Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 13.03.2016.

13.03.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Nakon što je, na današnji dan, 13. ožujka 1936. godine, od « Direkcije pomorskog saobraćaja « zatražena i dobivena dozvola za sidrište, do kupališta Lazareta u Lapadu, sagrađen je klupski dom gdje se «Jedriličarsko društvo ORSAN» i danas nalazi. (1) Na današnji dan, 13. ožujka 1893. godine, u rodnom Dubrovniku je umro teolog, književnik i prirodoslovac, od 1882. do 1893. godine dubrovački biskup Mato Vodopić, autor romana Marija Konavoka i tužna Jele. (2) Na današnji dan, 13. ožujka 1954. godine, u Dubrovniku je umro poljski skladatelj i dirigent Ludomir Michał Rogowski, koji je od 1926. do smrti živio u Dubrovniku. (3) Peta je nedjelju tijekom korizme koju još nazivamo i Gluhom nedjeljom ili Nedjeljom prve muke. Toga dana pokrivamo sve oltarne slike, križeve i kipove te se prestaje pjevati. Sve to vjernici čine kako bi iskazali poštovanje prema svom spasitelju, Isusu Kristu, koji se sprema za strašnu muku kojom će sve nas izbaviti od grijeha. Sada je nastupilo vrijeme kada se moramo podsjetiti na vječni savez kojeg je Bog sklopio sa svim kršćanima, i to od trenutka sakramenta svetog krštenja. (4) Danas na petu korizmenu nedjelju održava se Korizmeni križni put serpentinama Srđa. Ovom tradicionalnom kršćanskom pobožnošću vjernici se prisjećaju Isusovog križnog puta budeći u sebi suosjećanje prema njegovim mukama, ali i nadu u pobjedu života nad smrću. Križni put završava molitvom u podnožju kamenog križa na Srđu. *Korizmeni križni put na Srđ održava se od 1998. godine, a od početka Dana kršćanske kulture u Dubrovniku neizostavni je dio te manifestacije.* (5) U Dubrovačkoj Biskupiji obilježava se - Dan smrti don Augustina Miline (1936 – 2011) (6) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Rozalija, Patricija, Modesta, Ratka, Kristina, Leander, Krišto, Anđeo (7) 5. KORIZMENI TJEDAN Obljetnica je izbora Pape Franje (2013.) (8)

Grupa entuziasta na čelu s turističkim djelatnikom Viktorom Paravićem osnovala je dana 13. rujna 1933. godine, jedriličarski klub „Lahor“ sa sjedištem u gradskoj luci. Na sastanku u Gradskoj kavani, održanom 2. ožujka 1934. godine, prihvaćen je prijedlog da se ime kluba "Lahor" zamijeni imenom „Y.C. Argosy“, prema imenu posebno uspješnog i cijenjenog trgovačkog broda dizajniranog i građenog u dubrovačkim brodogradilištima.  Sjedište je premješteno iz gradske luke u Lapad, na iznajmljeno kupalište Lazaret. Nakon što je, na današnji dan, 13. ožujka 1936. godine, od « Direkcije pomorskog saobraćaja « zatražena i dobivena dozvola za sidrište, do kupališta Lazareta u Lapadu, sagrađen je klupski dom na prostoru gdje se i danas nalazi. Godine 1948. ponovno se mijenja ime u «Jedriličarsko društvo ORSAN» koje nosi do današnjeg dana. Ovo ime izvedeno je iz talijanske riječi „darsena“ , - arsena (arsenale) – orsan, koja označava mjesto gdje se grade, održavaju i čuvaju brodovi. (9)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 13. ožujka 1820. godine, u rodnom Dubrovniku umro je, književnik, pjesnik i prevoditelj Đuro Ferić, do smrti generalni vikar Dubrovačke nadbiskupije. U didaktičkom epu Opis dubrovačke obale uz obilje zemljopisnih i povijesnih podataka ponudio je i fiziokratsku interpretaciju gospodarskog stanja u Republici. (10)

Na današnji dan, 13. ožujka 1863. godine, u Dubrovniku je rođenpolitičar i javni djelatnik Luko BUNIĆ (Bona). (11)

Na današnji dan, 13. ožujka 1883. godine, u Dubrovnikuje rođenbrodovlasnik Božo Banac. U Londonu je osnovao pomorsku tvrtku i bio zastupnik i suvlasnik Atlantske plovidbe »Ivo Račić«, a 1928. utemeljio Jugoslavenski Lloyd. Za II. svjetskog rata Saveznicima je stavio na raspolaganje svoje brodove. (12)

Na današnji dan, 13. ožujka 1893. godine,  u rodnom Dubrovniku je umro teolog, književnik i prirodoslovac, od 1882. do 1893. godine dubrovački biskup Mato Vodopić. Autor je romana Marija Konavoka i tužna Jele, stihovane romantične pripovijesti Robinjica, koja je imala je velik uspjeh kod čitatelja i nezavršene pripovijesti Đenevrija - Pilarska pripovijest svojevrsne kritike odnarođivanja dubrovačke vlastele. Najvažnijim se smatra njegov romaneskni opus, koji pripada početcima romana u novijoj hrvatskoj književnosti. Marija Konavoka ostala je nedovršena, a kao zasebna knjiga objavljena je 1893. s nadopunama Jurja Carića. Najveća joj je vrijednost u opisima konavoskoga života i narodnih običaja te uporabi pučkoga jezika. Kratki roman Tužna Jele temelji se na usmenoj predaji i arhivskoj građi gruško-lapadske župe. Mjestimice je sentimentalno intoniran, no sadrži i realistične opise svakidašnjice gruškoga pomorskog života. Ovaj je roman bio iznimno popularan među Dubrovčanima i Konavljanima, a više se puta igrao i na sceni Dubrovačkih ljetnih igara. Najčešće svrstavani u paradigmu folklornoga realizma, Vodopićevi romani, osim kao prvi romani novije hrvatske književnosti, značajni su i zbog prikaza dubrovačke i konavoske pučke svagdašnjice te uporabe lokalnoga narječja, što im je priskrbilo veliku popularnost. * Mato Vodopić jedan je od prvih hrvatskih pripovjedača koji je tematski i stilski blizak realizmu.* (13)

Na današnji dan, 13. ožujka 1911. godine, u Osijeku je rođen Vlado Mađarević, književnik i kazališni kritičar, autor djela Otvorene igre: drame i scene Dubrovačkog festivala, objavljenog 1978. godine. (14)

Na današnji dan, 13. ožujka 1954. godine, u Dubrovniku je umro poljski skladatelj i dirigent Ludomir Michał Rogowski, umjetnik koji je gotovo 30 godina živio i radio u Dubrovniku, sve do svoje smrti 1954., te je svoju glazbenu ostavštinu ugradio u hrvatsku baštinu.* U Dubrovnik dolazi 1926. godine, te uveličava mnogobrojne nastupe tadašnjeg Dubrovačkog filharmonijskog orkestra. Rogowski je napisao peterostavačno djelo „Dubrovačke impresije" koje opisuje ljepote Dubrovnika i njegove okolice. Autor je i libreta za misterij u pet dijelova "Čudo sv. Vlaha". Rogowski se obratio Ivu Vojnoviću, koji je obradio legendu o sv. Vlahi, koji je čudom spasio Dubrovnik od nasrtaja Mlečana i tako postao zaštitnik Grada. **Rogowski se zanosio i hrvatskim folklorom te je uglazbio pregršt stihova dubrovačkih renesansnih pjesnika.** ***Dubrovački simfonijski orkestar, uz suorganizaciju Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj i Grada Dubrovnika, u tvrđavi Revelin 2011. godine obilježio je 130. godišnjicu rođenja skladatelja Ludomira Michala Rogowskog, koncertom pod nazivom "Rogowskom u čast", na kojem su izvedene skladbe poljskog velikana ''Dubrovačke impresije'', ''Priča prije sna'', te ''Bljesci po moru'', a prije početka koncerta održana je svečanost promocije nota IV. Simfonije Ludomira Michala Rogowskog.*** (15)

Na današnji dan,13. ožujka 1965. godine, u Dubrovniku je rođen Mario Kopić,hrvatski filozof, publicist i prevoditelj, između ostalog i Nietzscheovog djela "Tako je govorio Zaratustra". (16)

Na današnji dan, 13. ožujka 1969. godine, u Dubrovniku je rođenhrvatski vaterpolist Ognjen Kržić, član VK Jug, dva puta prvak države i triput osvajač kupa, s Jugom osvajač KEP i LEN-kupa. Član je reprezentacije koja je bila druga na OI 1996. (17)

Izvori i literatura:

(1) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 177-184,

http://www.jk-orsan.hr

(2) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Mato_Vodopić

(3) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

*http://www.portaloko.hr/clanak/rogowski-u-revelinu-dubrovacke-impresije-u-cast-poljskom-velikanu/0/20551/

**http://www.matica.hr/kolo/251/Mala%20trilogija/

(4) http://www.fizzit.net/drustvo/filozfija-sociologijga-i-religija/4395-o-znacenju-korizme-i-sest-korizmenih-nedjelja

(5) http://www.dulist.hr/event/krizni-put-na-srd-2/

*http://www.zupa-sveti-kriz-du.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=81:krini-put-na-sr

(6) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(7) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(8) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(9) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 177-184,

http://www.jk-orsan.hr

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

HBL Šimun Šonje (1998)

(11) HBL Miljenko Foretić (1989)

(12) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Mato_Vodopić

(14) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(15) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

*http://www.portaloko.hr/clanak/rogowski-u-revelinu-dubrovacke-impresije-u-cast-poljskom-velikanu/0/20551/

**http://www.matica.hr/kolo/251/Mala%20trilogija/

***http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=15148#.VpDR67YrLiw

(16) http://hr.wikipedia.org/wiki/Mario_Kopić

(17) http://proleksis.lzmk.hr/tag/sport-igre-i-rekreacija/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici