Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 14.07.2016.

14.07.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 14. srpnja 1419. godine, dubrovačka je vlada izdala razne odredbe kojima nastoji pridobiti ljude u netom stečenim Konavlima. (1) Na današnji dan, 14. srpnja 2007. godine, zbog optužbe za šverc grčka policija privela je hrvatskog pomorca Krista Laptala iz Dubrovnika. (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Kamilo, Miroslav, Milan, Marcelin, Franjo, Gašpar i Marijan. (3)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

1419. Dubrovnik je stekao istočni dio Konavala. Međutim, u Konavlima je nastala pobuna, koju su predvodili plemići posjednici, u prvom redu dotadašnji župan Boget Rudjić. Iako je dubrovačka vlada, uz pomoć Sandalja Hranića, uspjela primiriti bunu, ipak, ta okolnost nalaže dubrovačkoj vladi posebni obzir, te je vlada, na današnji dan, 14. srpnja 1419. godine, izdala razne odredbe (unsene u 172. poglavlje Zelene knjige), kojima nastoji pridobiti ljude u Konavlima. U kaznenim stvarima proglašava u Kona­vlima opću amnestiju, a u pogledu građanskih obaveza moratorij u trajanju od godine dana. Dopušta slobodu ispovijedanja vjere. Za tekuću godinu oslobađa Konavljane od poreza jednog dukata, koji je dotad svaka kuća plaćala vojvodi Sandalju Hraniću. Dubrovačka vlada određuje također da svaki dosadašnji vlasnik zemljišta, koji je pod sobom imao seljake, može sve do dana sv. Luke, dakle 18. listopada, primati prihode sa zemlje, a jedino će sa zemljišta s kojega je prihode dobivao vojvoda, od sada ih primati dubrovačka općina. Već 14. lipnja 1420. vlada ispravlja i poboljšava nabolje neke odredbe: potpuno ukida porez od jednog dukata te određuje da vlasnici zemljišta imaju pravo dobivati prihode od seljaka i za tekuću 1420. godinu. Te odredbe su nadodane istom 172. poglavlju Zelene knjige. Tek tri godine kasnije, 8. siječnja 1423. godine, pristupa Veliko vijeće konačnom uređenju društveno-gospodarskih prilika u Konavlima, a odredbe koje ono izglasava, tvore 179. poglavlje Zelene knjige. (4)

Onoga istoga dana kada su francuske trupe ušle u Dubrovnik general Lauriston je zatražio milijun franaka kontribucije od Dubrovnika - prisilno plaćanje prinosa- nameta, u novcu ili naturi što ga neprijatelj nameće stanovništvu okupirane zemlje. Istovremeno, kao taktika francuskih revolucionarnih vlasti, preko vojnika, obilatim plaćanjem usluga i namirnica, praktički prosuo u narod nekoliko tisuća franaka. Na današnji dan, 14. srpnja, te 1806. godine, senatski odbor uspio je Lauristonu posnijeti prvi izvještaj o financijskom stanju Republike, u kojem je navedeno da je do toga dana Republika na opskrbu francuske vojske potrošila 258 084 dubrovačkih dukata, u što nije uračunata municija iz vladinih arsenala. U izvještaju se još navodi kako je dio ukupnog iznosa Republika već isplatila u gotovom novcu iz javnih blagajni, kao i Blagih djela, dok preostala dugovanja može isplatiti samo prodajom preostalih vrjednosnih papira pohranjenih u bečkim bankama, jer bi država u suprotnom morala proglasiti bankrot. I doista u državnoj blagajni, a od čegaje još trebalo podmiriti civilne i vojne rashode, u tom trenutku ostalo je bilo svega 79.132 franaka. Skoro svi glavni prihodi Republike su presušili, a mornarica je uništena. Unatoč financijskoj operaciji Dubrovčana dostojnoj i suvremenijih bankarskih umova, daljnji su troškovi dodatno povećavati državni dug: troškovi za javne zgrade, bolnicu, potrebe vojske i posebno gotovine. Lauriston i Marmont će uskoro konfiscirati i Zakladu za danak Porti, Zakladu za udaju siromašnih djevojčica, Zakladu za pripomoć bolesnim i siromašnim, Zakladu za otkup robova na Levantu, te Zakladu za izdržavanje kapela i crkava. Lauriston je praktično izvršio pljačku crkava i kapela, što mu nije smetalo da ističe kako on poštuje svačiju vjeru. *17 godina ranije istog datuma, 14. srpnja 1789., napadnuta je pariška tvrđava-zatvor Bastilla, simbolički početak Francuske revolucije. I ‘majka svih revolucija“ imala je izuzetno naglašen antikršćanski karakter. U praksi se to očitovalo rušenjem crkava, ubijanjem i progonima svećenika i redovnika, ubijanjem i progonom kršćana, kao i aktivnim pokušajima zabrana i zatiranja Isusovog imena. Stoga nečudi ni Lauristonovo nepoštivanje dubrovačkih sakralnih zdanja i i zanemarivanja vjerskih vrijednosti.* (5)

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, naredbom General-štaba Jugoslavenske armije od 9. travnja 1945. pristupilo se osnivanju Štaba za repatrijaciju na području Jugoslavije, koji će “neposredno rukovoditi svim poslovima oko organizacije i rada na prihvatu ratnih zarobljenika, interniraca, prisilno preseljenih i odvedenih na rad.” Prihvatilište za repatrirce u Dubrovniku osnovano je 14. srpnja 1945. godine, a kroz njega je prošlo ukupno 1.546 odraslih osoba, ponajviše muškaraca, te četvero djece, uglavnom rodom iz okolice Varaždina, Maribora i Celja (70%). Riječ je bila većinom o pripadnicima Wehrmachta, 392. (Plave) divizije i Mornarice NDH, mahom Slovenaca i Hrvata. Prihvatilište je djelovalo svega dva mjeseca, odnosno do kraja rujna, kada je pripojeno Prihvatilištu u Trogiru. (6)

Dan nakon što je, 13. srpnja u brodskom teretu, u dvije od nekoliko tisuća kutija banana, u grčkoj luci Pirej otkriven 51 kilogram kokaina, na današnji dan, 14. srpnja 2007. godine, s još dvojicom časnika, grčka policija privela je hrvatskog pomorca Krista Laptala iz Dubrovnika, kapetana broda Coral Sea, s 40-godišnjim stažem. Laptalo je optužen za šverc. On je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. *Prvostupanjskom odlukom suda, po zapovjednoj odgovornosti osuđen je na 14 godina zatvora i 200.000 eura kazne, no presuda je poništena na Prizivnom sudu u Patrasu te je kapetan Laptalo, nakon 16 mjeseci oslobođen drugostupanjskom presudom, te je pušten na slobodu 27. studenog 2008. godine, te se, narušena zdravlja, vratio u svoj Dubrovnik.* Na Stradunu mu je prilikom dolaska priređen veliki doček, više od tisuću ljudi htjelo mu je pružiti ruku. Nakon duge i teške bolesti kapetan Kristo Laptalo preminuo je u 66. godini 22. srpnja 2015. godine. (7)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 14. srpnja 1912. u Slanome je rođen dubrovački dominikanac, fr. Dominik (Nedjeljko) Barač. Predavao je na Dominikanskom filozofsko-teološkom učilištu u Dubrovniku. U izdanju Dominikanske naklade 1944., u dvije tisuće primjeraka, objavljuje knjigu Socijalna filozofija boljševizma, svoj doktorski rad, što ga je koštalo života. Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao je fr. Dominiku Baraču kaznu “smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava”. Smrtna presuda izvršena je na groblju  u Trogiru, u subotu 17. studenoga 1945., u šest sati ujutro. U pripremi je pokretanje postupka za beatifikaciju ovoga mučenika, koji je umro uz poklik: “Živio Krist Kralj!” (8)

Na današnji dan, 14. srpnja 1945. godine, u Dubrovniku je rođen filozofski pisac, leksikograf i političar Antun Vujić. Kao socijaldemokrat, bio je zastupnik u Saboru RH (1995–2000. i od 2003) te ministar kulture RH (2000–03). Glavni je ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža od 2012. Hrvatskoj enciklopedistici osobito je pridonio kao glavni urednik Hrvatskoga leksikona (I–II, 1996–97), za koji je dobio Državnu nagradu za znanost, te Opće i nacionalne enciklopedije (20 svezaka, 2006–07). Objavljuje radove s područja filozofije znanosti i leksikografije. Glavno djelo: Otvorena znanost i otvoreno društvo (1987). (9)

Na današnji dan, 14. srpnja 1956. godine, u Mostaru je rođen  hrvatski glumac Dragan Despot, koji je tijekom svoje bogate glumačke karijere, uz kazališna ostvarenja, u televizijskim dramama i na filmu, zapažene uloge ostvario i na Dubrovačkim ljetnim igrama. (10)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u utorak 14. srpnja ratne 1992. godine, između 5 i 6 sati ujutro neprijateljska vojska je izvršila topnički napad po položajima HV-a na prvim linijama obrane Dubrovnika uz granicu s BiH.U 7.50 sati oglašen je prestanak opće opasnosti.U 12. 05 sati ponovno je oglašena opća opasnost, zbog topničkog napada iz smjera Trebinja i okupiranih Konavala.Počela se prikupljati pomoć za Sarajevo i Mostar u suradnji s dubrovačkim Caritasom, Fondom Sv. Vlaho i općinskim Crvenim križem.Brodom »Astral« odaslana je humanitarna pomoć za stanovnike okupiranog Cavtata i Konavala.Ponovno je uspostavljena autobusna veza s Mokošicom i Rijekom dubrovačkom nakon višemjesečnog prekida, a ukinuta brodska veza.Između 20.30 i 22 sata pojačani su topnički napadi iz smjera Trebinja na povijesnu jezgru grada, Lapad, Gruž i Ploče.U tom napadu jedna je osoba na žalost izgubila život.*Kao civilna žrtva u poginula je JOVANKA POPOVIĆ, iz Dubrovnika, rođena 1910.Na području Dubrovačko neretvanske županije tijekom Domovinskog rata poginulo je 92-oje civila, a od toga 15-toro djece do 18 godina starosti. Ukupan broj civilnih invalida Domovinskog rata broji više od 140 osoba, a među njima je 36 djece, koji su u vrijeme ranjavanja imali manje od 18 godina.* (11)

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 307

(2) http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=832320

* http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/1695029/u-dubrovniku-preminuo-kapetan-kristo-laptalo/

(3) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(4) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 307

(5) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

*http://narod.hr/eu/14-srpnja-1789-francuska-revolucija-skriveni-antikrscanski-karakter-revolucije

(6) BLANKA MATKOVIĆ - PRIHVATILIŠTE ZA REPATRIRCE U DUBROVNIKU (SRPANJ - RUJAN 1945), Anali Dubrovnik 51/2 (2013), str. 675

(7) http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=832320

* http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/1695029/u-dubrovniku-preminuo-kapetan-kristo-laptalo/

(8) http://dominikanci-dubrovnik.hr/70-obljetnica-mucenicke-smrti-fr-dominika-baraca-dubrovackog-dominikanca/#more-70

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 560

*VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 267, 270

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici