Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 28.06.2018.

28.06.2018.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 28. lipnja 1888 godine, otvorena je tada nova bolnica predjelu Šiškovo u blizini Boninova, generacijama znana kao „Stara bolnica“. (1) Na današnji dan, 28. lipnja 1924. godine, ne na Porporeli, svoj prvi javni nastup imale su plivačka i vaterpolska sekcija Športskog kluba "Jug". (2) U Dubrovačkoj Biskupiji obilježava se - Dan smrti don Balda Mladoševića (1922-2012). (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Irenej, Mirko, Smiljan, Ivan, Vicencija, Joakim. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Dubrovčani su budno i zdušno brinuli kako »urazumiti« epidemije, kada ih već nikako ne mogu spriječiti. Na današnji dan, 28. lipnja iste 1397. godine, Veliko vijeće odlučilo je da knez i Malo vijeće izaberu činovnike za nadzor nad putnicima iz okuženih mjesta. Ukoliko se putnici ne pokore odlukama i naredbama činovnici ih mogu kaznati šibanjem, žigosanjem, (s četiri žiga-pečata na lice) odsijecanjem uha i upu­titi ih na označeno izolirano mjesto, a svima koji dolaze iz okuženih mjesta ili koje smatraju oboljelim, moraju zabraniti prilaz gradu, te ih zadržati i promatrati mjesec dana u Cavtatu, na Mrkanu ili Mljetu. Jamac koji ne podmiri dug bit će utamničen i tu će ostati sve dok ne plati globu. (5) 

Serafino Razzi, talijanski renesansni pisac i humanist, tvorac knjige Povijest Dubrovnika, objavljene 1595. godine, na današnji dan, 28. lipnja 1549. godine, ušao je u Dominikanski red. Razzi je 27. listopada 1587. iz Jakina jednim malim jedrenjakom (»tartanom«) krenuo prema Dubrovniku, koji će mu kao generalnom vikaru Dubrovačke dominikanske kongregacije, nepune dvije godine pružiti gostoprimstvo. Njegov sadržajni i uspješni boravak u Dubrovniku završilo je objavljivanjem prve poznate knjige posvećene povijesti Dubrovnika. (6)  

Više od dva stoljeća Hospital milosrđa bio je smješten unutar zidina, uz glavnu ulicu. Katastrofalni potres iz 1667, koji je znatno promijenio izgled grada potaknuo je selidbu nahodišta u predgrađe Pile. Kuga sluškinja iz 1691, koja je započela u nahodištu, mogla je imati stanoviti utjecaj na još jednu selidbu hospitala. Nahodište je od 1699. do 1888. djelovalo u preuređe­noj zgradi Marina Vlahova na Pilama. Centralizacija medicinskih ustanova u okvi­ru bolnice slijedila je novi način viđenja gradskog prostora. Ubrzo nakon izgradnje 1888. godine dubrovački brefotrofij preselio je u zgradu nove bolnice na Boninovu. Kamen temeljac na predjelu Šiškovo u blizini Boninova položen je 21. travnja 1886. Preseljenje u novu bolnicu izvršeno je dvije godine kasnije, na današnji dan, 28. lipnja 1888 godine. Brefotrofij je prvi put od osnutka smješten izvan komercijalnog dijela grada u relativnu tišinu bolnice okružene zelenilom, u kojoj je ostao do ukinuća odlukom Oblasnog odbora tadašnje Dubrovačke županije 1927. godine. (7) 

Davnašnja želja stanovnika Grude, ali i ostalih stanovnika konavoskih sela da se na Grudi sagradi nova crkvena matica, ostvarena je i okrunjena velikom svečanošću, na današnji dan, 28. lipnja 1895. godine. Tijekom izgradnje mnogi su stanovnici davali dobrovoljne priloge a najveći poklon učinio je Mato Magud darivanjem Blažene Gospe od srebra sa skupocjenim okvirom. Na svečanosti toga su dana sudjelovale skoro  cijele Konavle, hrvatska glazba iz Dubrovnika, mladost pod barjakom i oružjem, bisku, krizmanici, svi u dugoj procesiji sa Gospinom slikom. (8) 

Mladež okupljena u neregistrirane nogometne klubove "Olimpiju" i "Balkan", predvođena Perom Gruberom, odlučila je 1920. godine registrirati klub. 30. travnja 1922. godine, održana je osnivačka skupština, na kojoj je prihvaćen prijedlog Zdenka Šapra i Ante Miličića da ime kluba simbolizira zemljopisni položaj Dubrovnika - Športski klub "Jug". 1924. godine, u Klubu su, uz nogometnu i plivačku, djelovale i sekcije za lakoatletiku i hazenu. Krajem 1923. g. utemeljena je plivačka sekcija u okviru koje su djelovali i vaterpolisti. Za to je prije svega zaslužan Rudi Reš, poznati plivač sa Sušaka, tada član nogometne momčadi ŠK "Juga". Ljeti se kupao u uvali Danče, gdje je zatekao mladež organiziranu u divlji klub "Republika Danče". Uočivši zainteresiranost i nadarenost mladih za plivanje, uz pomoć Antonija Nardellija i Pera Kolića, osniva plivačku sekciju koja aktivno djeluje od 1924. godine. Prvi javni nastup sekcije uslijedio je, na današnji dan, 28. lipnja 1924. godine, ne u legendarnoj gradskoj luci, već na Porporeli, s mjesnim PŠK "Penaturom", kojemu je to također bio prvi javni nastup. U plivanju od otoka Lokruma do Porporele nadmoćno je pobijedio Rudi Reš u vremenu od 24 minute. U vaterpolskom susretu "Jug" je pobjedio od 3:0. Čast da prvi stave "Jugove" kapice crveno-plave boje imali su: Marko Dabrović, Ljubo Merlo, Ante Zaharija, Rudi Reš, Mirko Braida, Zlošilo i Depolo. Sva tri gola za "Jug" postigao je Mirko Braida i tako postao prvi igrač koji je na službenoj utakmici zatresao protivničku mrežu. U istoj godini "Jug" je zabilježio još jedan povijesni nastup. Na državnom prvenstvu održanom na Sušaku 9. i 10. kolovoza 1924., zabilježen je prvi nastup plivača. Marko Dabrović, kao jedini predstavnik "Juga", plivao je 50 m slobodno i s vremenom 32,8 zauzeo je drugo mjesto, a na 100 m slobodno sa 1:20,0, treće mjesto. U momčadskoj konkurenciji, s osvojena 4 boda, "Jug" se plasirao na 7. mjesto. (9) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 28. lipnja 2000. godine, u Zagrebu je umro dramski glumac, Branko Bonacci. Nakon realne gimnazije, koju je polazio u Dubrovniku, Branko Bonacci započeo je glumiti kao amater u Dubrovačkomu kazališnom društvu. Od 1948. do 1950. djeluje u Narodnom kazalištu u Dubrovniku, gdje je bio Jero (u Maškaratama ispod kuplja, I. Vojnovića,), Intrigalo (u Ljubovnicima, nepoznatog autora), Miho (u Tužnoj Jeli, M. Vodopića), Maro i Pomet (u Dundu Maroju M. Držića). U dramskom programu Dubrovačkih ljetnih igara (1959–73) ostvario je više uloga u Držićevim i Vojnovićevim djelima. Dobio je nagradu za ulogu Pometa na 1. festivalu dramskih kazališta Hrvatske u Zagrebu (1950). (10) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u nedjelju, 28. lipnja ratne 1992. godine, na dubrovačkom području nije bilo uzbune. Međutim, i toga su dana *od 15 do 15. 30 sati* iz područja trebinjske općine topnički su napadnuti Rijeka dubrovačka i Brgat, a granate su padale i po padinama Srđa. (11)  Toga dana, 28. lipnja 1992. godine, na Južnom bojištu poginuli su pripadnici 4. brigade HV-e: Ivica Kujundžić i Marijan Šuto. (12) 

Izvori i literatura:

(1) RINA KRALJ-BRAS SARD, ANALI DUBROVNIK 50 (2012): 39-62

(2) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 125,126,140

(3) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(4) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(5) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 73,74

(6) SERAFINO RAZZI, POVIJEST DUBROVNIKA, str. 266,267,290

(7) RINA KRALJ-BRAS SARD, ANALI DUBROVNIK 50 (2012): 39-62

(8) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(9) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 125,126,140

(10) HBL Vesna Cvjetković-Kurelec (1989)

(11) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 204

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 556

(12) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-257

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici