Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 15.06.2018.

15.06.2018.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN U kršćanskoj tradiciji danas se obilježava blagdan svetoga Vida, ili Vidovdan. (1) Sv. Vid neosporno je stari titular kultnih zdanja na dubrovačkom području, pa i u samome gradu, a isto je tako još u srednjem vijeku čvrsto ukorijenjen u lokalnoj pučkoj kulturi: večer uoči Vidova provodila se u igrama i plesu. (1a) U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 15. lipnja, obilježavao se blagdan – Svetih Vida, Modesta i Krescencije. (1b) U dubrovačkoj biskupiji sv. Vida posebno svečano slave: Smokovljani i Trsteno, kao naslov župne crkve – svetkovina. (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Sv. Vid, Vito, Bernard i Modest. (3)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Krajem XIV stoljeća, donose se propisi vezani uz kugu, koja se u svibnju 1391. g. iz Rima proširila i po Dubrovniku, i pokosila mnogo ljudi. Pa tako, 6. lipnja Veliko vijeće donosi pro­pise o upravljanju gradom kada u njemu nema dovoljno vlastele. Samo deset dana nakon spomenute vladine sjednice kojoj su nazočila 63 člana Velikog vijeća, na idućoj sjednici, koja je održana, na današnji dan, 15. lipnja te 1391. godine, sada sjednici prisustvuje samo 27 vijećnika, a tijekom mjeseca srpnja samo 7 do 9. Kako jenjava epidemija, sve više je vlastele koji prisustvuju sjednicama Velikog vijeća, tako da 22. prosinca iste godine njih 51 donose odluku kojom se ponovo uvodi normalno stanje u upravljanju gradom, a ranije donesene odluke se poni­štavaju i stavljaju van snage. (4) I 74 godine kasnije, na današnji dan, 15. lipnja te 1465. godine, tijekom haranja epidemije kuge, vlada je morala donijeti odluku o izvanrednim mjerama upravljanja Gradom. Vlast je tada predana u ruke 8-10 vlastelina, a skupa s njima u gradu je trebalo ostati 90 pučana stražara, jedan brijač, jedan svećenik za obilazak bolesnika, te jedan brod  koji će prenositi bolesne i sumnjive na Mrkan ili Supetar. Nakon toga Valda se povukla u Gruž gdje je u samostanu svetog Križa održavala svoje sjednice. (4a) 

Jedna od odredbi (kapitula), koje donosi župski knez prigodom stupanja na dužnost, nakon što je 1576. godine osnovana Župska knežija, govori i o mlinovima: mlinar i mlinarica dužni su mljeti svakom siromahu kada dođe na red i ne naplaćivati skuplje za mlin, od Vidovdana, dakle današnjeg dana, 15. lipnja, do polovice berbe nego po groš i pol za "četvrt", a od polovice berbe do Vidovdana groš. Ako tako ne učini, dobit će 8 dana tamnice i kaznu od 6 dukata za popravak općinskih putova u Župi. (5) 

Potreba dubrovačke općine da se Odjel psihijatrije i neurologije, ili kko se tada nativao „Odjel za umobolne“ sagradi izvan kompleksa bolničke zgrade počeo se ostvarivati na današnji dan, 15. lipnja 1901. godine. Toga dana Općina na donijela oluku da se na predjelu Nuncijate, zapravo Gornjem Konalu, sagradi navedena kuća. Sgrađena kuća na Nuncijati mogla je primiti najviše dva do tri pacijenta, za koje se brinuo čuvar kuće, a posjećivao ih je nadležni liječnik. Zgrada na Nuncijati dugo je služila svojoj namjeni, da bi se tek nakon 1945. godine Odjel psihijatrije i neurologije premjestio u glavnu bolničku zgradu. (6) 

Na današnji dan, 15. lipnja 1908. godine, tiskan je posljednji 11. broj časopisa »Srđ«. Prvi broj »Srđa« — koji je nosio podnaslovnu oznaku: »List za književ­nost i nauku« — izašao je 15. siječnja 1902. godine. Imao je 38 stranica formata 14 X 22 cm. Časopis je izlazio dva puta mjesečno. Tiskao se u Srpskoj dubrovačkoj štam­pariji Antuna Pasarića. Kao vlasnik, izdavatelj i odgovorni urednik »Srđa« bio je naveden Antun Fabris. Svu uredničku brigu vodio je Luko Zore, koji je još 1878. godine pokrenuo časopis »Slovinac«. (7) 

Na današnji dan, 15. lipnja 2014. godine, nešto prije 4 sata snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je Dubrovnik i okolicu. Do 8 sati pala je 91 litra kiše, a zabilježena je i pojava tuče. U tih 5 sati koliko je trajalo nevrijeme palo je više kiše od prosjeka ukupno za mjesec lipanj i srpanj. Prosjek za lipanj i srpanj ukupno iznosi 88 litara, što je već premašeno za 3 litre u jednoj noći. (8) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 15. lipnja 1886. godine, u Spliu je rođen, povjesničar iteoretičar umjetnosti te konzervator Ljubo Karaman. Osim što je bio profesor, bio je i glavni konzervator za Dalmaciju u Splitu, a nakon talijanske okupacije 1941. napustio je Split i do umirovljenja bio ravnatelj Konzervatorskog zavoda u Zagrebu. Njegov opsežan znanstveni opus obuhvaća desetak knjiga i oko 400 rasprava, dijelom objavljenih i u knjigama Eseji i članci i Odabrana djela. Povijesno-umjetničko istraživanje produbio je poznavanjem arheologije, opće kulturne, političke i društvene povijesti, posebno najranije hrvatske, uvodeći pritom nove metode i znanstveno-sustavno interpretiranje, pa je utemeljitelj suvremene hrvatske povijesno-umjetničke znanosti. *Shvaćanjem složenosti različitih kulturnih krugova i uočavanjem značenja prijelaznih stilova pridonio je razradbi umjetničkih razdoblja u Dalmaciji, kasne antike i ranoga srednjega vijeka, vrjednovanju umjetničkoga izraza od Radovana do Jurja Dalmatinca i dalmatinsko-dubrovačke slikarske škole. Dalmatinskomu je slikarstvu posvetio i rasprave Stari dubrovački slikari, O staroj slikarskoj školi u Dubrovniku, te O dubrovačkom slikaru 16. stoljeća Frani Matejevu Matkovu. (9)

Na današnji dan, 15. lipnja 1886. godine, u Korčuli je rođen Petar Pallavicini, kipar, koji je 1913. godine zradio spomenik Baltazaru Bogišiću u Cavtatu. Petar Pallavicini umro je u Dubrovniku 22. listopada 1958. godine. (10)

Na današnji dan, 15. lipnja 2015. godine, u 79. godini života preminuo je Petar Selem, povjesničar, kazališni redatelj i kazališni kritičar, koji je *svoj redateljski trag ostavio je i na dubrovačkim festivalskim pozornicama, ali i u Kazalištu Marina Držića. Godine 1991. postavljen je za umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala a od 1992. do 2000. bio je umjetnički direktor Hrvatske radiotelevizije.* (11) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Današnji datum obilježava se u kršćanskoj tradiciji kao blagdan svetoga Vida, ili Vidovdan. Na današnji dan, na blagdan svetoga Vida, u ponedjeljak, 15. lipnja ratne 1992. godine, u 8.40 sati započeli su napadi na Mokošicu i Župu dubrovačku iz uporišta neprijateljskevojske u trebinjskoj općini. Nakon punih 18 dana, u poslijepodnevnim satima, točno u 18:25 dat znak za prestanak opće opasnosti. (12) 

Izvori i literatura:

(1) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 189

(1a) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 240,241

(1b) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 240,241

(2) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(3) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(4) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 57,59

(4a) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(5) NIKO KAPETANIĆ, MLINOVI NA RIJECI LJUTOJ U KONAVLIMA, Str. 12

(6) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(7) IVO PERIĆ, DUBROVAČKA PERIODIKA 1848-1918  (Dubrovnik, 1980), str. 28-31

(8) http://rijeka.meteoadriatic.net/ranojutarnje-nevrijeme-zahvatilo-dubrovnik/

(9) NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

http://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=181

HBL Višnja Flego (2009)

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

* http://radio.hrt.hr/clanak/preminuo-petar-selem/94420/

(12) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 189

Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 554

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici