franja Tuđmana. (2) Na današnji dan, 11. svibnja 2012. godine, preminula je dubrovačka književnica i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tereza Buconić Gović. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Franjo, Ignacije, Mamerto; i Matej Grgur C. (4) Svjetski je dan pisanja pisama. (5)

Na današnji dan, u subotu 11. svibnja 1929. godine, Dubrovnik je bio oduševljen kada je na 300 godišnjicu, i u čast prve izvedbe Gudulićeve "Dubravke" u Kazalištu, izvedena istoimena Gotovčeva suita. Ovaj pothvat, orkestralnu izvedbu "Dubrovačke Filharmonije", ostvarila su sva dubrovačka kulturno-pjevačka društva sa svojim zborovima koji su okupili 170 sudionika. Izvedbom je ravnao Josef Vlach Vruticki, dirigent, skladatelj, predavač, glazbeni kritičar i radijski izvjestitelj Državne krugovalne postaje, koji je u Dubrovniku je djelovao od 1926. do 1945. godine, i bio jedna od najznačajnijih i najuglednijih kulturnih ličnosti onodnobnog Dubrovnika. (6)

Na današnji dan, 11. svibnja 2002. godine, svečano je otvoren Most dr. Franja Tuđmana (ili Most Dubrovnik) koji povezuje dvije obale zaljeva Rijeke dubrovačke. *Most preko Rijeke dubrovačke svečano je otvoren pod imenom "Most Dubrovnik". Potom je inicijativom Gradskog vijeća grada Dubrovnika dio Jadranske magistrale na prilazima mostu nazvan Most dr. Franja Tuđmana. 2004. tadašnji ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, na zahtjev Gradskog vijeća i tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice, zatražio je od Hrvatskih cesta promjenu službenog imena mosta preko Rijeke dubrovačke, što su HC prihvatile, te od 2004. most i službeno nosi naziv "Most dr. Franja Tuđmana".* Ideja o izgradnji mosta preko Rijeke dubrovačke stara je oko 30 godina, a sama realizacija je počela 1989. godine izgradnjom prilaznih cesta od naselja Lozica sa zapadne, te dubrovačkog gradskog predjela Nuncijata s istočne strane. Domovinski rat je spriječio daljnju gradnju. S gradnjom se nastavilo 1998., a most je završen i pušten u promet u svibnju 2002. godine. Most je ovješenog tipa i sastoji se od dva dijela prednapetog grednog sklopa sa zapadne strane i glavnog nesimetričnog sklopa s ovješenom spregnutom gredom na istočnoj strani. Na zapadnoj strani, na prilaznoj cesti izgrađen je vijadukt dužine 66 metara. Dužina samog mosta je 518 metara. Istočni pilon mosta visok je 141,5 dok sobodna visina mosta iznosi 50 m. (7)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 11. svibnja 1905. godine, u Zagrebu je umro hrvatski povjesničar i svećenik Ivan Krstitelj Tkalčić, koji se u svom radu bavio i poviješću Dubrovnika. U nizu Monumenta spectantia historiam Slavorum meridionalium priredio je zaključke dubrovačkih vijeća iz XIV. st.: Dubrovački spomenici. Knjige reformacija (Monumenta ragusina. Libri reformationum, I–II). (8)

Nakon duge i teške bolesti u dubrovačkoj bolnici, na današnji dan, 11. svibnja 2012. godine, preminula je dubrovačka književnica i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tereza Buconić Gović. Najveći dio svog radnog vijeka provela u Osnovnoj školi Lapad, podučavajući mnoge generacije hrvatskom jeziku i književnosti. Njezini učenici imali su priliku saznati i brojne priče iz prošlosti dubrovačkog kraja, čime je u njima budila ljubav prema baštini. Svoju ljubav prema književnosti i strast prema baštini sjedinila je u svojim knjigama. Objavila je deset knjiga posvećenih zavičaju o kojem je sa stranica svojih djela progovarala posebnim sentimentom i ljubavlju. Prve četri knjige posvetila je svojoj rodnoj Rijeci dubrovačkoj. Njezina prva knjiga "Šetnja kroz stare dubrovačke vrtove", sačuvala je jedinstvena sjećanja na povijesne đardine Rijeke koji su krasili ljetnikovce. Potom su uslijedile: "Slike i legende Rijeke dubrovačke" te "Priče oko popreta" u dva dijela u kojima su opisani uporabni predmeti i običaji njenog rodnog kraja. Njezina četvrta knjiga "Dubrovački krajolici" je putopisna proza u kojoj je su opisane ljepote Konavala, Rijeke, Osojnika i Lopuda. Potom slijede "Zavičajne priče" te "Dubrovačke povijesne minijature" u dva sveska. Za knjigu "Dubrovačke povijesne crkvice" u kojoj je opisala male, zaboravljene crkvice u povijesnoj jezgri te na Pilama i na Pločama, dobila je 2003 nagradu Grada Dubrovnika. Posljednje izdano djelo Tereze Buconić Gović je "Primorski kalendar" u kojem se suprotstavila ljudskoj bešćutnosti u uništavanju prirode. Knjigu je promovirala neposredno nakon što je zadesila bolest. *Pored knjiga, opsežnu ostavštinu posvećena rodnom kraju čine i nekoliko stotina objavljenih tekstova i priloga u brojnim časopisima, što je obilježava kao najplodniju i najznačajniju dubrovačku književnicu našeg vremena.* Terezu Buconić Gović pamtit ćemo po njezinoj ljubavi prema dubrovačkoj baštini, po velikom doprinosu u očuvanju našeg naslijeđa, po jednom toplom ženskom rukopisu i po čovječnosti koju je svakodnevno pružala svojim učenicima. Svojim djelom Tereza Buconić Gović sačuvala je djeliće povijesti dubrovačkog kraja, a posebno svoje Rijeke dubrovačke. (9)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u ponedjeljak, 11. svibnja ratne 1992. godine, na dubrovačkom području u nekoliko navrata u noćnim satima otvarana je vatra u Rijeci dubrovačkoj, a pucnjave je bilo i tijekom dana. Toga dana u Dubrovnik su doputovala dvojica časnika UNPROFOR-a. Jedan od njih dao je intervju na konferenciji za tisak. Bio je vrlo suzdržan, a na novinarska pitanja odgovarao je da nije ovlašten odgovoriti. (10)

Tog, 11. svibnja 1992. godine, poginuo je pripadnik 4. BRIGADE ZNG, ANTE A. JERKOVIĆ (1970.-1992.) (11), a istoga dana, kao civilna žrtva u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginuo je ANDRIJA ĆUZIĆ, iz Metkovića, rođen 1926. (12)

Izvori i literatura:

(1) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(2) http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=16613#.VOoKpXzF_Ic

http://hr.wikipedia.org/wiki/Most_dr._Franja_Tuđmana

(3) http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=18053#.Vea7g_ntlBc

*http://www.dulist.hr/dubrovcani-odali-pocast-terezi-buconic-govic/20235/

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(7) http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=16613#.VOoKpXzF_Ic

http://hr.wikipedia.org/wiki/Most_dr._Franja_Tuđmana

(8) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(9) http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=18053#.Vea7g_ntlBc

*http://www.dulist.hr/dubrovcani-odali-pocast-terezi-buconic-govic/20235/

(10) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 161,162

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-257-

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 267, 270

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici