Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 30.07.2021.

30.07.2021.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Dolaskom generala Marmonta u Dubrovnik, na današnji dan, 30. srpnja 1806. godine, započinju akcije za napad na rusko–crnogorske snage i njihovo konačno potiskivanje izvan granice Dubrovačke Republike na Debelom brijegu. (1) Na današnji dan, 30. srpnja 1942. godine, u Padovi je preminuo sveti Leopold Bogdan Mandić zaštitnik je Dubrovačko-neretvanske županije. (2) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Petar Krizolog; Anđa; Rufin, Eduard i Rikard. (3) Rezolucijom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, 30. srpnja proglašen je Svjetskim danom borbe protiv trgovanja ljudima. Na taj dan nastoji se organiziranjem različitih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini podići svijest javnosti, spriječiti ovaj zločin i pokazati solidarnost sa žrtvama. (4)

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN

Uz liječnike fizikuse, kirurge i brijače, u dubrovačkoj liječničkoj praksi ponekad se susreće naziv magistar chirurgus et barbatonsor. To znači ili da je kirurg pripadnik brijačkog staleža, pa je praksom i učenjem postao i kirurg, ili je, njegovo umijeće u puštanju krvi, obdukcijama, na­mještanju slomljenih kostiju i sl. bilo toliko dobro da je od vlade priznat i prozvat kirurgom. Tako je npr. na današnji dan, 30. srpnja 1391. godine, Malo vijeće primilo u službu magistra Bogoja, koji je imao naziv chirurgicus et barbatonsor, a uz godišnju plaću od 100 dukata. Istog je dana odlučeno da se uzme u dr­žavnu službu magistar Marinus de Barolo, barberius, kome će se dati dućan, stan i 40 perpera godišnje. Sredinom XV stoljeća, od 1441-1445. g., bar kako je suditi po arhivskim dokumentima, u Dubrovniku ima 15 brijača kirurga. (5) 

6. srpnja 1806. godine,završila jedvadesetodnevna rusko-crnogorska opsada Dubrovnika. Od 17. lipnja Dubrovnik i njegovo područje proživljavali su ratnu golgotu i rušilačku okupaciju. Tijekom opsade **na Grad je ispaljeno gotovo tri tisuće topničkih projektila, poginulo je oko stotinu ljudi i mnogo ih je ranjeno, a pričinjena je i velika materijalna šteta. ** Opljačkana je i spaljena gotovo čitava dubrovačka okolica. Tog 6. srpnja Dubrovnik se oslobodio rusko-crnogorske opsade, a njegovo uže područje prestalo biti ratnim poprištem. **Ipak, žestoke borbe Francuza s Rusima i Crnogorcima nastavljene su na području Konavala.** ***Nakon što je, na današnji dan, 30. srpnja 1806. godine, iz Zadra stigao general Mar­mont, i preuzeo zapovjedništvo nad francuskim snagama, u kratkome je razdoblju on je reorganizirao te logistički i brojčano ojačao svoje snage u Dubrovniku, obnovio suradnju s turskim zapovjednicima i glavninu postrojbi prebacio u Konavle. 29. rujna krenuo je u napad na rusko–crnogorske snage kojima su se pridružile skupine bokeljskih i hercegovačkih pravoslavaca na prijevoju Debeli Brijeg i poslije četverodnevnih borbi Marmont je uspio potpuno razbiti crnogorsku paravojsku, a Ruse potisnuti u Herceg Novi, preko istočne granice Dubrovačke Republike na Debelom brijegu. Izvori potvrđuju da su izravne ratne štete počinjene tijekom rusko–crnogorske opsade i pljačke od Konavala do Stona iznosile gotovo 9 milijuna dukata. Na grad je palo više od 3.500 topovskih granata, uništeno je opljačkano i raseljeno oko 700 domova, samo u Konavlima stradala je 581 osoba, a ukupno je ubijeno više od tisuću ljudi. Osim toga, pod eufemizmom kontribucije francuska vojska nastavila je provoditi brutalnu otimačinu dubrovačke imovine, zlata i novca u gradu i u stranim bankama. Učinci francuskoga zaposjedanja i rusko–crnogorske opsade 1806. od presudne su važnosti u razumijevanju i tumačenju dubrovačkog sloma. Ti su događaji za posljedicu imali potpunu gospodarsku, financijsku i materijalnu propast većine stanovništva. Po prvi put u dubrovačkoj povijesti financijski i ljudski gubici nisu se mogli nadoknaditi političkom i diplomatskom akcijom. Ukratko — žrtvovanje dubrovačke neovisnosti bez sumnje je uslijedilo kao posljedica rata 1806.*** (6) 

Godine 1836. u Trstu je formirano parobrodarsko društvo Austrijski Lloyd, koje je vrlo brzo uspostavilo longitudinalnu brzu brodsku prugu iz Trsta prema Dubrovniku i Kotoru. Pod zapovjedništvom kapetana Petra Kunića parobrod toga društva, »Conte Kolowrat« od 125 brt s 26 članova posade  i 36 putnika prvi put je na toj liniji uplovio u grušku luku na današnji dan 30. srpnja 1837. godine. To je bio prvi doticaj dalmatinskih luka sa parobrodima, jednom doista prvorazrednom senzacijom, ali, kako se to tada mislilo, kratkoročnog dometa i ne baš velikom perspektivom, jer, tradicionalna i konzervativna Dalmacija je u to doba ipak još uvijek više vjerovala vjetru i dobrim starim jedrenjacima nego modernim novotarijama. Parobrodi Austrijskog Lloyda počinju ljeti dvaput a zimi jednom mjesečno povezivati Trst sa Dubrovnikom i Kotorom. Putnici su trgovci, vojnici, svećenici, političari te uglavnom osobe koje službeno putuju. Ipak, i ako u nevelikom broju, među njima već ima i prvih putnika koji putuju iz radoznalosti, u vlastitom aranžmanu, tako da nije trebalo dugo čekati da se pojave prve skupine putnika koje bi u zakupu ( charteru ) organizirale isključivo turistička putovanja za edukaciju i razonodu po osobno izabranom itinereru izvan postojećih i službenih parobrodarskih pruga. 10.kolovoza 1844., u grušku luku uplovio je BARONE STUERMER sa 153 putnika upisanih u dnevnik dubrovačke Lučke Kapetanije uplovljenja u Gruž, kao „passagieri della gita di piacere“ ili prevedeno na hrvatski „putnici izleta za razonodu“, što će ostati zabileženo kao jedan od datuma rođenja dubrovačkog modernog turizma. (7) 

Na današnji dan, 30. srpnja 2013. godine, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika sa 16 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim usvojilo je Urbanistički plan uređenja "Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug“ čime je projekt golfa na Srđu dobio i zeleno svjetlo. Sjednica je počela sgotovo sat i pol zakašnjenja i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja vijećnika da se probiju kroz barikade prosvjednika. Istodobno su i prosvjednici počeli s bukom ispred vijećnice kako bi otežali rad vijećnika. "Izdajice, lopovi", samo su neke od poruka koje je izvikivalo stotinjak prosvjednika protiv golfa na Srđu. *Usvajanje UPU-a bila je posljednja administrativna prepreka za početak realizacije projekta Golf Park Dubrovnik.* (8) 

Na današnji dan, 30. srpnja 2014. godine, Dubrovnik je posjetio i u organizaciji DLJI se družio s čitateljima, jedan od najpoznatijih književnih autora današnjice William Paul Young. Young se nakon Kolibe, koja je privukla milijune čitatelja diljem svijeta, izazvala brojne rasprave i postala jedan od najvećih književnih fenomena u posljednjih deset godina, danas smatra svojevrsnim klasikom. (9) 

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Iscrpljen ispovjedničkom službom i bolešću, na današnji dan, 30. srpnja 1942. godine, u Padovi je preminuo sveti Leopold Bogdan Mandić zaštitnik je Dubrovačko-neretvanske županije. Drugi kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke crkve te svećenik, kapucin, poznati ispovjednik i promicatelj kršćanskoga jedinstva, sv. Leopold Bogdan Mandić, rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg-Novom. Živeći među pravoslavcima veoma je rano upoznao i iskusio činjenicu rastavljenosti kršćana. Kako je bio svjedokom nesebičnog djelovanja kapucina u svom rodnom gradu, stupio je u njihov red. Stalno je molio Boga da se pravoslavci i katolici ne sukobljavaju, nego da se bolje slažu, a bio je neumorni ispovjednik i duševna pomoć svima koji su je tražili. Blaženim i svetim proglasio ga je papa Ivan Pavao II. 1983. godine. (10)

Na današnji dan, 30. srpnja 1972. godine, u Dubrovniku jerođen Miho Liban, student Pomorskog fakulteta u Dubrovniku, trajno nastanjen u Dubrovniku, kao pripadnik CZ-e, poginuo 7. listopada 1991. u Mokošici prilikom neprijateljskog topničkog napada. (11) 

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Današnji dan, četvrtak, 30. srpnja ratne 1992. godine, na užem gradskom području protekao je mirno i bez incidenata. „Prolazim pokraj ostataka razrušene fontane. Oslonjen o zid čekam Nevenku dok kupuje kruh u obližnjoj prodavaonici. Opipavam i nehotice fasadu, nekada tako glatku, a ono sada po njoj sve rupa do rupe što su ih napravile krhotine od granata", zapisao je Ivo Stjepović u knjizi "Zapisi iz opkoljenog grada - dani koji se ne smiju zaboraviti", te nastavio: "  Podilazi me jeza kao kad bih dodirnuo nečije rane. Nevenka dolazi i mi krećemo dalje prema glavnoj ulici - Stradunu. Usput se spotičem nekoliko puta na mjestima gdje su ploče oštećene udarom granata.“, završio je Ivo stjepović. (12) Tijekom Domovinskog rata svoje živote za slobodu Dubrovnika i Hrvatske dali su brojni heroji iz svih krajeva naše domovine, pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. Istoga dana, 30. srpnja 1992. godine, na Južnom bojištu poginuo je pripadnik 2. brigade HV-e, Tomo Novoselec. (13) 

Izvori i literatura:

(1) Stjepan Ćosić

http://www.matica.hr/kolo/310/Slom%20Dubrova%C4%8Dke%20Republike%20prema%20iskustvima%20suvremenika/

(2) http://kapucini.hr/duhovnost/sv-leopold-b-mandic

NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

(3) http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/katolicki-kalendar#lipanj-2016

MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(4) http://www.hck.hr/hr/stranica/svjetski-dan-borbe-protiv-trgovanja-ljudima-426

(5) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 93

(6) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 447,448

*http://www.matica.hr/kolo/310/Slom%20Dubrova%C4%8Dke%20Republike%20prema%20iskustvima%20suvremenika/

** SUAD AHMETOVIĆ – DUBROVAČKI KURIOZITETI, str. 205,206

***Stjepan Ćosić

***http://www.matica.hr/kolo/310/Slom%20Dubrova%C4%8Dke%20Republike%20prema%20iskustvima%20suvremenika/

(7)http://www.dubrovnik-turistinfo.com/?dubrovnikturist=vijesti&idKat=1&id=7577

ANTUN NIČETIĆ – POVIJEST LUKE, str.190

(8) http://www.vecernji.hr/hrvatska/golf-na-srdju-dobio-zeleno-svjetlo-prosvjed-zavrsio-privodjenjem-591950

*http://www.golfparkdubrovnik.hr/hr/novosti/pregled/usvojen-upu-platoa-srd/17

(9) http://www.dulist.hr/autor-jedne-od-najpoznatijih-knjiga-danasnjice-stize-u-dubrovnik/183677/

(10) http://kapucini.hr/duhovnost/sv-leopold-b-mandic

NA DANAŠNJI DAN – Prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske prošlosti, Martin Ivanič, Nacionalni dodatak pripremio i prilagodio Tomislav Cerovec, Mozaik knjiga

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -88-

(12) ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, IVO STJEPOVIĆ, str. 227

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-256-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici