Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 29.05.2017.

29.05.2017.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 29. svibnja 1272. godine, Dubrovčani su donijeli Statut grada Dubrovnika (Liber Statutorum Civitatis Ragusii). (1) Povijesnom pobjedom nad Kaptolom, na današnji dan, 29. svibnja 2004. godine, KK Dubrovnik ušao je u Prvu ligu, ostvarivši šest desetljeća star san dubrovačkih košarkaša. (2) Na današnji dan, 29. svibnja 1815. godine, u Dubrovniku je rođen poduzetnik i novčar, graditelj Bondinog kazališta u Dubrovniku, Luko Bonda (BUNDIĆ). (3) Na današnji dan, u petak, 29. svibnja ratne 1992. godine, u barbarskom napadu po povijesnoj jezgri grada i uže područje Grada počinjene su velike materijalne štete i nova razaranja. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Euzebije, Polion, Većeslav i Bona. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 29. svibnja 1272. godine, Dubrovčani su donijeli Statut grada Dubrovnika (Liber Statutorum Civitatis Ragusii). U njemu su kodifi­cirane pravne norme unutanjeg i vanjskog političkog života dubrovačke komune, njezine uprave, gospo­darstva (pomorstva i trgovine), nasljednog prava, ur­banizacije i drugih područja. Pet stoljeća Dubrovački statut bio je temelj pravnog pravnog poretka i vremenom je postao snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti. Uz konkretna rješenja kojom je uređena lokalna zajednica u njega je ugrađena trojaka tradicija - urbana kultura mediteranskih gradova, načela mudre uprave oblikovana u političkoj misli i praksi 13. stoljeća, te ponajprije moćna europska pravna baština, koja je u srednjem vijeku izrasla na podlozi rimskog i kanonskog prava. Dubrovački Statut nastao je u vrijeme kada su se i u drugim europskim sredinama oblikovali pravni sustavi te je nakon Italije i zapadnog Sredozemlja taj val zapljusnuo i hrvatsku obalu. Nakon najstarijeg hrvatskog Statuta, korčulanskog iz 1265. i Dubrovnik je 1272. dobio svoj Statut, nastao kao težnja već zrele dubrovačke komune za legitimacijom njezina pravnog sustava. Liber statutorum najstariji dubrovački pravni zbornik, pravna je kodifikacija sastavljena od osam knjiga, koju je 1272. godine proveo tadašnji dubrovački knez Marko Justiniani nakon borbe domaće vlastele protiv mletačkog patricijata. Prva knjiga sadrži odredbe o državnim tijelima vlasti, utvrđuje prava i dužnosti činovnika, te uređuje pravni položaj Crkve. Druga knjiga navodi tekstove zakletava koje su polagali državni činovnici prije preuzimanja dužnosti. Propisi o organizaciji i nadležnosti sudova i sudskom postupku navode se u trećoj knjizi, dok se četvrta knjiga bavi nasljednim, bračnim i obiteljskim pravom. U petoj knjizi reguliraju se agrarni odnosi, pitanja u vezi s nekretninama i javnim služnostima. Šesta knjiga određuje kaznena djela i kazne za njih, a kao posebnu zadaću navodi suzbijanje gusarstva i krijumčarenja. Pomorskom pravu i plovidbi posvećena je sedma knjiga, a osma knjiga sadrži nove propise i nadopune starih, posebno one o sudskom postupku. Razvoj gospodarskih i društvenih odnosa uvjetovao je donošenje novih zakonskih odredbi koje su upisivane u posebne zakonske knjige, na primjer u Knjigu svih reformacija (Liber omnium reformationium) koja navodi odredbe do 1410., te Zelenu knjigu (Liber viridis) i Žutu knjigu (Liber croceus) koje sadrže odredbe od 1358. do 1460. Tu su još i Statut carinarnice grada Dubrovnika iz 1277., Novi carinski zakonik iz 1413., Zakon o pomorskom osiguranju (Ordo super assecuratoribus) iz 1568., te Propisi Dubrovačke Republike o nacionalnoj plovidbi iz 1745. godine. (6) 

Košarka se počela igrati u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19., u Hrvatskoj krajem 20-tih godina 20. stoljeća, a u Dubrovniku u predvečerje II. svj. rata. ”KK ”Dubrovnik” je osnovan 1946. g. Više od tri desetljeća utakmice su se igrale u legendarnom Karmenu. Nakon gotovo šest desetljeća ostvaren je san dubrovačkih košarkaša, povijesnom pobjedom nad Kaptolom, na današnji dan, 29. svibnja 2004. godine,  klub je ušao u Prvu ligu. U natjecateljskoj sezoni 2008./09. KK Dubrovnik natjecao se u prvoj hrvatskoj ligi i osvajanjem petog mjesta ostvario je najveći uspjeh u povijesti kluba. U sezoni 2012./13. klub je ispao iz A-1 lige. (7)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 29. svibnja 1815. godine, u Dubrovniku je rođenpoduzetnik i novčar,graditelj Bondinog kazališta u Dubrovniku, Luko Bundić (Bonda). 1856. započeo je s pripremama za gradnju dubrovačkog kazališta, kojemu je uskoro postao glavni poduzetnik i novčar. Kazalište je njegovim nastojanjem, a bez veće podrške građana, građeno 1863–64. na mjestu bivšeg fontika i vojnih peći te dijelom u građevinskom sklopu bivše vijećnice Dubrovačke Republike. Kazalište je svečano otvoreno, 1. siječnja 1865. godine i nazvano je prema imenu svojega graditelja, Bondino kazalište. Vlasnici loža (palketisti) upravljali su zgradom i određivali repertoar. Naziv Bundićevo kazalište bio je u službenoj uporabi do 1943., kada je otvoreno Hrvatsko državno kazalište za Primorje. 1945. utemeljeno je Narodno kazalište, a 1967. preimenovano je u Kazalište Marina Držića. (8) 

Na današnji dan, 29. svibnja 1887. godine, u Križevcima je rođen slikar i likovni kritičar Kosta Strajnić. U Dubrovniku radio kao konzervator dubrovačkih spomenika (1928–45) i ravnatelj Umjetničke galerije (1945–48), kojoj je bio utemeljitelj i donator. U Dubrovniku je oko sebe okupio mlade slikare (Antun Masle, Đuro Pulitika, Ivo Dulčić i dr.) podučavajući ih ekspresionističko-kolorističkomu slikarstvu. Povjesničar umjetnosti, konzervator, mecena i kolekcionar, Kosta Strajnić umro u Dubrovniku 23. srpnja 1977. godine. (9) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u petak, 29. svibnja 1992. godine, bio je četrdeseti petak od prvog ratnog petka u listopadu, a dvadeset i peti od onog zloglasnog petka na Svetoga Nikolu kada je razaran Dubrovnik. I ovaj petak također je za Dubrovnik bio koban. Sirena  za znak opće opasnosti, oglašena je u 12 sati i 14 minuta. Neposredno nakon povratka s pregovora u Cavtatu predstavnika HV i JA u prisutnosti promatrača EZ-a, u 12:40 s neprijateljskih položaja u Čilipima i iz trebinjske općine počele su po povijesnoj jezgri grada i uže gradsko područje padati razorne haubičke granate i projektili iz višecijevnog raketnog bacača počinivši velike materijalne štete i nova razaranja. *—U napadu su oštećeni: crkva Sv. Vlaha, Knežev dvor, Mala fontana na Gundulićevoj poljani, Samostan Sv. Klare, Narodna biblioteka, franjevački samostan, srpska pravoslavna crkva, katedrala, tvrđava Minčeta, palače u Getaldićevoj i Božidarevićevoj ulici i još nekoliko drugih zgrada i vrijednih spomenika*. *—U napadu je ranjeno 6 osoba.* *—U večernjim i noćnim satima gađana je Župa dubrovačka iz Cavtata. —Gradonačelnik gosp. Pero Poljanić uputio molbu dr. Zvonimiru Šeparoviću, ministru inozemnih poslova u Vladi RH, da ishodi pomoć Šeste flote za Dubrovnik. —Dr. Šeparović poslao apel Šestoj floti i Vijeću sigurnosti za pomoć protiv srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik. —Ministar Šeparović poslao pismo glavnom tajniku UN Boutrosu B. Ghaliju, predsjedniku Opće skupštine UN Shihabiju, te predsjedniku Vijeća sigurnosti Hohenfellern u ime Vlade RH sa zahtjevom da se zaustavi srpska agresija.* (10) **U vremenu od 26. svibnja do 30. lipnja 1992., Centar za obavješćivanje je 14 puta oglasio opću opasnost na užem gradskom području, s tim da je zbog težine napada uzbuna u vremenu od 29. svibnja do 16. lipnja trajala neprekidno 414 sati. Oko ponoći 3. lipnja Dubrovnik je iznova ostao bez struje, koja će doći tek nakon 39 dana**. (11 ) 

Izvori i literatura:

(1) Izvor: Istoimeni tekst dr. sc. Nelle Lonze.

https://www.facebook.com/durepublika

(2) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 198,199

IZVOR: http://hr.wikipedia.org/wiki/KK_Dubrovnik

(3) HBL Miljenko Foretić (1989)

(4) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 175,176

Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 551

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6) Izvor: Istoimeni tekst dr. sc. Nelle Lonze.

https://www.facebook.com/durepublika

(7) MILIVOJ PETKOVIĆ, TJELESNO VJEŽBANJE I ŠPORT U DUBROVNIKU OD 14. STOLJEĆA DO 1941. GODINE, str. 198,199

IZVOR: http://hr.wikipedia.org/wiki/KK_Dubrovnik

(8) HBL Miljenko Foretić (1989)

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 175,176

Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 551

(11) Izviješće ZOOD od 31. svibnja 1992. Zapovjedništvu Južnog bojišta (Zbirka Dokumenata MSP)

Slobodna Dalmacija, lipanj 1992.

http://www.dulist.hr/teske-svibanjske-i-lipanjske-borbe/19795/

ont-size:14.0pt;line-height:115%;font-family:"Times New Roman","serif"'>*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 550 

(15) Izviješće ZOOD od 31. svibnja 1992. Zapovjedništvu Južnog bojišta (Zbirka Dokumenata MSP) Slobodna Dalmacija, lipanj 1992.

http://www.dulist.hr/teske-svibanjske-i-lipanjske-borbe/19795/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici