Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 22.02.2016.

22.02.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 22. veljače 1680. godine, u Dubrovniku je umro istaknuti diplomat Dubrovačke Republike i književnik, autor epa Dubrovnik ponovljen Jaketa (Jakov) Palmotić Dionorić. (1) Na današnji dan, 22. veljače 1690. godine, rođen je talijanski isusovac i povjesničar, Daniele Farlati, suautor sedmosveščanog djela o crkvenoj povijesti Balkana, čiji šesti svezak sadržava povijest Dubrovačke nadbiskupije i njezinih sufraganskih biskupija. (2) Na današnji dan, 22. veljače 1699. godine, u Dubrovniku je umro, teološki pisac Hilarij CRLJENKOVIĆ, autor 70-ak knjiga, zaslužan za klesanje mramornih oltara sv. Josipa i Gospe od Karmela za crkvu Male braće i obnovu zvonika crkve koji je stradao u potresu 1667. (3) Na današnji dan, u subotu 22. veljače ratne 1992. godine, nakon potpuno mirnog dana i održanih pregovori u Mokošici, u večernjim satima pucalo se iz Mokošice na Sustjepan. Tom je prigodom poginuo hrvatski vojnik Đurica Gleđ. (4) U 2. smo KORIZMENOM TJEDNU (5) Crkva, danas, 22. veljače proslavlja blagdan Katedre svetoga Petra, koji se 22. veljače, obilježavao kao blagdan i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike. (6) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Petar; Izabela; Tvrtko; Margareta Kotorska (7)

Nakon 20. veljače, kada dubrovčani potpisuju i izmjenjuju povelje i sa Radoslavom Pavlovićem radi ustupanja Sokola, čime su Dubrovčani ponovno uspjeli doći u posjed ove vrijedne utvrde u Konavlima, dva dana kasnije, na današnji dan, 22. veljače, te 1423. godine, izabirani su nadstojnici za opskrbu Sokola hranom, municijom i ostalim potrepštinama. (8)

Na današnji dan, 22. veljače 1471. godine, zaključeno je da u sve tri stonske tvrđave posada budu samo domaći vojnici. Iz tog zaključka proizlazi, da je Vlada ipak imala više povjerenja u svoje podanike nego u drabante - strane plaćene vojnike. (9)

Na temelju prethodnih vijećanja i zaključaka o stanovnicima stonskog po¬lja, i o njihovom eventualnom povlačenju unutar grada,  kao i boljeg čuvanja Stona, na današnji dan, 22. veljače 1670. godine izrađena je velika naredba od devetnaest točaka, o Sto¬nu pod naslovom »Ordo Stagni. (10)

Na današnji dan, 22. veljače 1676. godine, nadstojnicima naoružanja i straža priopćeno je, da po¬prave u potresu oštećeni zid arsenala sa strane mora. Naime, godinama  nakon dubrovačkog katastrofalnoga potresa 6. travnja 1667., donosile su se brojne odluke koje su za zadaću imale očuvanje opstojnosti Grada i Republike, a posebno onih tvrđava za Republiku od iznimne obrambene važnosti, o čemu svjedoči i ova odluka. (11)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 22. veljače 1680. godine, u Dubrovniku je umro književnik, autor  epa Dubrovnik ponovljen Jaketa (Jakov) Palmotić Dionorić. Ugledni dubrovački vlastelin, istaknuo se kao diplomat, kojega je Dubrovačka Republika nekoliko puta slala u Carigrad, gdje se zatekao i 1667., u doba velikoga potresa u rodnome gradu, u kojem su mu stradali žena i djeca. Autor je dvaju djela. Didone, sadržajem tragedija, a načinom izvedbe melodrama u tri čina, prikazana u Dubrovniku 1646., dramatizacija je četvrtoga pjevanja Vergilijeve Eneide. U epu Dubrovnik ponovljen, kojemu je dvadeseto pjevanje ostalo nedovršeno, tematizira zbivanja vezana uz potres, i to kako na osobnom tako i na općem planu, te opisuje zahtjevnu poklisarsku misiju na Portu nakon velikoga potresa. Premda je pisan u 3. licu, ep obiluje autobiografskim elementima i dionicama memoarske i putopisne naravi, koje se isprepleću s opisom povijesnih događaja i fikcionalnim epizodama. (12)

Na današnji dan, 22. veljače 1690. godine, u San Daniele del Friuli rođen je Daniele Farlati, talijanski isusovac i povjesničar, koji je, prikupljajući izvornu građu, radio na izradbi djela o crkvenoj povijesti Balkana, koji sačinjava sedam svezaka. Priredio je, odgovarajućim bilješkama popratio, a mjestimice i dopunio građu koju je već bio sredio njegov prethodnik Riceputi.  Nakon njegove smrti, pod Farlatijevim i Coletijevim imenom tiskan je 1800. šesti svezak, koji sadržava povijest Dubrovačke nadbiskupije i njezinih sufraganskih biskupija. (13)

Na današnji dan, 22. veljače 1699. godine, u Dubrovniku je umro, teološki pisac Hilarij CRLJENKOVIĆ. Sebastijan Slade spominje 70-ak knjiga koje je napisao ili koje mu se pripisuju. Crljenković je deset godina predavao teologiju u Italiji, a potom isto toliko u Dubrovniku. Zaslužan je za klesanje mramornih oltara sv. Josipa i Gospe od Karmela za crkvu Male braće. Obnovio je i zvonik crkve koji je stradao u potresu 1667. Nakon smrti stonskog biskupa J. P. Lukarevića Senat je ponudio Crljenkoviću upražnjenu biskupiju, ali ni uporna nagovaranja dubrovačkih uglednika nisu ga uspjela navesti da prihvati ponuđenu čast. (14)

Na današnji dan, 22. veljače 1937. godine, u Križevcima je rođen skladatelj, pijanist i glazbeni pisac i pjesnik Dubravko DETONI, dugogodišnji glazbeni urednik HRT-a. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je dugogodišnji član i predsjednik Ocjenjivačkog suda Nagrade Orlando za glazbeni program igara. (15)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

I pored potpisanog primirja od sed¬mog prosinca 1991. do početka oslo¬bodilačkih akcija krajem svibnja 1992. godine, na du¬brovačkom ratištu poginuli su i stra¬dali brojni branitelji. Na današnji dan, 22. veljače 1992. godine u Sustjepanu, prilikom izvršenja borbene zadaće poginuo je pripadnik HV-e Đurica Gleđ.  (16)

Izvori i literatura:

(1) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(2) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(3) HBL Anto Lešić (1989)

(4) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 121

* MLADEN JURKOVIĆ, DUBROVNIK SE (NE) BRANI PJESMOM - SJEĆANJA NA 1991/92. – Str. 139

(5) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(6) http://www.hrhb.info/showthread.php?t=4348

NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU

(7) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(8) LUKŠA BERITIĆ, TVRĐAVA SOKOL U KONAVLIMA, Str. 10

(9) LUKŠA BERITIĆ, STONSKE UTVRDE, str. 80

(10) LUKŠA BERITIĆ, STONSKE UTVRDE, str. 78

(11) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 196

(12) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(14) HBL Anto Lešić (1989)

(15) http://hr.wikipedia.org/wiki/Dubravko_Detoni

HBL Erika Krpan (1993)

(16) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 121

* MLADEN JURKOVIĆ, DUBROVNIK SE (NE) BRANI PJESMOM - SJEĆANJA NA 1991/92. – Str. 139

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici