Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 19.06.2021.

19.06.2021.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 19. lipnja 2010. godine, napokon su dostojno pokopane žrtve pogubljene na Daksi, nakon ulaska partizana u Dubrovnik, u listopadu 1944. (1) Na današnji dan, ratne 1992. godine, u ranim popodnevnim satima iz trebinjske općine i iz Konavala započeo je žestoki artiljerijski napad na Grad, te po Župi dubrovačkoj i Žarkovici. (2) U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 19. lipnja, obilježavao se blagdan – Sv. Gervazij i Protazij. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Rajka, Bogdan i Božidar. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Nakon 29. travnja 1505. godine, kada je Vijeće umoljenih zaključilo, da se potroši do 100 perpera za udešavanje kuće u Revelinu, u kojoj je stanovao ljevač topova Ivan Krstitelj Rabljanin, na to se vraća i Malo vijeće na današnji dan, 19. lipnja te, 1505. godine, te naređuje popravak te kuće, kao i one u predziđu na Ponti, u kojoj se izrađivao barut. Podsjećamo, naime, na ondašnjem Revelinu, koji je bio kao neka vrsta otoka, u gradskom jarku bilo je u ono doba nekoliko kuća, u kojima su stanovali neki od namještenika Republike. Tako je i poznati dubrovački ljevač topova Ivan Rabljanin stanovao dugo vremena u kući, koja se nalazila na tom položaju, a koja je srušena pri gradnji današnje tvrđave Revelin. (7) 

Na današnji dan, 19. lipnja 1574. godine, u Vijeću umoljenih zaključeno je, da se dogradi arsenal na ribarnici. Arsenali na ribarnici bili su na mjestu, koje sada zauzima zgrada bivše Lučke kapetanije i njezino dvorište. Bila su tri arsenala, kako se vidi i na starim slikama grada, a na gradskom zidu još se poznaju obrisi njihovih krovova. Prema tim ostacima krovova najveći, odnosno najširi bio je onaj, koji je najbliži gradskim vratima. (8) 

Na današnji dan, 19. lipnja 1927. godine, održana je značajna glavna godišnja skupština Društva prijatelja prirode „DUB“. Uz brojne zanimljive podatke izdvojit ćemo: izgradnju Meteorološkog paviljona, izradu novog pečata društva s likom sv. Vlaha, pod Lovrijencem zasađenih 400 borova, pinja i čempresa, te prikupljanje priloga za nabavu tropskog bilja i obnovu dubrovačkog zvonika, čija će obnova, kako je rečeno na skupštini „razveseliti svako rodoljubno dubrovačko srce“. (9) 

Od samih svojih početaka Dubrovačke ljetne igre bile su magnet za brojne sponzore i reklamne priozvode. O tome nam svjedoči i bilten „Dubrovačke ljetne igre“, koji u svom prvom broju tiskanom na današnji dan, 19. lipnja 1954. godine, u izdanju i uredništvu odbora za ljetne igre, u povodu petih Ljetnih igara na drugoj stranici, odmah pokraj „Programa izvedaba“ donosi i sljedeću obavijest: Posebne cigarete – Povodom otvaranja V. Dubrovačkih ljetnih igara stavljene su u prodaju noe prigodne cigarete pod naivom „Dubrovačke ljetne igre“. (9a) 

Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, između 25. i 27. 1944. g., na otočiću Daksi likvidirana su 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije znalo za 35 žrtava. Među mučki ubijenima nalazio se i tijekom rata gradonačelnik Dubrovnika Niko Koprivica, kao i poznati svećenik Petar Perica ("padre Perica", zvali su ga Dubrovčani), autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek' se ori. Na današnji dan, 19. lipnja 2010. godine, žrtve sa otočića Dakse napokon su dostojno pokopane. (10) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 19. lipnja 1615. godine, u Dubrovniku je umrokulturni djelatnik i pjesnik Camillo Camilli. Od 1586. a vjerojatno i ranije Camillo Camilli bio je profesor dubrovačke gimnazije, a od 1590. do svoje smrti i njezin upravitelj. Bio je prijatelj pjesnika Dominka Zlatarića i napisao je pjesmu njemu u počast. Njegovi učenici su bili glasoviti pjesnici Ivan Gundulić, Ivan Bunić Vučić i Stijepo Đurđević. Bio je prijatelj Torquata Tassa. Nadopunio je njegov ep Oslobođeni Jeruzalem s pet pjevanja. Utjecao je na Ivana Gundulića u sklonosti prema Tassu. Posljednji je u nizu Talijana upravitelja dubrovačke škole. Zbog njegovih zasluga Camilla Camillia vlada je 1607. imenovala dubrovačkim građaninom. (11)

Na današnji dan, 19. lipnja 1867. godine, U Queretaru (Meksiko) je strijeljan austrijski nadvojvoda i meksički car Maksimilijan Habsburški. (14) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u petak, 19. lipnja ratne 1992. godine,  jutro je započelo mirno. U ranim popodnevnim satima iz trebinjske općine i iz Konavala započeo je žestoki artiljerijski napad na Grad, te po Župi dubrovačkoj i Žarkovici. U 14:30 oglašena je opća opasnost.* Pogođen i onesposobljen jedan neprijateljski brod ispred Cavtata. Poslijepodne jaka vatra otvorena je po civilnim objektima u povijesnoj jezgri grada i užem gradskom području. Napad prestao oko 21 sat. U napadu je ranjen jedan civil.* **U ovom ponovnom teškom topničkom napadu na Dubrovnik više objekata je pogođeno i teže oštećeno. Medu ostalima ponovno je pogođena Pa­lača Sponza, zvonik crkve uz Franjevački samostan (»Male braće«), kao i zapadni dio samog samostana, Dominikanska crkva i samostan, crkva Sv. Vlaha, od krhotina projektila oštećeno je sjeverno pročelje Katedrale Gospe Velike. Više stam­benih i stambeno-poslovnih zgrada direktno je pogođeno projektilima, medu ostalima zgrade u bloku Bunićeva poljana — Gundulićeva poljana, zgrada u ulici Cvijete Zuzorić u kojem se nalazi Zavod za obnovu Dubrovnika, zgrade u Ulici od Puča i Širokoj ulici,** *** sinagoga, muzička škola, pravoslavna crkva, džamija, muzej Rupe, crkva Sv. Josipa, Rendićeva fontana na Pilama i tvrđava Bokar.*** **Više pogodaka projektila otvorilo je kratere u pločnicima Široke ulice i Straduna, tako da je na jednom mjestu oštećena i iz­vorna dubrovačka kanalizacija koja je još danas u funkciji.** (12)    Toga dana, 19. lipnja 1992. godine, poginuo je pripadnik 145. brigade HV-e, Davorin Jeić. (13) 

Izvori i literatura:

(1) http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_na_otoku_Daksi

(2) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 191

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 555

(3) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 231

(4) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(7) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 119

(8) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 162

(9) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(9a) Luko Paljetak, Dubrovnik kao hamletište ili Shakespeare na DLJI, Monografija Dubrovačke ljetne igre 1950-1989.

(10) http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_na_otoku_Daksi

(11) HBL Vinko Foretić (1989)

(12) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 191

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 555

** Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 509-514

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-262-

14) Povijesničar Ivan Viđen

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici