Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 25.05.2019.

25.05.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 25. svibnja 1933. godine, u dubrovniku je započeo 11. svetski kongres PEN-klubova, jedan od najznačajnijih u povijesti Međunarodnog PEN-a. (1) Na današnji dan, 25. svibnja 1806. godine, francuska vojska je ušla u Ston, a u Domovinskom ratu, (2) 25. svibnja 1992., jugomornarica postupno je napuštali lastovski akvatorij. (2a) U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 25. svibnja, obilježavao se blagdan – Obrane Sv. Vlaha – spomen na požar u crkvi Svetoga vlaha u noći s 24. na 25. svibnja 1706. godine. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Berda Časni, Grgur VII., Urban; i Magdalena. (4) Danas se obilježava Dan Afrike, i Međunarodni dan nestale djece. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Dubrovčani su budno i zdušno brinuli kako »urazumiti« epidemije, kada ih već nikako ne mogu spriječiti. Na današnji dan, 25. svibnja 1397. godine, odlučeno je da se izaberu činovnici za nadzor nad putnicima iz okuženih mjesta. Ukoliko se putnici ne pokore odlukama i naredbama činovnici ih mogu kaznati šibanjem, žigosanjem, (s četiri žiga-pečata na lice) i odsijecanjem uha, a svima koji dolaze iz okuženih mjesta ili koje smatraju oboljelim, moraju zabraniti prilaz gradu, te ih zadržati i promatrati mjesec dana u Cavtatu, na Mrkanu ili Mljetu. (6) 

Dubrovačka vlada, odredbama o popločavanju ulica i izgradnji gradske kanalizacije, ali i na druge načine vodila je brigu o čistoći svojih ulica i trgova. Na današnji dan, 25. svibnja 1462. godine, Malo vijeće zabranilo je da se nečist iz zahodskih jama iznosi danju. Određeno je da se to radi noću. Tada je, naime i precizirano da se smeće odvozi od dva sata poslije ponoći pa do jutarnjeg zvonjenja »Zdrave Marije«.  (7) 

Tijekon svibnja 1654. g., nešto prije nego je postao ban, hrvatski velikaš Petar Zrinski pohodio je Dalmaciju. U dubrovačke vode doplovio je svojim brigantinom, na današnji dan, 25. svibnja, te 1654. godine. Na vijest da je Zrinski u blizini grada, odlučeno je da se grofu Zrinskome, ako on izrazi želju, dopusti ulazak u dubrovačku luku. Dubrovčani su Zrinskom spremali doček i darove, ali on ipak nije svratio u Dubrovnik. Razlog je bilo mletačko uplitanje i prikazivanje Dubrovčana kao navodnih turskih saveznika i štičenika. Kasnije saznavši da je prevaren i upoznavši prave vrijednosti Dubrovčana, Zrinski im se često obraćao za određene usluge. (8) 

Nakon što je6. svibnja 1806., Napoleon Bonaparte odlučio da francuska vojska zaposjedne Dubrovačku Republiku, 23. svibnja francuski general Lauriston krenuo je s 1500 vojnika u velikoj tajnosti prema Dubrovniku. Na današnji dan, 25. svibnja 1806. godine, Francuzi su ušli u Ston. Grandiozni tvrđavski sustav, bez puno vojske i naoružanja, nije pružio otpor. 26. svibnja francuska vojska stigla je i u Slano, a već sutradan, 27. svibnja, s dva senatora Lauriston je ušao u grad, a malo zatim i francuski pukovnik, kasniji general Testa, s francuskim četama. Njihovim ulaskom u Grad započela je Francuska okupacija Dubrovnika. (9) 

Na današnji dan, 25. svibnja 1933. godine, u Dubrovniku je započeo 11. svjetski kongres PEN-klubova. **Ubrzo nakon dolaska nacističkog režima na vlast jedna od najznačajnijih manifestacija protivljenja fašizmu i protesta zbog progona Židova u nacističkoj Nemačkoj bio je upravo kongres PEN-klubova održan u Dubrovniku od 25. do 28. svibnja te 1933. U povijesti Međunarodnog PEN-a ovaj kongres je označen kao jedan od najznačajnijih, a istupanja na njemu dobila su veliki publicitet u stranom i domaćem tisku. Pod predsjedanjem Herberta Georgea Wellsa, bio je osuđen nacizam, paljenje knjiga i progon pisaca koji nisu podupirali Hitlera. 1993. u Dubrovniku je obilježena 60. obljetnica toga povijesnog kongresa, na kojem je tadašnji predsjednik György Konrád osudio agresiju na Hrvatsku. (10) 

Na današnji dan, 25. svibnja 1949. godine, obilježen je početak gradnje vatrogasnog doma u Dubrovniku. Vatrogasni dom, gdje su i danas smješteni dubrovački vatrogasci, svečano je otvoren 2. svibnja 1950. bio je jedan od prvih u državi, i jedan od prvih objekata sagrađenih nakon II. Svjetskog rata u Dubrovniku. Preustroj služve i otvorenje doma oznalili su početak profesionalnog vatrogastva u Dubrovniku. (11) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 25. svibnja 1770. godine, u Dubrovniku je rođenhrvatski pjesnik i pisac Baro Prospero Bettera. Dva puta bio državni tajnik Dubrovačke Republike. Po dolasku Austrijanaca u Dubrovnik sudjelovao je u akcijama za obnovu Republike. Kao republikanca vlasti su ga 1815. zatvorile. Ubrzo je pušten na slobodu; pomirivši se s novim prilikama, postao je vjerni austrijski podanik, te je bio tajnik i načelnik dubrovačke općine. Autor je mnogih prigodnih pjesama, te za potrebe vlastodržaca, spomenice (rasprave) o Dubrovačkoj Republici i njezinu ustroju, spisa koji je i danas vrijedan izvor o dubrovačkoj prošlosti. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Iako službeno 5.lipnja, Zbor Narodne Garde 11. te 75. samostalne bojne (tadašnji bataljun) u Dubrovniku fizički je ustrojen na današnji dan, 25. svib­nja 1991. godine, na Rašici. (13)*Današnjim datumom 1992. godine, neprijateljska mornarica je zauvijek trebala napustiti akvatorij otoka Lastova. I doista, u ponedjeljak, 25. svibnja 1992. godine, izviđačka grupa jugomornarice napustila je Rt Gruj na otoku Mljetu, i brodovi jugomornarice postupno su napuštali lastovski akvatorij. Oslobađena su sela na području Dubrovačkog primorja, premda su mnoga od njih popaljena i porušena. S druge strane, neprijateljska vojska na Bosanki, Žarkovici, Strinćijeri i nekim drugim položajima ukopavala se i dovlačila nova pojačanja. Već drugi dan Dubrovnik je bio bez struje i vode, pa su se opet stvarali redovi na mjestima gdje se dijelila voda. (14) 25. svibnja te 1992. godine, na Južnom bojištu poginuo je pripadnik 1. brigade HV-e, Željko Tadić, te *pripadnici 113. brigade HV-e: Stjepan Antunović i Ante Ivas, **dok je na današnji dan 1995. godine poginuo pripadnik 115. brigade HV-e,Blažen Rimac. (15) 

Izvori i literatura:

(1) **http://elmundosefarad.wikidot.com/odgovor-javnosti-na-antisemitizam

*http://www.e-novine.com/mobile/intervju/intervju-kultura/93751-samo-glumimo-ivimo-demokraciji.html

http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/natuknice/120-hrvatska-enciklopedija/884-pen

(2) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 444,445

(2a) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 169,170

(3) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 386

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 73,74

(7) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 31,32

(8) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

* https://hr.wikipedia.org/wiki/Vladislav_Menčetić

(9) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 444,445

(10) **http://elmundosefarad.wikidot.com/odgovor-javnosti-na-antisemitizam

*http://www.e-novine.com/mobile/intervju/intervju-kultura/93751-samo-glumimo-ivimo-demokraciji.html

http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/natuknice/120-hrvatska-enciklopedija/884-pen

(11)http://www.dubrovacki-vatrogasci.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2

(12)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

+ HBL Miljenko Foretić (1983)

(13) MLADEN JURKOVIĆ, DUBROVNIK SE (NE) BRANI PJESMOM - SJEĆANJA NA 1991/92. –, Str. 32,33

(14) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 169,170

(15) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-254-*259-**260-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici