Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 21.05.2019.

21.05.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na danšnji dan, 21. svibnja 1466. godine, u strahu od kuge, vlada je odredila da se o Duhovima održe tri procesije, do Tijelova posti, a zdravima se zabranjuje jesti meso. (1) Na današnji dan, 21. svibnja 2015. Dubrovnik i cijela županija, od 15 do gotovo 22 sata, bili su u potpunoj telekomunikacijskoj izolaciji od ostatka zemlje. (2) Na današnji dan, 21. svibnja1992. godine oslobođeno je Slano što je bio ključni trenutak operacije deblokade Dubrovnika. Dan oslobođenja Slanog, obilježava si i kao dan općine Dubrovačko primorje. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Kristofor, Eugen i Dubravka. (4) Svjetski je Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Unatoč brojnim mjerama početkom 1465. g., kuga se s Korčule prošila na područje Republike i to najprije na otoku Koločepu, a potom se vrlo brzo proširila po gradu i Župi dubrovačkoj. Nije pomogla ni odluka da se na gradskim vratima postavi po je­dan vlastelin i pučanin, koji će paziti i preko cijelog dana sprječavati da u grad slučajno ne uđe netko od okuženih. Grad je vrlo brzo opustio, a vlada održava sjednice u Gružu. Uprav­ljanjem u Republici rukovodila su šestorica vlastele, a postavljaju se straže na svim istaknutim i važnijim mjestima na zidinama i opasnijim točka­ma uokolo grada. Tijekom XV stoljeća gotovo da nema grada u kršćanskim zemljama u kojemu nije podignut spomenik, crkva ili zavjet­ni stup nekom od svetaca, zaštitnika od kuge: sv. Sebastijanu, sv. Roku, sv. Nikoli Tolentinu, sv. Rozariji od Palerma i Djevici Mariji. 1466. godine, kada već treću godinu hara bolest svugdje po Republici, Dubrovčani su, da bi se zaustavila žestoka zaraza sagradili crkvu sv. Sebastijana, a održavaju se i procesije, koje su, u stvari, samo pogodovale širenju epidemije. Tako je vlada, uz propise o posebnom upravljanju gradom, na danšnji dan, 21. svibnja 1466. godine, odredila da se o Duhovima održe tri procesije, da se do Tijelova posti, a zdravima se zabranjuje jesti meso. (6) 

Na današnji dan, 21. svibnja 2015. Dubrovnik i cijela županija, ionako prostorno izolirani dio Hrvatske, od oko 15, do gotovo 22 sata, bili su u potpunom prekidu svih telekomunikacijskih usluga: telefonije, mobilnih usluga, praktično svih mobilnih operatera, te internetskih usluga. Došlo je, naime do prekida alternativnog svjetlovodnog kabela na Mljetu, a spletom okolnosti, na magistrali kod Gradca, presječen je i osnovni svjetlovodni kabel koji povezuje Dubrovnik sa svijetom. Problemi „telekomunikacijskog mraka“ posve su uklonjeni tek oko 5 sati ujutro idućeg dana, a telekomunikacijski kolaps uzrokovao je goleme i nesagledive štete. (7) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 21. svibnja 1837. godine, u Venecijije rođenučitelj glazbe i skladatelj Lujo Bizzaro . U Dubrovniku, gdje se nastanio do smrti  1885. g.,  privatno je podučavao klavir i glazbu, te bio zborovođa i nastavnik glazbe na gimnaziji. Prema datumima na partiturama, sačuvanim u glazbenom arhivu Male braće, čini se da je skladao više od 30 djela, koja su bila često izvođena za života i nakon njegove smrti i ne samo u Dubrovniku nego i drugdje. (8)

Na današnji dan, 21. svibnja 1959. godine, u Leskovcu je rođen satnik Blagoje Kostić, građevinski radnik, nastanjen u Dubrovniku, poginuo 22. listopada 1992. g. u zaleđu Dubrovnika, kao pripadnik 163. brigade HV-e, izvršavajući ratnu zadaću. (9)

Na današnji dan, 21. svibnja 1970. godine, u Dubrovniku je rođen Marin Violić, djelatnik MUP-a i student šumarstva, trajno nastanjen u Dubrovniku, poginuo 2. listopada 1991. godine na Bosanki prilikom izvršenja borbene zadaće, dostave naoružanja na položaju Hrvatske vojske, kao pripadnik MUP-a. (10) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, 21. svibnja1992. godine oslobođeno je Slano što je bio ključni trenutak operacije deblokade Dubrovnika. Slano je bilo pod okupacijom neprijatelja od 4. listopada 1991. godine, a njegovim zauzećem bila je prekinuta komunikacija Split – Dubrovnik. Oslobođenjem Slanoga započela je deblokada Dubrovnika poslije koje su se srpsko-crnogorski agresori kasnije povukli s ovog područja. Sve je počelo neprijateljskim napadom sa željom konačnog probijanja do Neuma i Metkovića. Nakon nekoliko dana borbe napad je slomljen, i 1. svi­bnja hrvatske snage krenule su u protunapad na neprijateljske položaje i napredujući prema Dubrov­niku. Od samog početka napadnih djelovanja izražena želja oslobođanja Slanog postojala je kod svih postrojbi na ovom dijelu ratišta, a posebno dubrovačkih. Prateći napredovanje Hrvatske vojske u zaleđu, prvi su prema Slanom u noći 20./21. svibnja krenuli pripadnici ONB-a Dubrovnik iz svoje baze na otoku Jakljanu. Spajanjem "Tigrova", pripadnika 115. brigade HV, i Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, 21. svibnja, Slano je os­lobađeno. U borbi „prsa u prsa“ poginuo je pripadnik ONB-a Goran Gojković, a ranjeni su Vlaho Gozze Baseglli i Antonio Kusovac, kojega je neprijatelj i zarobio. Narednih dana uslijedile su teške borbe s neprijateljem koji je uspio organizirati čvrstu obranu iznad Slanoga uz prometnicu prema Orahovom dolu i Zavali,  sve do 7. lipnja kada hrvatska vojska zauzima Zavalu. (11) Toga, 21. svibnja 1992. godine, na južnom bojištu poginuli su i pripadnici 4. brigade HV-e: Draško Čalušić i Veljko Zelić, *te pripadnik 1. brigade HV-e, Slavko Pleša. (12)   Istoga dana, 21. svibnja 1992. g., kao civilna žrtva u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginula je Bosiljka Jovanka Doer, iz Zatona, rođena 1926. (13)   Na današnji dan, u četvrtak 21. svibnja 1992. godine, u Dubrovniku su oglašene dvije zračne uzbune. Prva u 14:15, završila je u 16 sati, dok je druga trajala od 17:28 do 19:45. Toga dana, za vrijeme prve uzbune, neprijateljski zrakoplovi raketirali su otok Šipan. U tri navrata raketirana su oba veća naselja na otoku Suđurad i Šipanska Luka. (14) 

Izvori i literatura:

(1) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 62,63

(2)http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/s/tukar-damir/20408-dubrovnik-u-zrvnju-telekomunikacijskog-kaosa.html

(3) Izvori: tekst Iva Hrdala „Značenje Dubrovačkog primorja u obrani Dubrovnika“; Vanja Jurica Turk „I Tigrovi kreću u napad“ – portal Dulist

https://www.facebook.com/durepublika

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 62,63

(7)http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/s/tukar-damir/20408-dubrovnik-u-zrvnju-telekomunikacijskog-kaosa.html

(8)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

+ HBL Ladislav Šaban (1983)

(9) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -211-

(10) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -62-

(11) Izvori: tekst Iva Hrdala „Značenje Dubrovačkog primorja u obrani Dubrovnika“; Vanja Jurica Turk „I Tigrovi kreću u napad“ – portal Dulist

https://www.facebook.com/durepublika

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-257-*254-

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 267, 270

(14) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 166

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici