Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 29.04.2019.

29.04.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 29. travnja 1416. g. doneseni su opširni propisi o vođenju državne uprave za vrijeme kuge, u slučaju da u Dubrovniku ne bude dovoljno vlastele. (1) Na današnji dan, 29. travnja 2004. godine, na audijenciji u Vatikanu gradonačelnica Dubravka Šuica papi Ivanu pavlu II. uručila je povelju počasnog građanina. (2) Na današnji dan, 29. travnja 2003. godine umro je, zapovjednik Južnog bojišta general Janko Bobetko. (3) Danas je blagdan svete Katarine Sijenske, dj. i n., suzaštitnice Europe, uz Tereziju Avilsku prve žene, proglašene naučiteljicom Crkve. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Katarina Sijenska, Kata, Srećko, Tihik, Robert, Hugo i Antun K. (5) 29. travnja Svjetski je dan plesa, i Dan HAZU. (6)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Kuga koja je tijekom travnja 1416. godine zahvatila Dubrovnik i njego­vo šire područje prisilila je vladu da pošalje sanitetske činovnike na Lopud kako bi se pobrinuli za bolesnike i prebacili ih na otočić sv. Andrija. Kako se i u samom gradu pojačavala epidemija kuge vlada se po­bojala da bi grad opet mogao ostati pust zbog bježanja njegovih stanovnika, a posebno odlaska vlastele iz grada, što bi znatno oslabilo upravu i obranu grada. Zbog toga Vijeće umoljenih, na današnji dan, 29. travnja 1416. godine donosi opširne propise o vođenju državne uprave za vrijeme kuge, u slučaju da u Dubrovniku ne bude dovoljno vla­stele. Izabranih pet vlastelina uz još 12 do 15 vlastelina, koji će dobrovoljno, uz plaću, ostati u Gradu, izabrali bi kneza na mjesec dana, kao i obično, i vodili bi sve državne poslove. Budući je kroz nekoliko slijedećih dana najveći broj vlastele doista napustio Grad, oni koji su ostali u Gradu preuzeli su i stvarno njegovu upravu i obranu. Kuga bila je dosta jaka, te je zahvatila sve krajeve Republike. Anonimni je kroničar zabilježio kako se pojavila 23. travnja i da ju je unio u Republiku Pavle Gundulić. Haranje kuge trajalo je dva mjeseca i život je izgubilo 3.800 osoba. Na nju se osvrće i Gradić nazivajući je "maxima mortalis". I sam broj testamenata iz te i slijedećih godina ukazuje na prave razmjere epidemije. Tako je 1416. godine evidentirano 106 testamenata, 1417. godine 60, a 1418. godine samo 28. (7)     

Iz brojnih arhivskih dokumenata, a ponajviše iz sudskih zapisnika, može se dobiti dosta podataka o raskalašenom, nemoralnom i vrlo slo­bodnom životu u Dubrovniku tijekom XV stoljeća. S druge pak, strane, da je i pravda ondašnjeg vremena nejed­nakim mjerilom određivala težinu prijestupa, može potkrijepiti ne­koliko arhivskih podataka: na današnji dan, 29. travnja 1475. godine, na osam mjeseci zatvora kažnjena su trojica vlastele, i to zbog silovanja jedne djevojke u Ulici sv. Jakova od Višnjice, dok su, godinu dana kas­nije, dvjema sluškinjama vlastelina Frana Gučetića odsječeni nosevi, jer su uvečer uvele dva vlastelina u dvorište i u djevojačku-služinačku sobu. (8) 

Hotel «Neptun» jedan je od prvih modernih hotela izgrađenih u Dubrovniku nakon Drugog svjetskog rata. Na današnji dan, 29. travnja 1988. godine, «Neptun» počinje poslovati u sastavu OOUR-a hoteli «Uvala Lapad», do 17. travnja 1991., kada dolazi do potpunog raspada HTP Dubrovnik, pa od tada posluje samostalno pod nazivom Hotelsko-turističko poduzeće «Neptun».  (9) 

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na Svečanoj sjednici 2. veljače 2004. g., proglasilo je papu Ivana Pavla II. počasnim građaninom Grada Dubrovnika, a na današnji dan, 29. travnja 2004. godine, na audijenciji u Vatikanu gradonačelnica Dubravka Šuica Svetom Ocu uručila je povelju počasnog građanina. Tom prigodom papa je rekao 'Neka Bog blagoslovi Dubrovnik, koji je od danas i moj grad, i svu hrvatsku zemlju.' U znak sjećanja na boravak Svetog Oca Ivana Pavla II. u Dubrovniku u lipnju 2003. godine, na gradskom zvoniku i zvoniku crkve sv. Križa Dubrovčani su podigli spomen ploče, u Gružu je otkrijen spomenik Ivana pavla II., a Gruška je obala preimenovana u Ulicu pape Ivana Pavla II. (10) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 29. travnja 1781. godine, umro je talijanski vjerski pisac, biograf i ljetopisac, isusovac, Gian Lorenzo Camelli, od 1717–20. predavač humanističkih znanosti u dubrovačkom kolegiju te kasnije propovjednik Bratovštine dobre smrti u Dubrovniku.— Camelli je uz Della Bellu jedan od rijetkih stranaca koji piše na hrvatskom jeziku, i obogaćuje dubrovačku prozu XVIII st. Opisom misija i misionara u Dalmaciji dao je dragocjen prinos upoznavanju socijalnih i vjerskih prilika toga kraja. (11)

Na današnji dan, 29. travnja 2003. godine, u Zagrebu  je umro Dragan Roller, gospodarski povjesničar, koji je proučavao gospodarsku povijest Dubrovačke Republike. Objavio je djela: Dubrovački zanati u XV i XVI stoljeću., te Agrarno-proizvodni odnosi na području Dubrovačke Republike od XIII do XV stoljeća. (12)

General HV-a i na­čelnik Glavnog stožera OS RH, Janko Bobetko, umro je, na današnji dan, 29. travnja 2003. godine u Zagrebu u 85. godini žiovota. Tijekom Domovinskog rata Bo­betko dobiva čin generala zbora Hrvat­ske vojske i preuzima zapovjedništvo na Južnom bojištu, tijekom kojeg umješno vodi akcije deblokade Dubrov­nika i druge operacije u dubrovačkom zaleđu, kao i akcije Maslenica i Medački džep. Potkraj 1992. postao je načel­nik Glavnog stožera OS RH. (13) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Dok su svjetski diplomati pokušavali pronaći rješenje krize na tlu bivše Jugoslavije, na sastancima  u Bruxellesu i Lisabonu, te KESS-a u Helsinkiju, četnici i jugoarmija nisu mirovali ni u Bosni i Hercegovini, ni na području Hrvatske, a na današnji dan u srijedu, 29. travnja ratne 1992. godine, incidenata nije bilo pošteđeno ni dubrovačko područje. Tijekom večeri  neprijatelj je rafalima iz teške strojnice pucao sa Žarkovice, a jedna detonacija odjeknula je u blizini Belvedera. Ova večernja pucnjava uslijedila je tek kratko vrijeme nakon najnovijeg sastanka između zaraćenih strana u Sustjepanu uz nazočnost europskih promatrača. (14) 

Izvori i literatura:

(1) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(2)http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=2654

(3) NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

(4) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

http://www.bitno.net/vjera/svet-katarina-sijenska/

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(7) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 53

(9) LUKŠA LUCIJANOVIĆ, IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA, str. 58,59,60

(10)http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=2654

(11) HBL Mijo Korade (1989)

(12)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(13) NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

(14) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 153

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici