Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 20.02.2019.

20.02.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Ugovorom s današnjim datumom, 20.veljače 1547. godine, napredniji učenici morali su se obvezati da će se po završetku studija vratiti na službu u Dubrovnik. (1) Na današnji dan, 20. veljače 1951. godine, u Moluntu, 40 km od Dubrovnika pao je meteorit težak 1,9 kg, Meteorit je dobio službeni naziv "Dubrovnik". (2) Na današnji dan, 20. veljače 1889. godine, rođen je istinski zaljubljenik i proučavatelj dubrovačke prošlosti i osnivač DPDS-a Lukša Beritić, (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalenaru upisana su imena: Panonski mučenici, Leon Čudotvor, Eluterije, Lav, Lea, Leona i Jacinta. (6)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 20. veljače 1423. godine, dubrovčani potpisuju i izmjenjuju povelje s Radoslavom Pavlovićem radi ustupanja Sokola, čime su Dubrovčani ponovno uspjeli doći u posjed ove vrijedne utvrde u Konavlima. (7) 

*Godine 1432., na današnji dan, 20. veljače, Vijeće umoljenih izglasalo je odredbu (providimento) sastavljenu od trojice za to određenih plemića, »za očuvanje i proširenje naše Republike.« U toj se odredbi predviđa da se, koliko radi eventualne zaraze, toliko i radi štednje žitarica, u grad ne primaju stranci.(7*) 

Na današnji dan, 20. veljače 1474. godine, nakon požara, vlada je naredila da se »ispred kuća u kraju zvanom Garište poruše svi drveni sulari«. Sulari su drvene stepenice na ulazu u sirotinjske kuće, potrebne zbog strmog, neprikladnog uličnog terena. Te uske drvene stepenice su­žavale su ionako uski ulični prolaz, a kako su bile od lako zapaljivog materijala, vlada se odlučila donijeti ovu uredbu. (8) 

Posebna pažnja dubrovačke vlade bila je posvećivana obrazovanju učenika koji su se po svojim sposobnostima isticali iznad svojih vršnjaka. Senat je zato odredio da se o državnom trošku redovito uzdržavaju na studijama u Italiji po šest plemića i dva pučana, koje predloži rektor škole, a Senat većinom glasova potvrdi. Prema ugovoru, koji nosi današnji datum 20.veljače 1547. godine, ti napredniji učenici morali su se obvezati da će se po završetku studija vratiti na službu u Dubrovnik, u protivnom su morali vratiti sav novac koji im je dala dubrovačka vlada. (9) 

Kada je 1598. tadašnji dubrovački nadbiskup htio ukinuti običaj, stari privilegij prema želji Richarda Lavljeg Srca iz 1192., da lokrumski opat 2. veljače, na Svijećnicu, celebrira u katedrali pontifikal, dubrovačka vlada mu se suprotstavila utvrđujući i priznajući opatovo pravo kao stari običaj. Tu svoju odluku vlada je donijela 20. veljače 1598. godine i dala je upisati u službenu knjigu serije Diversa Cancellariae. (10) 

Na današnji dan, 20. veljače 1936. godine, Ministarski savjet Kraljevine Jugoslavije donio je Uredbu o unapređenju turizma, koja je imala veliki značaj  u unapređivanju turizma u brojnim segmentima, pa tako i za dubrovački kraj i sam grad Dubrovnik, jer je u skladu s tom Uredbom Dubrovnik proglašen “turističkim mjestom”. (11) 

Na današnji dan,20. veljače 1951. godine, kod mjesta Molunat, 40 km južno od Dubrovnika pao je meteorit težak 1,9 kg, Meteorit je dobio službeni naziv "Dubrovnik". (2) Gromada je pala u maslinik dok su krhotine završile u moru. Materijal tog meteorita, kasnije nazvanog Dubrovnik, danas se čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu (Demetrova ulica 1, na zagrebačkom Gornjem gradu). Javni pronalazak meteorita u Hrvatskoj je rijetka pojava, tako da se prvi sljedeći u javnosti poznati pronalazak dogodio tek 2011. kod Križevaca (tada je pronađeno više fragmenata, ukupne mase mjerljive u stotinama grama). Dapače, došlo je do neobične slučajnosti pri kojoj su fragmenti meteorita kod Križevaca otkriveni točno na 60-obljetnicu spomenutog pada na područje Konavala. U Hrvatskoj je zabilježeno samo pet potvrđenih slučajeva kad su ljudi svjedočili padu meteorita, a prvi se dogodio još 1751. kod Hrašćine u Hrvatskom zagorju. (2a) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan,20. veljače 1889. godine, u Sustjepanu je rođen konzervator, strojarski časnik i istinski zaljubljenik i proučavatelj dubrovačke prošlosti Lukša Beritić, od 1946–1960. godine povjerenik Konzervatorskoga zavoda Dalmacije za Dubrovnik, 1961. izabran za počasnog člana Društva konzervatora Jugoslavije, a 1952., osnivač Društva prijatelja dubrovačke starine, njegov prvi predsjednik, a poslije doživotni počasni predsjednik. Proučavanjem dubrovačke prošlosti, a posebno utvrda i vojnog naoružanja, bavio se od mladosti, a nakon umirovljenja 1940. godine, isključivo se bavio dubrovačkom prošlošću. Kao povjerenik Konzervatorskog zavoda Dalmacije za Dubrovnik i spiritus movens Društva prijatelja dubrovačke starine, Lukša Beritić,pridonio je obnovi, očuvanju i održavanju dubrovačkih zidina i povijesnih spomenika u gradu, Stonu, Sokol kuli u Konavlima, i drugih spomenika na području nekadašnje Dubrovačke Republike. Uz brojne stručne radove, Lukša Baritić objavio je knjige: Utvrđenja grada Dubrovnika, Dubrovačke zidine, Stonske utvrde, Urbanistički razvitak Dubrovnika, Dubrovačka artiljerija, te Tvrđava Sokol u Konavlima. (12) 

Na današnji dan,20. veljače 1889. godine, u Požegi je rođen matematičar, redoviti član Jazu Željko Marković, istraživač života i rada Ruđera Boškovića. Zaslužan je i za osnutak i uređenje spomen-muzeja Ruđer Bošković na otoku Lokrumu (1958). Organizirao je dva međunarodna simpozija o Boškoviću u Dubrovniku, te napisao djelo Ruđer Bošković. (13) 

Na današnji dan,20. veljače 1919. godine, u Dubrovniku je umro, vjerski pisac, višegodišnji kapelan i crkveni upravitelj na dubrovačkom području, Domenico Fantini. Kaožupnik u Stravči otvorio je i vodio pučku školu. 1889. u Dubrovniku, kao upravitelj crkve sv. Ignacija uredio je kapelu Lurdske Gospe i vodio crkvene bratovštine. (14) 

Na današnji dan, 20. veljače 1928. godine, umro je zaslužni Dubrovčanin, svećenik i književnik, dum Vice Medini. Rođen je 1. siječnja 1865. godine. Uz Uzornu svečenićku službu bavio se raznovrsnim kulturnim radom. Često je boravio u Arhivu proučavajući dubrovačke povijesne dokumente. Bio je obrazovani, oštar i dubok kritičar, kao i odlični satiričar i humoristični pjesnik, ali možda i najjača njegova strana bilo je izvrsno poznavanje hrvatskog jezika. (19) 

Na današnji dan, 20. veljače 1965. godine, u Splitu jerođen(bojnik) Neven Pavić, kao pripadnik Omiške bojne 114. brigade HV-e, poginuo 2. studenoga 1991. godine u borbi s neprijateljem na Pobrežju.       (15) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u četvrtak 20. veljače 1992. godine, u Dubrovniku dan je protekao mirno, a bio je jednako hladan kao i jučerašnji, zapisao je Ivo Stjepović u knjizi Zapisi iz opkoljenog grada - dani koji se ne smiju zaboraviti. (17) Na današnji dan, 20. veljače 1992. godine, Štab Civilne zaštite (ŠCZ) — nakon pregleda hotela »Plakira«, »Argosyja«, »Minčete«, »Tirene« i »Presidenta« — javio je HTC »Dubrava Babin kuk« da će njegova ekipa utvrditi stanje soba koje se navodno ne mogu popraviti i da će poduzeti potrebno. Štab nastavlja da je od posljednjega napadaja na Dubrovnik, 7. prosinca 1991., prošlo dovoljno vremena da se oštećeno popravi i da on ne vidi razlog tolikom kašnjenju. Također obavješćuje da će im poslati popis prognanika koje treba smjestiti. (18) 

Izvori i literatura:

(1) IVO KARAČ, POVIJEST OSNOVNOG ŠKOLSTVA U DUBROVAČKOM KRAJU, str. 36,37

(2)http://hr.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

(3) HBL Vinko Foretić (1983)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(5) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(6) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(7) LUKŠA BERITIĆ, TVRĐAVA SOKOL U KONAVLIMA, Str. 10

(7*)LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 52,53

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 43,47

(9) IVO KARAČ, POVIJEST OSNOVNOG ŠKOLSTVA U DUBROVAČKOM KRAJU, str. 36,37

(10) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., PRVI DIO, Od osnutka do 1526., str. 49,50

(11) SEBASTIJAN VUKOSAVIĆ, DIPLOMSKI RAD, SPREGA TURIZMA I MEDIJA IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA, Str. 16,17

(12) HBL Vinko Foretić (1983)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(14) HBL Mijo Korade (1998)

(15) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -116-

(17) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ, str. 120

(18) POSLJEDNJA OPSADA DUBROVNIKA, TRPIMIR MACAN, Str. 147

(19) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(2)http://hr.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

(2a) Source: Povijest.hr

https://www.dnevno.hr/ekalendar/na-danasnji-dan/pao-meteorit-kraj-konavala-1951-2/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici