Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 18.05.2016.

18.05.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 18. svibnja 1711. godine, u Dubrovniku je rođen jedan od najsvestranijih umova 18. stoljeća Ruđer Bošković. (1) Na današnji dan, 18. svibnja 1899. godine, u Dubrovniku je rođen povjesničar Cvijeto Benvenutov Job. (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Ivan, Feliks i Srećko. (3) Međunarodni je Dan muzeja. (4)

Na današnji dan, 18. svibnja 1441. godine, Malo vijeće naredilo je popravak kruništa dviju kula sa strane Pila, barbakana kod gata klaonice, krova i gata malog arsenala, kao i krova stražarske kućice na Srđu, koja se nalazila negdje na položaju sadašnje tvrđave, gdje je bila i crkvica sv. Srđa, po kojoj je brdo i dobilo ime. U toj stražarnici bila su dva stražara, kojima je dužnost bila javljati sve što izvanredno primijete. (5) 

Portugalski liječnik i medicinski pisac Amatus Lusitanus, pravog imena João Rodriguez, koji je od 1556–1558. godine obavljao liječničku praksu u Dubrovniku, doputovao je u Dubrovnik na današnji dan, 18. svibnja 1556. godine. Njegovo je najvažnije djelo Sedam centurija o medicinskome liječenju, sadrži 700 povijesti bolesti; a šesta centurija (tzv. Ragusina) sadrži 100 slučajeva iz njegove dubrovačke liječničke prakse i daje jasnu sliku zdravstvenih i kulturnih prilika u renesansnom Dubrovniku. *U istoj knjizi opisao je i spašavanje s lomače djevojke koju su susjedi optužili za herezu, te je između ostaloga napisao: „Dok cijela Dalmacija, talijanski gradovi i Grčka stenju pod ropstvom, pritisnuti morem antisemitizma, u Dubrovniku cvate zlatna sloboda, koja je otjerana iz cijeloga svijeta. Ovdje nikome ne smetam, samo ako pošteno radim, i nitko me ne pita za podrijetlo.“* (6)

U prvoj polovici 20. st. parkiranje automobila, pa i taksiranje bilo je uobičajeno i na samom Stradunu. Evo kako je o «prometnoj gužvi» u Gradu, na današnji dan, 18. svibnja 1936. godine, pisao lokalni list «Narodna svijest», u rubrici «gradskih vijesti». Parkiralište auta oko crkve sv. Vlaha još se uvijek održaje. Zar nebi mogli stajati i na Ribarnici? Nigdje se to ne dogagja da auti stoje na glavnom prolazu ispred glavne kafane i oko crkve. Neznamo takogjer čemu treba da 40 – 50 auta zapriječe glavni dio grada kad dolaze turisti, tako da nije slobodno kretanje po gradu. Ne bi li bilo bolje, da turisti razgledaju grad i da pogju na Pile, pak da onda krenu autima u okolicu. Zar moraju baš iz parobroda u auto kao da u gradu nemaju što vidjeti. (7)

Prema odredbama sporazuma između Mussolinija i dr. Ante Pavelića, potpisanog u Rimu, na današnji dan, 18. svibnja 1941. godine, Talijani su dobili i anektirali otoke Korčulu i Mljet u sastavu talijanske provincije Dalmacije, sa sjedištem u Splitu. Anektirali su istočni dio Konavala i stavili ga pod prefekturu Kotor. *(To je, kao argumenat za svojatanje, koristio Beograd u pokušaju ostvarivanja pretenzija na Prevlaku i Pontu Oštru poslije napada i okupacije najjužnijih dijelova Hrvatske 1991. i u pregovorima do 2003.) Tako je dubrovačko područje bilo podjeljeno na dva dijela: jedno je područje okupirano a to su Dubrovnik, Pelješac, Dubrovačko primorje, Elafitski otoci i zapadni dio Konavala, a drugo je područje oduzeto od NDH, to jest anektirano kao Korčula, Mljet i istočni dio Konavala.* Ovakvo je stanje potrajalo sve do kapitulacije Italije 8. rujna 1943. (8)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 18. svibnja 1534. godine, u rodnom Dubrovniku umro je latinistički pjesnik i diplomat Jakov Bunić.Mladenačko Bunićevo djelo epilij Otmica Kerbera, najstarija je epska pjesma hrvatske književnosti. Ep Kristov život i djela u 16 pjevanja i 10049 heksametara katoličkom simbolikom poetizira građu četiriju evanđeljâ, prvi je ep s protureformacijskom tendencijom, ali i plod humanističke težnje za estetiziranjem »prozaičnoga« evanđeoskog učenja, u kojem je prvi od hrvatskih i svjetskih humanista u stihovima obradio cijeli život Kristov. (9)

Na današnji dan, 18. svibnja 1540. godine, umro je Ivan Krstitelj Rabljanin, 36 godina namještenik Republike, do kraja života vrijedni glavni dubrovački ljevač topova i zvona. Pretpostavlja se da je u Dubrovnik došao već kao iskusan ljevač. Od Maloga je vijeća dobio stan i radionicu u Revelinu. Pošto je u studenom 1505. za provjeru izlio top (danas u Vojnom muzeju u Beču), jednu od najduljih tadašnjih kolubrina, s likom sv. Vlaha i natpisom s majstorovim imenom BAPTISTA, primljen je u službu i u njoj bio glavni majstor. God. 1509. primljen je u trgovačku Bratovštinu sv. Antuna (Antunini) te je postao građaninom Dubrovnika. (10)

Na današnji dan, 18. svibnja 1711. godine, u Dubrovniku je rođendubrovački i hrvatski matematičar, fizičar, astronom, svećenik, filozof, diplomat i pjesnik Ruđer Josip Bošković. Prvi je njegov znanstveni rad bio iz astronomije: O Sunčevim pjegama… Razvio je prvu zadovoljavajuću teoriju luminiscencije. Prvi je odredio nepravilan oblik Zemlje, poslije nazvan geoid. Autor je glasovitog djela Teorija prirodne filozofije svedena na jedan jedini zakon sila koje postoje u prirodi.  Najvažniji Boškovićev prinos znanosti njegova je teorija strukture tvari, sustavno izložena u Boškovićevom glasovitom djelu Philosophiae naturalis theoria. Iako se u Dubrovnik navratio samo jednom,1747., Ruđer Bošković je ostao vezan uz rodni grad cijeloga života obavljajući diplomatske misije za Republiku. Nije zapustio ni materinski hrvatski, o čemu svjedoči korespondencija s braćom Barom i Božom i sestrom Anicom. (11)

Na današnji dan, 18. svibnja 1899. godine,  u Dubrovniku je rođen povjesničar Cvijeto Benvenutov Job. U Beču je doktorirao temom Rana povijest i povijest Dubrovnika do X. stoljeća. Predavo je na Realnoj gimnaziji, povijest, francuski jezik, umjetnost, osnove filozofije… Zapažen i hvale vrijedan njegov je trud i rad na sređivanju i katalogiziranju knjiga u vrijeme početaka Dubrovačke biblioteke, prije njezina otvaranja javnosti. Sakupljao je etnološko kulturno dobro, poslovice, narodne izreke i slično Dubrovnika i šire okolice, pisao je poeziju, crtao i slikao te bio uvijek društveno – kulturno aktivan građanin. (12)

Na današnji dan, 18. svibnja1907. godine, u Novoj Rači kraj Bjelovara rođen je Tošo Dabac, hrvatski fotograf priznat u svijetu, jedan je od osnivača i glavnih predstavnika tzv. Zagrebačke škole umjetničke fotografije, kao i oblikovatelj prepoznatljivog identiteta Dubrovačkih ljetnih igara 50-tih godine 20. stoljeća. (13)

U:      Na današnji dan, 18. svibnja 1945. godine,  tijekom Križnog puta, ubijen je kritičar, teoretičar i povjesničar književnosti Albert HALER. Radio je kao gimnazijski profesor u Dubrovniku u dva navrata, a 1939. postaje njezinim ravnateljem. U njegovim su esejima pjesnici Ivan Gundulić, Petar Preradović, S. S. Kranjčević i Ivo Vojnović dobili uglavnom negativne ocjene. Od svojih je strogih premisa odstupio pišući o dubrovačkim piscima Antunu Kaznačiću i Pasku Antunu Kazaliju i  Matu Vodopiću (Novija dubrovačka književnost). Među glavnim Halerovim djelima su i: Gundulićev »Osman«: s estetskoga gledišta (1929), i Novija dubrovačka književnost (1944). (14)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na užem području Dubrovnika na današnji dan, u ponedjeljak, 18. svibnja ratne 1992. godine, bilo je prilično mirno. U Mokošici je održan još jedan sastanak dviju zaraćenih strana, bez napretka u pregovorima. Povećane bojne aktivnosti odvijale su se na zapadnom dubrovačkom ratištu. Hrvatska vojska uspjela je potisnuti okupatorske vojnike na obrambenu crtu Slano - Zavala. (15)

Izvori i literatura:

(1) HBL Žarko Dadić (1989)

(2) Petra Golušić

http://www.ugdubrovnik.hr/?file=izlozbe/galerija-dulcic-masle-pulitika

(3) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(4) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(5) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 63

(6) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

*Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(7) LUKŠA LUCIJANOVIĆ, IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA, str. 26,27

(8) http://www.uafdu.hr/clanak.php?id=356

UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

iz rukopisa knjige „Dubrovnik u II. svjetskom ratu“ pokojnog hvarskog povjesničara dr. Nikole Anića

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

HBL Vladimir Vratović (1989)

(10) HBL Darja Tomić (2005)

(11) HBL Žarko Dadić (1989)

(12) Petra Golušić

http://www.ugdubrovnik.hr/?file=izlozbe/galerija-dulcic-masle-pulitika

(13) https://hr.wikipedia.org/wiki/Tošo_Dabac

*http://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=4285

*HBL - Želimir Koščević (1993)

**Izvor:http://www.buro247.hr/kultura/buro-izbor/izlo-ba-tjedna-dubrova-ke-ljetne-igre.html

(14) HBL Miroslav Šicel (2002)

(15) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 165

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici