Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 11.06.2018.

11.06.2018.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 11. lipnja 1407. godine, donesena je i potvrđena odluka i uredba o postupnom popločavanju svih gradskih ulica. (1) Na današnji dan, 11. lipnja 1887. godine, donesena je općinska naredba kojom se dozvoljava upotreba bicikla i tricikla. (2) U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 11. lipnja, obilježavao se blagdan – Sv. Barnabe. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Barnaba ap., Borna, Jolanda, Ruža i Paula F. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

S kasnijim svojim konkurentom u trgovini solju sa zemljama zaleđa, Kotorom, u početku Dubrovnik je bio u dobrim odnosima. S njime ga veže stari ugovor još iz 1181. o utvrđivanju prijateljstva i reguliranju odnosa međusobnih dužnika. No, dubrovačko-srpski rat 1301-1302. odrazio se i na dubrovačko-kotorske odnose. Uz sve to, i mletačka vlada znala je zabraniti Dubrovčanima trgovinu s Kotorom. Tako dubro­vačko Veliko vijeće na višu zapovijed mletačke vlade, na današnji dan, 11. lipnja 1331. godine, zabranjuje da građani izravno ili neizravno trguju s Kotorom, te određuje da svi Dubrovčani moraju napustiti Kotor sa svim svojim imanjem. Unatoč svemu, stvarni je život i dalje zbližavao Dubrovčane i Kotorane. (6) 

Nakon što je 9. travnja 1415. godine, Malo vijeće odlučilo da se u Dubrovniku uvede stalna služba gradskih čistača, iste, 1415. godine, osnovana je i komisija od tri građana koji nadziru čišćenje ulica i trgova. Ovim odlukama prethodila su i dva važna i značajna zaključka u 1407. g. 10. siječnja te godine doneseni su propisi za određivanje toka vode po gradskim ulicama, a šest mjeseci kasnije, na današnji dan, 11. lipnja iste 1407. godine, donesena je i potvrđena uredba o postupnom popločavanju svih gradskih ulica. Tim odlukama je Malo vijeće htjelo regulirati tok vode i nečistoće koja se, pogotovo za kišnih dana, slijevala s južne i sjeverne strane ka glavnoj, središnjoj ulici, a poplo­čane ulice trebale su olakšati protočnost i omogućiti normalan tok kišnice i otpadnih zagađenih voda. *Veliko vijeće je odlučilo da se ovako izvrši njegova odluka: „izvršit će se popis svih ulica, pa će se svake godine izvlačiti onoliko imena ulica, koliko će ih se moći popločati, a troškove oko toga podmirivat će po pola država i vlasnici kuća ili terena u tim ulicama...“* Taj propis je zapravo preteča kasnije odluke o gradnji gradske, kanalizacije, budući da se na tim sjednicama Malog vijeća još ne govori o »posebnim kanalima za otjecanje vode grad­skim ulicama«*. **No, Dubrovčani su već ranije popločavali gradske ulice. Naime, već početkom 14. stoljeća s popločavanjem ulica, najprije opekom, a poslije uglavnom kamenim pločama započeli su kako bi sustavno rješili problem odvoda oborinskih voda. Svakako da početak popločavanja datira prije godine 1328., jer se tada u arhivskim vrelima spominju radovi na izvedbi pločnika, a već godine 1390. radovi na njegovu popravku. Godine 1360. donosi se odluka o popločavanju Place (Straduna), kojom se naređuje da se s radovima započne kod Vrata Pustjerne, zatim oko prvostolnice, pa Placom do Pila, a na današnji dan 1407. godine Veliko vijeće donosi odluku o popločavanju svih ulica Grada**. (7) 

Na današnji dan, 11. lipnja 1887. godine, donesena je općinska naredba kojom se dozvoljava upotreba bicikla i tricikla. U njoj se između ostaloga kaže: „Vožnja je na veločipedima / biciklima i triciklima / dozvoljena na Placi samo za prelaženje, a u Gružu, Lapadu, Župi i Brgatu uz obaveznu upotrebu fenjera i zvonca. Vozači su u sllučaju opasnosti dužni vikom upozoriti prolaznike i kočijaše. Čim počne rasvjeta vlasnici bicikala i tricikala dužni su upaliti fenjere.. Na potezu od Pila do Ploča nema vožnje biciklimka. (8) 

Na današnji dan, 11. lipnja 2014. godine, željezno prijestolje iz megapopularne serije „Igra prijestolja“, stiglo je i izloženo u Dubrovniku. Prijestolje je okosnica kultne HBO serije „Igra prijestolja“, dijelom snimane i u Dubrovniku, koji je poslužio kao idealna kulisa za Kraljev Grudobran. Željezno prijestolje izloženo u Gradu zapravo je replika originala, napravljena u prirodnoj veličini. Prijestolje je visoko 220 cm te široko 165 x 185 cm, a njegova težina je čak 135 kg. Željezno prijestolje javnosti je bilo izloženo do petka, 13. lipnja, u 18 sati. (9) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 11. lipnja 1826. godine, u rodnom Dubrovniku umro je književnik i prevoditelj  Tomo Krša, član glasovite rimske Accademije degli Arcadi. Pisao je prigodne stihove na hrvatskom i latinskom, a napisao je i pohvalni životopis Đura Ferića i omanju raspravu o Didaku Piru. (10)

Na današnji dan, 11. lipnja 1922. godine, u mjestu Malence, u Sloveniji rođen je Dragan Roller, gospodarski povjesničar, koji je proučavao gospodarsku povijest Dubrovačke Republike. Objavio je djela: Dubrovački zanati u XV i XVI stoljeću, 1951., te Agrarno-proizvodni odnosi na području Dubrovačke Republike od XIII do XV stoljeća, 1955. godine. (11) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u četvrtak 11. lipnja 1992. godine, bio je četrnaesti dan opće opasnosti. Od 6 do 7.20 sati iz trebinjske općine napadana je Župa dubrovačka. Načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Antun Tus bio je u posjetu Dubrovniku. Brodom »Astral« nakon 17 dana stigla humanitarna pomoć u Cavtat za stanovnike Konavala i Cavtata. (12)  Toga dana,11. lipnja 1992. godine u Dubrovniku, nesretnim slučajem, kao pripadnik 163. brigade HV-e poginuo je Pero Koštro(od eksplozije ručne bombe) (13) 

Izvori i literatura:

(1) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 17,18

(2) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(3) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 231

(4) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 106

(7) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 17,18

* Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

** Izvor: Istoimeni tekst autra Ivice Žile.

https://www.facebook.com/durepublika

(8) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(9) http://www.dulist.hr/vlahusic-zasjeo-na-zeljezno-prijestolje/175890/

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(12) Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 554

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 42,43

VJEČNI KAO DOMOVINA , Str. -193- Pero Koštro

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici