Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 23.03.2017.

23.03.2017.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 1426. godine, odlučeno je da se svakih pet godina biraju tri vlastelina koji će se brinuti za popločavanje Place i gradskih ulica, i za njihovo održavanje. (2) Na današnji dan, 23. ožujka 1936. godine, općinsko vijeće Dubrovnika raspravljalo je o osnivanju zaklade " Dubrovačka Biblioteka". (3) Na današnji dan, 23. ožujka 1847. godine, u mjestu Preko na Ugljanu rođen je mons. dr. Josip Grgur Marčelić, dubrovački biskup od 1894. do 1928. godine. (4) Na današnji dan, 23.ožujka 1918. godine, u Zagrebu je umro pomorski kapetan i pomorsko – trgovački poduzetnik, brodovlasnik i dobrotvor Ivo Račić. (5) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Oton, Dražen, Rebeka, Pelagije, Turibije i Edmund. (6) 23. ožujka Svjetski je meteorološki dan (7)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

U XIV stoljeću bilo je malo privatnih kamenih zgrada u Du­brovniku. Više arhivskih podataka iz toga vremena govori o popločavanju ulica, a potom o reguliranju toka otpadnih voda ulicama i trgovima. Važna za uređenje i poboljšanje higijenskih prilika u Dubrovniku je i odluka Velikog vijeća, donesena na današnji dan, 23. ožujka 1426. godine, u kojoj se kaže da se svakih pet godina biraju po tri vlastelina koji će se brinuti za popločavanje Place i gradskih ulica, kao i za njihovo održavanje. Zbog toga je svaki ciglar morao davati određe­nu količinu opeka. (8) 

Kroz povijest Dubrovačke republike postojali su javni i crkveni spomenici kojih više nema. Jedan takav je i crkva sv. Teodora, koja se nalazila u seksteriju Pustierna, negdje na položaju nekadašnjeg kompleksa sudskih zatvora. 1535. g. izgrađeno je kod te crkve ubožište, odnosno hospicij za siromahe, na 2 kata i sa 16 soba, od kojih je 5 bilo za siromašne plemkinje, 4 za siromašne pučanke, 4 za pučanke pripadnice bratovštine Lazarina, a 3 za poslugu. Hospital je izgorio i na današnji dan, 23. ožujka 1782. godine, kaže se, da se nalazio kod porušene crkve sv. Teodora. Na mjestu hospicija sagrađen je 1785. g. »konsekvatorij« (odgojni zavod za napuštene mlade djevojke). 1799. g. Vlada Republike je ukinula zavod, a 1801. g. prodala zgradu Bratovštini svećenika. Austrijske vlasti su u prvoj polovini XIX. st. zgradu upotrijebile za sudske zatvore. (9) 

Na današnji dan, 23. ožujka 1936. godine, općinsko vijeće Dubrovnika raspravljalo je o osnivanju zaklade " Dubrovačka Biblioteka". Načelnik je upoznao vijećnike s tendencijama decentralizacije općinskih poslova, te da će se osnivanjem zaklade "Dubrovačke Biblioteke" poslovima upravljanja baviti uprava od pet članova. Vijećnici su u raspravi istakli kako je biblioteka i do sada imala upravu, ali da će se sada izabrati ljudi koji imaju ljubavi i interesa za napredak biblioteke. Biblioteka će posuđivati knjige uz minimalnu odštetu, a uredit će u svojim prostorijama i čitaonicu. Najvažnije od svega je činjenica što se u okviru biblioteke osniva posebni odjel za pohranu rukopisa, rijetkih i znanstvenih knjiga, koje se mogu koristiti isključivo pod posebnim uvjetima. U Upravni odbor zaklade " Dubrovačka Biblioteka" imenovani su : Vaketi Miše, Saraca Ivo, Marčić Lucijan, Dabrović Dr. Frano i Bizzarro Dr. Frano. 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 23. ožujka 1756. godine, u Dubrovniku je umroliječnik Marko Flori, do kraja života dubrovački općinski fizik. Florijev izvještaj talijanskom liječniku Francescu Roncalli Parolinu, koji je  pripremao djelo o stanju europske medicine, a koji sadržava opis klime, regionalne patologije i narodne medicine na području Dubrovačke Republike i vrijedna opažanja o zdravstvu Bosne, godinama je bio glavni tekst o našoj medicini u zapadnoeuropskoj stručnoj literaturi. Florijev stručni spor s dubrovačkim liječnikom Tomom Bogašinovićem, koji je podijelio liječnike u gradu, ostao je zabilježen u komediji Ljubav liječnik (preradba Molièreove komedije L’Amour médecin, koja se pripisuje Marinu Tudiševiću. (10) 

Na današnji dan, 23. ožujka 1847. godine, u mjestu Preko na Ugljanu rođen je mons. dr. Josip Grgur Marčelić, dubrovački biskup od 1894. do 1928. g. Pokrenuo je List dubrovačke biskupije 1901., a na njegov poticaj, 1919. Marija Petković postavila je temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje. Negovom zalugom izgrađene su brojne crkve na području Biskupije. Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlaha, te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz Korčule. Obnovio je i glavni oltar, te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te kipove sv. Ane i sv. Katarine kao i oltarić s kipom sv. Antuna. Pokazivao je osjetljivost prema socijalno ugroženima. Bio je predsjednik "Javne dobrotvornosti" koja je 1906. osnovala pučku kuhinju i izdržavala zaklonište sirota koje su vodile Službenice milosrđa. Dječje zaklonište osnovano 1894. biskup je podigao na razinu Zavoda.Za vrijeme Prvoga svjetskog rata bio je predsjednik Crvenog križa. (11) 

Na današnji dan, 23.ožujka 1918. godine, u Zagrebu je umro  pomorski kapetan, brodovlasnik i dobrotvor Ivo Račić. Potaknuo je kupnju prvoga dalmatinskog parobroda duge plovidbe 1891., kojega je postao suvlasnik. Osnovao je parobrodarsko poduzeće Slobodna plovidba »Ivo Račić«, sljedbenik kojega je postala Atlantska plovidba »Ivo Račić« iz Splita. Račić i supruga Marija ostavili su kroz Zakladu pomorske trgovačke akademije »Ivo Račić« gotovo cjelokupno bogatstvo u dobrotvorne svrhe, poglavito za razvoj pomorskih škola u Dubrovniku. Prema arhitektonskome predlošku Ivana Meštrovića, u Cavtatu je podignut mauzolej obitelji Račić. (12) 

Na današnji dan, 23. ožujka 1938. godine, u Dubrovniku je umro svećenik i povjesničar Vicko Lisičar. U svojom historiografskom radu bavio se poviješću Elafitskih otoka i različitim temama vezanima uz povijest i umjetnost Dubrovnika i okolice. O prošlosti Lopuda objavio je knjigu Lopud: historički i savremeni prikaz. U posljednjim godinama života bio upravitelj župe sv. Andrije na Pilama, te urednik dubrovačkoga lista Narodna svijest. U rukopisu je sačuvana njegova nedovršena povijest otoka Šipana. Ostala su mu djela: Koločep nekoć i sada, Osvijetljenje jedne činjenice: odgovor gosp. Dr. Jorju Tadiću, Obrana Korčule od Turaka 1571., te Tri dubrovačka otočića: (Daksa, Sveti Andrija i Ruda). (13) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u ponedjeljak 23. ožujka, ratne 1992. godine, na zapadnom dubrovačkom bojištu, osobito na području južne Hercegovine, tijekom čitavog dana vodile su se borbe oko Neuma. (14 ) Toga dana, 23. ožujka 1992. godine, na Južnom bojištu poginuo je pripadnik 116. brigade HV-e, Tomislav Lukić. (15) 23. ožujka 1993. godine, kao civilna žrtva u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginula je Ksenija Knežević, iz Dubrovnika. (16) 

Izvori i literatura:

(2) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 26

(3) Hrvatski radio – I program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(4) https://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Marčelić

(5) http://www.zupa-dubrovacka.hr/leksikon.html

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(6) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(7) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 26

(9) LUKŠA   BERITIĆ, UBIKACIJA NESTALIH GRADJEVINSKIH SPOMENIKA U DUBROVNIKU, PRILOZI POVIJESTI UMJETNOSTI U DALMACIJI, IZDANJE KONZERVATORSKOG ZAVODA DALMACIJE U SPLITU 1956., Str 64

(10) HBL Mirko Dražen Grmek (1998)

(11) https://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Marčelić

(12) http://www.zupa-dubrovacka.hr/leksikon.html

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(14) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 133

(15) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-260-

(16) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. 267, 270

4.0pt; line-height:115%;font-family:"Times New Roman","serif"'>(17) Hrvatski radio – I program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ 

(18) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

*https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromanić

(19) ZDRAVKO ŠUNDRICA – TAJNA KUTIJA DRŽAVNOG ARHIVA 2, str. 117

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici