Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 20.04.2020.

20.04.2020.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na sjednici vlade održanoj na današnji dan, 20. travnja 1483. godine, kao mjera predostrožnosti za vrijeme pogubne kuge, odredila je tko od vlastele i koliko dugo može izbivati izvan zidina, a koliko vremena tijekom tjedna mora živjeti u gradu. (1) Na današnji dan, 20. travnja 1999. godine, uhićen je i zbog optužbe za špijunažu zatočen u podgoričkom vojnom zatvoru hrvatski novinar Antun Masle. (2) Na današnji dan, 20. travnja 1820. godine, u rodnom Dubrovniku je umro pjesnik i prevoditelj, latinist i generalni vikar dubrovačke nadbiskupije Bernard Zamanja. (3) Na današnji dan, 20. travnja 1984. godine, u Dubrovniku je rođen plivač, jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, Mihovil Španja. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Agneza, Marcijan, Teotim, Janja, Marta i Leopold. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Nakon velike kuge, koja se pojavila 1464. godine i gotovo četiti godine harala Dubrovnikom, nova, vrlo ozbiljna epidemija izbila je krajem 1481. g. Kako je kontumac na Dančama bio pun, donose se nove odredbe i propisi u cilju spreča­vanja i širenja zaraze. Ovi novi propisi i odredbe se dijelom razlikuju od onih do tada donesenih, i može se uočiti određeni napredak i bolji rezultati u spu­tavanju pogubnog razmahivanja zaraze. Premda je tijekom zime kuga nešto jenjala, početkom pro­ljeća 1483. g. opet je bilo mnogo oboljelih i izoliranih na Dančama, a stanovnici Dubrovnika opet bježe iz grada, svugdje po području Repub­like. Zbog toga se određuje da nitko od vlastele ne smije odlaziti, odnosno napustiti grad. Ovo je dijelom ublaženo na sjednici vlade održanoj na današnji dan, 20. travnja 1483. godine, kada je određeno tko od vlastele i koliko dugo može izbivati izvan zidina, a koliko vremena tijekom tjedna mora živjeti u gradu. Od kraja jeseni i početka zime 1483. g. nema više arhivskih doku­menata o bolestima, o kontumacima i o novim propisima za zaštitu od kuge, iz čega se može zaključiti da je bolest prestala. (6) 

Teški uvjeti razdoblja gospodarske recesije i težnja da se domaćoj trgovini pruži podrška protiv konkurencije stranaca dovodili su do češćih prom­jena u carinskoj politici Dubrovačke Republike. To se nerijetko odražavalo i na odnose vlasti s židovskim trgovcima. Pa tako na današnji dan, 20. travnja 1638. godine, dubrovačka vlada daje određene olakšice baš ži­dovskim trgovcima, što je unapredilo tranzitnu trgovinu kroz Dubrovnik. Kada je pak početkom kandijskog rata 1645. g. jenjala splitska konkurencija, dubro­vačka vlada 1646. g. reducirala je  spomenute povlastice židovskim trgovcima, a 1647. g. izjednačuje te trgovce s mletačkim. (7) 

Na današnji dan, 20. travnja 1999. godine, uhićen je i zbog optužbe za špijunažu i odavanje vojnih tajni zatočen u podgoričkom vojnom zatvoru u Crnoj Gori hrvatski novinar Antun Masle. Iščekujući suđenje pred Vojnim sudom u Podgorici, za navodno kazneno djelo špijunaže, nakon 52 dana zarobljeništva u ponedjeljak 6. lipnja , novinar zagrebačkog tjednika Globus i jedan od osnivača Jutarnjeg lista Antun Masle pobjegao iz Kliničkoga bolničkog centra u Podgorici,  i preko hercegovačkog područja stigao u Hrvatsku i u Dubrovnik 13. lipnja. *Dok je Masle bio u zatvoru hrvatski su novinari protestirali ispred zgrade Veleposlanstva SRJ u Zagrebu, a tisuće ljudi potpisalo je peticiju za njegovo oslobađanje.* (8) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 20. travnja 1820. godine, u rodnomDubrovniku  je umro pjesnik i prevoditelj, latinist, inspektor dubrovačkoga liceja i generalni vikar dubrovačke nadbiskupije Bernard Zamanja. U epu Jeka, u dvije knjige, obradio je akustičke, meteorološke i astronomske pojave. U epu Zračni brod, progovorio je o zračnom brodu koji bi se pokretao s pomoću četiri balona. (9)

Na današnji dan, 20. travnja 1872. godine u  Zagrebu je umro Ljudevit Gaj, vođa hrvatskoga narodnoga preporoda i pisac. Gaj je u početku smatrao da kajkavsko narječje najbolje čuva obilježja starijega stanja hrvatskoga jezika, da bi poslije temelje jedinstvenoga književnoga jezika vidio u bogatoj hrvatskoj književnoj baštini s dubrovačkom kao uzorom. (10)

Na današnji dan, 20. travnja 1984. godine, u Dubrovniku je rođen plivač, jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, višestruki europski i svjetski rekorder, Mihovil Španja. Sedamnaest dana nakon cijepljenja, sa 6 mjeseci obolio je od dječje paralize. Sa 6 godina upisuje školu plivanja u plivačkom klubu Jug. Unatoč tjelesnom nedostatku, Mihovil je pokazao zavidnu vještinu, da bi se 1998. aktivno uključio u plivanje i postao natjecatelj paraolimpijac i član hrvatske plivačke reprezentacije. Od tada, kao član dubrovačkog Juga, i hrvatske reprezentacije osvajač je mnogih medalja na europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima. Više puta proglašen je hrvatskim sportašem godine s invaliditetom, u izboru Hrvatskog športskog saveza invalida i  Hrvatskog olimpijskog odbora, dobitnik je dvaju odlikovanja predsjednika Republike, Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara i Redom hrvatskog pletera, 2004. g. dobio je nagradu i Plaketu Dubrovačko-neretvanske županije za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu, a 2005. nagradu grada Dubrovnika za izuzetne uspjehe na Paraolimpijskim igrama u Ateni. (11)

Na današnji dan, 20. travnja 2006. godine, u Zagrebu je umro istaknuti skladatelj i dirigent Igor Kuljerić, 1984–85. glazbeni direktor Dubrovačkih ljetnih igara. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Do pobjedonosnog okončanja Domo­vinskog rata i neposredno nakon njega u dubrovačkim postrojbama Hrvat­ske vojske poginulo je, stradalo i umrlo više dubrovačkih hranitelja. Na današnji dan, 20. travnja 1994. godine u Platu, kao pripadnik 163. brigade HV-e nesretnim slučajem poginuo je Antun Kulišić.  (13) 

Izvori i literatura:

(1) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 65,66

(2) http://www.hrt.hr/arhiv/99/06/13/HRT0009.html

*http://www.monitor.hr/clanci/masle-u-hrvatskoj-beograd-trazi-kaznjavanje-njegovih-strazara/2519/

(3) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(4) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 65,66

(7) Dr BERNARD STULLI, ŽIDOVI U DUBROVNIKU, str. 34,35

(8) http://www.hrt.hr/arhiv/99/06/13/HRT0009.html

*http://www.monitor.hr/clanci/masle-u-hrvatskoj-beograd-trazi-kaznjavanje-njegovih-strazara/2519/

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mihovil_Španja

(12) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 50 , VJEČNI KAO DOMOVINA, Str. -234- Antun Kulišić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici