Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:20 / 26.01.2016.

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov 26.01.2016.

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 26. siječnja 1699. godine, potpisan je mir u Srijemskim Karlovcima, gdje je jedan od razloga otezanja bio problem dubrovačkog zaleđa. (1) Na današnji dan, 26. siječnja 1922. godine, na Bosanki rođen je slikar Đuro Pulitika. (2) Na današnji dan, 26. siječnja 1936. godine, u Dubrovniku je rođen redatelj Joško Juvančić – Jupa. (3) Na današnji dan, 26. siječnja 1939. godine, u Dubrovniku je rođen skladatelj i gitarist Đelo Jusić. (4) Spomendan je sv. Timoteaja i Tita, biskupa (5) Uz današnji dan, 26. siječnja, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Timotej i Tit, Bogoljub, Paula V., Tješimir (6) Međunarodni je dan carine (7)

Na današnji dan, 26. siječnja 1387. godine, Vijeće umoljenih donijelo je vrlo važnu naredbu o stražarenju u gradu i o utvrdama,  naređujući da se samostani ubožnih redova, dominikanaca i franjevaca, zakloništa siromaha, te privatne kuće, smješteni uz gradske zidine, odijele od zida tako, da između objekata i zida bude javna ulica. Određuje se i da nijedan Dubrovčanin, koji nije na straži, ne smije poslije trećeg zvona ići po gradu bez svijeće, a stranac poslije toga vre­mena nikako. Uz gospare noći (Domini de nocte) određeno je 30 ljudi za ophodnje po gradu, a zbog bolje obrane i čuvanja grada, svo oružje trebalo je popraviti i dovesti u ispravno stanje. (8) 

1584. godine u Dubrovniku je još radila ljevaonica. No, negdje u proljeće 1585. majstor Frano Antica iz nepoznatog razloga napustio je Dubrov­nik. Da je nakon toga rad u ljevaonici za izvjesno vrijeme bio obustav­ljen, svjedoči zaključak Vijeća umoljenih na današnji dan, 26. siječnja 1586. godine, kojim se ljevaonica i radionica za izradu sapuna stavljaju na raspola­ganje činovnicima zdravstvene službe za njihove potrebe. (9)

Na današnji dan, 26. siječnja 1699. godine, potpisan je mir u Srijemskim Karlovcima. Na pregovorima uzrok otezanja bio je upravo Dubrovnik i problem dubrovačkog zaleđa. Mlečani su zahtijevali da cijelo dubrovačko zaleđe, dođe pod njihovu vlast. Republika je, kao i Turska delegacija, težila zadržati teritorijalnu vezu s Turskom, te su se pregovori vodili u znaku te borbe između mletačkih i turskih predstavnika. Nakon što su ga Dubrovčani pridobili, najvažniji čovjek u austrijskoj mirovnoj delegaciji Grof Marsigli odigrao je ključnu ulogu. On je, naime, sugerirajući mletačkom predstavniku popuštanje, dokazivao kako taj problem nije bitan, jer u tom kraju nema tvrđava. Mletački senat mir u Srijemskim Karlovcima potpisao je naknadno, 7. veljače 1699. godine. (10)

Na općinskim izborima 1890., nakon što dubrovački narodnjaci nisu izašli na birališta, pobjedila je koalicija pristaša Srpske i Autonomaške stranke. To je potaklo dubrovačke Hrvate, pripad­nike Narodne hrvatske stranke i Stranke prava da na slijedećim izborima preuzmu općinu u svoje ruke, a tome je trebalo poslužiti i pokretanje političkog lista »Crvena Hrvatska«. Prvi broj tjed­nika »Crvena Hrvatska«, izašao je 7. veljače 1891. Izdavač i upravitelj »Crvene Hrvatske« bio je Frano Supilo, a odgovorni urednik Frano Kovačević. Supilo je bio izdavač »Cr­vene Hrvatske« do broja objavljenog na današnji dan, 26. siječnja 1901. godine, pisalo je: »Ovim brojem Frano Supilo prestaje biti vlasnikom i izdavačem »Crve­ne Hrvatske«, te je predaje nekolicini dubrovačkijeh Hrvata. Zadnji broj »Crvene Hrvatske« tiskan je 25. srpnja 1914. (11)

Na današnji dan, 26. siječnja 1743. godine u rodnom Dubrovniku umro je hrvatski polihistor i kolekcionar Ivan Aletin Natali. Uz državne poslove, čast tajnika Dubrovačke Republike obnašao do kraja života, bavio se kulturnim i znanstvenim radom. Bio je dobar poznavatelj historiografije, geografije, numizmatike i arheologije i veliki ljubitelj knjiga. Posjedovao je bogatu knjižnicu, s čak 400 inkunabula, te numizmatičku zbirku (grčkog, rimskog, južnoslavenskog i dubrovačkog novca). (12)

Na današnji dan, 26. siječnja 1922. godine, u selu Bosanka pokraj Dubrovnika rođen je slikar Đuro Pulitika, s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem slikar poznatog dubrovačkog slikarskog trolista. Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobio je Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine. Oporučno je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostavio atelijer i jedno, a Galeriji Dulčić Masle Pulitika 64 svoja djela. (13)

Na današnji dan, 26. siječnja 1936. godine, u Dubrovniku je rođen redatelj Joško Juvančić – Jupa, profesor glume od 1960., koji je presudno utjecao na umjetnički razvoj mnogih danas poznatih i cijenjenih hrvatskih glumaca. Podjednako je uspješan u  režijama dubrovačkih autora, klasika i suvremenih pisaca domaće i svjetske dramske književnosti. Posebno poglavlje Joška Juvančića vezano je uz Dubrovačke ljetne igre, gdje je uz brojne legendarne režije, u umjetničkom rukovodstvu naprekidno bio nazočan dvadesetak godina, obnašajući od 1986. i ulogu umjetničkog direktora, odnosno umjetničkoga ravnatelja dramskog programa. (14) Za svoj umjetnički rad Joško Juvančić je dobio čitav niz uglednih nagrada i priznanja.

Na današnji dan, 26. siječnja 1939. godine, u Dubrovniku je rođen skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent zabavne glazbe, Đelo Jusić, utemeljitelj Dubrovačkih trubadura i dječjega zbora Mali raspjevani Dubrovnik, sudionik na mnogobrojnim festivalima, autor više od 80 nosača zvuka. U vrijeme Domovinskog rata skladao je pjesme "Kad zazvone dubrovačka zvona", "Sveti Vlaho", "Molitve naše čuj", suitu "Dubrovački kantuni", te oratorij "De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)". U rodnom gradu našao je izvore i glazbena nadahnuća, oblikujući prepoznatljivi glazbeni izričaj. Njegova glazbena dijela pripadaju mediteranskome glazbenom stilu hrvatske zabavne glazbe, kojima je Đelo Jusić dao veliki i vrijedan doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. (15)

 

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 193

*https://hr.wikipedia.org/wiki/Mir_u_Srijemskim_Karlovcima

(2) http://www.ugdubrovnik.hr/?file=izlozbe/atelijer-pulitika

*http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(3) http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/umjetnici/juvančić-joško-redatelj

(4) http://hr.wikipedia.org/wiki/Đelo_Jusić

*http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(5) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(6) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(7) https://hr.wikipedia.org/wiki/26._siječnja

(8) http://www.bet-israel.com/tu-bisvat-nova-godina-drveca-15-svata-5774-16-sijecnja-2014/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Judaizam

(9) LUKŠA BERITIĆ, DUBROVAČKA ARTILJERIJA, str. 85

(10) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 193

*https://hr.wikipedia.org/wiki/Mir_u_Srijemskim_Karlovcima

(11) IVO PERIĆ, DUBROVAČKA PERIODIKA 1848-1918  (Dubrovnik, 1980), str. 17,18

(12) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

+ HBL Zdenko Šenoa i Nikica Kolumbić (1983)

(13) http://www.ugdubrovnik.hr/?file=izlozbe/atelijer-pulitika

*http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(14) http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/umjetnici/juvančić-joško-redatelj

(15) http://hr.wikipedia.org/wiki/Đelo_Jusić

*http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici