Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 30.06.2019.

30.06.2019.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 30. lipnja 1644. godine, donesen je zaključak o gađanju topovima na brodove, koji bi se noću usudili približiti gradskim zidinama. (1) Na današnji dan, 30. lipnja 1906. godine, u Dubrovniku je rođen skladatelj, dirigent i pravnik Vladimir Berdović. (2) U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 30. lipnja, obilježavao se blagdan – uspomena Sv. Pavla. (3) U Dubrovčkoj Biskupiji Pločice/Pavlje Brdo danas slave svog zaštitnika mjesta sv. Pavla. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Rimski prvomučenici; Kajo, Emilijana, Ernest, Rajmund i Ladislav. (5)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 30. lipnja 1502. godine, Vijeće umoljenih donijelo je odluku, da se sruši kuća na Ponti, u kojoj je stanovao Luka, čuvar saniteta. Isti dan je odlučeno, da se povisi niska toreta na visinu ostalih toreta grada. 31. kolovoza, te godine, Malo vijeće donijelo zaključak, da se na mjestu, gdje je stajala prije spomenuta kuća na Ponti, kao zaklište mornarima i drugima licima, sagradi lođija ili, kako u zaključku stoji, »trijem« (tremum). (6) 

Na današnji dan, 30. lipnja 1644. godine, Vijeće umoljenih izmijenilo je zaključak od 26. lipnja 1627., o  gađanju topovima na brodove, koji bi se noću ili u zoru usudili približiti gradskim zidinama. Naime, ako se, dok je još tama, neki oružani brod ili više njih, približe gradskim zidinama na udaljenost od jedne milje, mora se ispaliti jedan topovski hitac, ali nastojati, da se brod ne pogodi. Ako bi se brod i nakon te opomene i dalje približavao zidinama grada, onda na njega treba otvoriti artilerijsku paljbu s ciljem da ga se pogoditi. Ni u jednom slučaju mu se ne smije dopustiti približavanje. Te mjere opreza bile su svakako u vezi sa zaoštrenim odnosima između Venecije i Turske, iz čega je izbio Kandijski rat. (7) 

Na današnji dan, 30. lipnja 1828. godine potpisivanjem bule pape Lava XII »Locum Beati Petri«, kojom je preuređena crkvena uprava u Dalmaciji i Istri, Dubrovačka nadbiskupija postala je biskupijom, podložna Zadarskoj metropoliji, a pridružene su joj ukinute biskupije Stonska i Korčulanska. Posljednji dubrovački nadbiskup, bio je Nikola Ban, a nakon njegove smrti 1815. g., stolica Dubrovačke dijeceze ostala je prazna petnaest godina. (8) 

Austrijske vlasti, tijekom 19. stoljeća znatan dio dubrovačkog arhiva prenijele su u Beč. 1920. godine, ta je građa preseljena u Beograd. s tim saznanjima, predstavnik njemačke vojske dr. Robert Švanke stigao je u Beograd, i na osnovu reversa (priznanice, pismene potvrde prijema), kojeg je potpisao, na današnji dan, 30. lipnja 1941. godine, navedenu građu opet je odnio u Beč. Arhivska građa konačno je vraćena Dubrovačkom arhivu tek 1947. godine, ali je tadašnji ravnatelj dr. Vinko Foretić utvrdio da nedostaje dio dokumenata odnesenih 1833. godine u Beč. Dubrovački arhiv je od Beča potraživao: 38 orijentalnih dokumenata, 860 turskih dokumenata, 17 latinskih i 4 čirilićne isprave, zatim originalnu bulu Pape Benedikta VIII. iz 1023. godine, staru kopiju dokumenta Kulina Bana, zakonske knjige Dubrovačke Republike, koje su se nalazile u Vrhovnom sudištu u Beču i dvije sudbene rukopisne knjige u bečkon narodnoj knjižnici. (9) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 30. lipnja 1782. godine, u Orebiću je rođenhrvatski pisac, pjesnik, bibliofil i kolekcionar Ivan Bizar (Bizzaro). U rukopisu je ostao njegov religiozni spjev Boli Djevice Marije (I Dolori di Maria Vergine), veći broj kraćih lirskih pjesama, stihovi s područja astronomije i geografije te različiti prozni spisi. Imao je veliku knjižnicu bogatu rukopisima i tiskanim djelima starih dubrovačkih pisaca te zbirku umjetnina i starina.Do tragične smrti u Dubrovniku, 30. travnja 1833. godine, koja je uslijedila kao posljedica pada s konja, bavio se na svojim imanjima poljodjelstvom, književnošću, sakupljanjem knjiga i rukopisa. (10)

Hrvatski pjesnik, prevoditelj, publi­cist, političar i pristaša sveslavenskih ideja Medo (Orsat) Pucić umro je na današnji dan, 30. lipnja 1882. godine, u rodnom Dubrovniku u 62. godini života. Pucić je pisao lir­ike i domoljubne pjesme, političke eseje i povijesne studije, a posebno se inten­zivno bavio proučavanjem dubrovačke političke povijesti, te srpskom poviješću i spomenicima. Pucićeva su najznačajnija djela Slovjanska antologija iz rukopisah dubrovačkih pjesnikah, Talijanke, Pjesme i Karađurđevka. * U Beogradu je od 1868–72. bio odgojitelj maloljetnoga kneza Milana Obrenovića, a 1861. počasni član Hrvatskoga sabora; gdje se zauzimao za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom.* (11)

Na današnji dan, 30. lipnja 1906. godine, u Dubrovniku je rođenskladatelj, dirigent i pravnik Vladimir Berdović. Bio je urednik glazbenog programa Radio-Dubrovnika, dirigent Radio-zbora, član dubrovačkoga Gradskog orkestra i violončelist u komornim ansamblima, te šef glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Kao skladatelj svoja djela najčešće temelji na nacionalnom stilskom izrazu, umjereno moderne harmonijske građe. Tematska povezanost s rodnim Dubrovnikom i Dalmacijom prepoznatljiva je u mnogim vokalnim i instrumentalnim Berdovićevim djelima. (12) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u utorak, 30. lipnja ratne 1992. godine,  u 7 sati oglašen je prestanak opće opasnosti, koja je počela u poslijepodnevnim satima prethodnoga dana. Uzbuna je ponovno oglašena u 17:30. Napadnut je uži dio Grada, Mokošica, Zaton i Orašac. Znak za prestanak opće opasnosti oglašen je malo prije u 20.55. Toga dana održan je još jedan sastanak predstavnika dubrovačke općine i komande okupatorske vojske. Govorilo se isključivo o humanitarnim pitanjima, tj. o razmjeni zarobljenika i dostavljanju humanitarne pomoći za pučanstvo Cavtata i Konavala. (13)    Na današnji dan, 30. lipnja 1992. godine, poginuo je pripadnik 1. brigade HV-e, Slavko Kos. (14) 

Izvori i literatura:

(1) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIKA, str. 178

(2) HBL Nikša Njirić (1983)

(3) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 231

(4) DIREKTORIJ ZA EUHARISTIJSKA SLAVLJA I ČASOSLOV DUBROVAČKE BISKUPIJE

(5)http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIKA, str. 117

(7) LUKŠA BERITIĆ, UTVRĐENJA GRADA DUBROVNIKA, str. 178

(8) HBL  Ante Dračevac (1983)

(9) Hrvatski radio – I. program, Radio kalendar - Dogodilo se na današnji dan, urednica: Seida Obarčanin, pripremila: Maja Nodari, tekst: MATO KAPOVIĆ

(10)http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

+ HBL Miljenko Foretić (1983)

(11) NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

*http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(12) HBL Nikša Njirić (1983)

(13) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ , str. 206, 207

*Časopis Dubrovnik, br. 2 1992. Dubrovnik u ratu, str 557

(14) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-255-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici