Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 26.04.2016.

26.04.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 26. travnja 1538. godine, u Vijeću umoljenih zaključeno je, da se odredi pet nadstojnika, koji će pripremiti grad za njegovo očuvanje i obranu. (1) U Dubrovniku je na današnji dan, 26. travnja 2014. godine, započeo dvodnevni, dotada najmasovniji Susret hrvatske katoličke mladeži. (2) Na današnji dan, 26. travnja 1817. godine, u Dubrovniku je rođen publicist, književni povjesničar, bibliograf, pisac i liječnik Ivan August Kaznačić. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Jakov Zadarski, Kleto i Marcelin, i Goran. (4) 26. travnja Svjetski je dan intelektualnog vlasništva. (5)

Dubrovnik je već razmjerno rano ugostio glazbenike flamanske glazbene škole. Prvi poznali dokument o tome potječe iz godine 1425, a odnosi se na primanje u službu svirača glazbenika Gallusa Piffarusa, kojemu notar nije smatrao potrebnim zapisati ime i prezime, već ga je nazvao imenom njegove domovine i službe koju je obavljao. Kada je primljen u službu dubrovačkog kne­za njegova se obitelj nalazila u Splitu, pa je, na današnji dan, 26. travnja 1425. godine, dva dana nakon primitka u službu, tražio dozvolu da može na mjesec dana otputovati i dovesti obitelj iz Splita. (6) 

Na današnji dan, 26. travnja 1538. godine, u Vijeću umoljenih zaključeno je, da se odredi pet nadstojnika, koji će pripremiti grad za njegovo očuvanje i obranu. Oni mogu uzimati vojnike za straže, postaviti artiljeriju na određena mjesta, odrediti plemiće i pučane na straže, zabraniti nošenje oružja kroz grad. Nadalje, mogu naređivati, kažnjavati globom i zatvorom neposlušne, kao i one, koji ne obavljaju svoju dužnost. Naime, godina 1538. jedna je od najtežih godina u stoljećima Dubrovačke Republike, jer je te godine osnovan savez između pape, Venecije i Španjolske protiv Turske, tako­zvana »Prva sveta liga«. Venecija, kojoj je oduvijek Dubrovnik bio trn u oku, nastojala je svim silama, iskoristiti tu priliku za uništenje dubrovačke slobode. Da se Dubrovnik spasio od te vješto postavljene mletačke zamke, treba u prvom redu zahvaliti spretnoj dubrovačkoj diplomaciji. Ali uz svu vještinu dubrovačkih diplomata trebalo je ipak grad i pripremiti za obranu. (7)

U post-tridentinskom razdoblju Crkva je pokušala vratiti jurisdikciju i snagu, te srediti župni sustav i uspostaviti nove gradske župe. Kao i u mnogim dalmatinskim gradovima, odluke Tridentskog sabora nisu baš bile prihvaćene ni u Dubrovniku. Iako se 1566. održao "post-tridentski" sinod u Gradu, na njemu se ne rješavaju odredbe. Stoga je kao legat pape Grgura III. od 8. listopada 1573. do današnjeg datuma, 26. travnja 1574. godine  u Dubrovniku boravio biskup Sormano, koji se trebao pobrinuti da se provedu u djelo odluke Tridentskog koncila. Prema njegovom opisu jedina župna crkva i dalje je bila ona katedralna sv. Marije, pa preporučuje knezu Republike da se poveća broj župa. Zaključuje da postoji prevelika povezanost crkvene i svjetovne vlasti odnosno miješanje svjetovne vlasti u crvena pitanja. (8)

*U Dubrovniku je 26. i 27. travnja 2014., održan 9., do tada najmasovniji Susret hrvatske katoličke mladeži, s oko 35.000 mladih iz Hrvatske i inozemstva. Prvog  dana, na današnji dan, 26. travnja 2014. godine, unatoč kišnom vremenu, održan je duhovno-glazbeni program u gradskoj jezgri, a mladim hodočasnicima omogućen je besplatan ulaz u gradske muzeje i crkve. Nakon toga krenula je procesija iz stare jezgre u luku Gruž gdje je održana misa. Idućeg dana diljem dubrovačkog kraja, služene su mise za mlade povodom kanonizacije papa Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.* ** Naime, dubrovački susret odvijao se upravo na dan proglašenja svetim svog počasnog građanina i osnivača Svjetskih susreta mladih Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Susreta, trajno ostaju u katedralnoj riznici. ***Susretu hrvatske katoličke mladeži prethodio je Festival mladih, šestodnevni bogati duhovni i kulturno-zabavni program u organizciji Dubrovačke biskupije. ***(9)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 26. travnja 1817. godine, u Dubrovniku je rođen publicist, književni povjesničar, bibliograf, pisac i liječnik Ivan August Kaznačić. U Dubrovniku radio je kao liječnik, a potom, do kraja života kao ravnatelj u gradskoj bolnici. Slijedio je ideje oca, pjesnika Antuna, o narodnom preporodu pa se posvetio radu na književnoj kritici, povijesti književnosti, uređivanju časopisa, narodnih pjesama i starih hrvatskih pisaca. *1877. imenovan je konzervatorom za Dubrovnik, 1881. dopisnim članom bečkoga Društva za spomenike i starine. Njegovi rukopisi i građa o njemu čuvaju se u državnom arhivu u Dubrovniku, u Arhivu HAZU, te Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.* (10)

Na današnji dan, 26. travnja 1945. godine, u Dubrovniku jerođen Mato Violić, trgovac, trajno nastanjen na Osojniku, poginuo 2. listopada 1991. godine na Osojniku, kao pripadnik CZ. (11)        

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u nedjelju 26. travnja 1992. godine bio je pravoslavni Uskrs. Toga jutra nije bilo one uobičajene rane zvonjave zvona. Tijekom prethodne noći i toga dana na dubrovačkom je području bilo dosta oružanih incidenata. Artiljerijski napad iz Slanoga na Šipanjsku Luku,  pucnjava iz Orašca po Koločepu uz upotrebu teških protuavionskih strojnica i teških oružja, uobičajena pucnjava iz Mokošice na Sustjepan te konačno ona, također uobičajena, pucnjava s Dupca i Žarkovice po Belvederu. Jedan od težih incidenata dogodio se toga dana, kada je neprijateljska vojska otvarala vatru iz Petrova Sela po gruškoj luci upravo kada se brod "Ilirija" spremao isploviti. (12) Na Južnom bojištu na današnji dan, 26. travnja 1992. godine, poginuo je pripadnik 4. BRIGADE ZNG, MATE M. JUROŠ (1966.-1992.). (13)

Izvori i literatura:

(1) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 138

(2) http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=43821

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Susret_hrvatske_katoličke_mladež

**http://www.mladi-dbk.com/vijesti/show/205/zavrsen-velicanstveni-susret-hrvatske-katolicke-mladezi-u-dubrovniku

***http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/242491/Default.aspx

(3) *HBL Ivan Pederin i Klara Pranjko (2009)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) MIHO DEMOVIĆ, GLAZBA I GLAZBENICI U DUBROVAČKOJ REPUBLICI: OD POČETKA XI. DO POLOVINE XVII. STOLJEĆA, str. 95

(7) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIK, str. 138

(8) Irena Benyovsky Latin, «Parochiae dentro la Città» - Beccadellijeva podjela Dubrovnika na župe 1556. Godine - Drugi istarski povijesni biennale: Sacerdotes, iudices, notarii... Posrednici među društvenim skupinama, Istarski povijesni biennale (1845-5166) 2 (2007); 159-167

(9) http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=43821

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Susret_hrvatske_katoličke_mladež

**http://www.mladi-dbk.com/vijesti/show/205/zavrsen-velicanstveni-susret-hrvatske-katolicke-mladezi-u-dubrovniku

***http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/242491/Default.aspx

(10) *HBL Ivan Pederin i Klara Pranjko (2009)

http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -63-

(12) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 151

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-257-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici