Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 14.02.2016.

14.02.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN 1. je KORIZMENA NEDJELJA (1) Danas je i Valentinovo, Dan sv. Valentina (u katoličkoj crkvi) ili Dan zaljubljenih. (2) Na današnji dan, 14. veljače 1412. godine, vikao je telal u Širokoj ulici da nitko ne smije bacati smeće i nečisti na ulicu, uz prijetnju globom od 5 perpera. (3) 14. veljače 1971. godine, najpoznatiji sportaš Dubrovnika u razdoblju između dva Svjetska rata, Rudi Reš postao je doživotni počasni predsjednik Plivačkog kluba "Jug". (4) Na današnji dan, 14. veljače 1655. godine, rođen je Ardelio Della Bella, hrvatski jezikoslovac talijanskog podrijetla, čija je hrvatska gramatika, objavljena 1837. u Dubrovniku, godinama služila kao školski udžbenik u Hrvatskoj. (5) Na današnji dan, 14. veljače 1841. godine, u Parizu je umro diplomat, književnik i skladatelj Antun Sorkočević, sin najvećeg dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića. (6) Na današnji dan, 14. veljače 1940. godine u Dubrovniku je umro političar i javni djelatnik Luko BUNIĆ (Bona). (7) Današnjeg dana, petka 14. veljače, na Valentinovo ratne 1992. godine, dolazak pukovnika Johna Willsona u Dubrovnik u svojstvu promatrača Ujedinjenih naroda za Dubrovnik bio ujedno i glavni događaj dana. (8) U Stonu se obilježava zavjet od trešnje (9) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Sv. Valentin, Valentina, Zdravko, Vital, Aufrazija (10) Nacionalni je dan oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj (11)

1. je KORIZMENA NEDJELJA – ili Čista Nedjelja. Čista Nedjelja je radi toga što dolazi odmah poslije čiste srijede ili pepelnice. Unutar korizme postoji šest nedjelja. Svaka od njih ima svoje ime, a ona prva poznata je kao Čista nedjelja. Toga dana se kupamo kako bi se simbolički i stvarno očistili od naslaga ovog svijeta i života te se čistog i tijela i duše pripremili na susret s Isusom Kristom koji će nam donijeti spasenje. Toga dana također se moramo prisjetiti kako nije dovoljno samo pohađati svete mise i citirati Bibliju već kako treba biti dobar prema svojim bližnjima i pokazati im se u pravom kršćanskom svijetlu.* (12)

S obzirom na obilje vijesti o blatu, nečistoći, smradu i smeću po gradskim ulicama, tijekom 14. i 15. stoljeća, može se zaključiti da su i bile loše. U državnoj kancelariji često se izriču raznovrsne zabrane, globe i prijetnje zatvorom vezane uz higijenske prilike u Dubrovniku. Još 1412. godine, na današnji dan, 14. veljače, vikao je telal u Širokoj ulici da nitko ne smije bacati smeće i nečisti na ulicu i da se nitko ne smije umivati i prati pred svojom kućom ili dućanom, a sve uz prijetnju globom od 5 perpera. Još ranije, 1395. godine, je zabranjeno otvarati nužnike bez dozvole kneza. Onome kome je već otvoren naređeno je da ga zatvori. Dvije godine kasnije, odlučeno je da se u Dvoru napravi nužnik za »poslugu i ostale«. 1409. godine, svim vlasnicima jama za smeće naređeno je da te jame što prije zatvore i time spriječe da nečistoća teče po ulicama i da se tako od¬strani »smradni zrak«. 1428. godine, odlučeno je da se uzmu u službu dva čistača koji će svakog dana obilaziti grad i paziti da netko ne prolijeva vodu, da ne baca smeće ili nečist na ulicu, a i da provjeravaju ispravnost pila, a određeno je da s njima telal svake srijede i subote obilazi grad i viče sve što je zabranjeno. (13)

Najpoznatija sportska ličnost Dubrovnika u razdoblju između dva Svjetska rata, Rudi Reš, na godišnjoj skupštini, održanoj na današnji dan, 14. veljače 1971. godine, postao je doživotni počasni predsjednik Plivačkog kluba "Jug". Bio je to izraz priznanja članstva svom utemeljitelju i suradniku, izraz štovanja i zahvalnosti za sve ono što je učinio za "Jug" i plivački šport u Dubrovniku. (14)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 14. veljače 1655. godine, rođen je Ardelio Della Bella, hrvatski jezikoslovac talijanskog podrijetla, 1696. do 1702. rektor dubrovačkog Isusovačkog kolegija.  Della Bellina hrvatska gramatika, objavljena 1837. u Dubrovniku, služila je godinama kao školski udžbenik u Hrvatskoj, a njegova jekavština ugrađena je u temelje hrvatskoga standardnoga jezika. (15)

Na današnji dan, 14. veljače 1823. godine, u Dubrovniku je rođen hrvatski pisac, publicist i prevoditelj Baldovin Bizar (Bizzaro), autor rasprava (Dell’Autonomia di Ragusa) o slobodi Dubrovnika za mletačke vrhovne vlasti, te životopisa obitelji Sorkočević, posebice skladatelja Luke. (16)

Na današnji dan, 14. veljače 1841. godine, u Parizu je umro diplomat, književnik i skladatelj Antun Sorkočević, sin najvećeg dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića. U dubrovačkom samostanu Male braće sačuvane su četiri njegove simfonije, četiri sonate, dva trija, gudaći kvartet, tri ili četiri vokalno-instrumentalne crkvene i dvije svjetovne skladbe. Bio je rankofil, imenovan 1806. opunomoćenikom Dubrovačke Republike kod Napoleona. Nakon Bečkoga kongresa (1815) u svojim kulturnopovijesnim i jezikoslovnim studijama promicao je vrijednosti dubrovačke baštine i bio među vodećim utopistima obnove Republike, pa je austrijska apsolutistička cenzura zabranila njegove knjige. (17)

Na današnji dan, 14. veljače 1940. godine u Dubrovniku je umro političar i javni djelatnik Luko BUNIĆ (Bona), član općinskoga vijeća i 1912. predsjednik dubrovačke općine, suosnivač električnoga tramwaya Gruž-Dubrovnik i njegov dugogodišnji pravni zastupnik, predsjednik Dubrovačke građanske glazbe (1913), suosnivač i predsjednik Upravnoga vijeća (1918–20) Dubrovačke parobrodarske plovidbe, suosnivač i dugogodišnji predsjednik obnovljenoga Društva za razvitak Dubrovnika i okolice »Dub« (od 1921) te predsjednik nogometnoga kluba GOŠK (1922–25). Bio je jedan od glavnih aktera u tzv. milijunaškoj aferi 1919–21.. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza. (18)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u petak 14. veljače ratne 1992. godine, u svojstvu promatrača Ujedinjenih naroda, u Dubrovnik je stigao pukovnik John Willson. Ovo je za Dubrovnik, na Valentinovo 1992. godine, bio glavni događaj dana. (19)

Izvori i literatura:

(1) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(2) https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Valentin

(3) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 18

(4) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 200-204

(5) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

HBL Nives Sironić-Bonefačić (1993)

(6) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(7) HBL Miljenko Foretić (1989)

(8) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 119

(9) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(10) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(11) https://hr.wikipedia.org/wiki/14._veljače

(12) http://putevimilosti.com/duhovnost/arhiva/526-1-korizmena-nedjelja

*http://www.fizzit.net/drustvo/filozfija-sociologijga-i-religija/4395-o-znacenju-korizme-i-sest-korizmenih-nedjelja

(13) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 18

(14) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 200-204

(15) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

HBL Nives Sironić-Bonefačić (1993)

(16) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(17) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(18) HBL Miljenko Foretić (1989)

(19) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 119

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici