Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

07:46 / 10.06.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Kako će se blagdan sv. Antuna proslaviti u Rožatu, Lapadu i u Male braće?

Pobožnost prvog utorka u čast sv. Anti predvodi biskup Glasnović

Pobožnost prvog utorka u čast sv. Anti predvodi biskup Glasnović

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Za blagdan sv. Antuna crkva Male braće priprema se pobožnošću 'trinaest utoraka' i devetnicom/trodnevnicom. Na sam blagdan u ponedjeljak, 13. lipnja, bit će slavljene mise: u 6; 7; 8; 9.30 i u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati je svečano misno slavlje.

Trodnevnicu i svečano misno slavlje predvodit će fra Pavle Ivić, ovogodišnji mladomisnik Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Devetnica ususret svečevom blagdanu traje od 4. do 12. lipnja, svake večeri u 18.45 sati.

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu obavlja se u crkvi Male braće u Dubrovniku još od 1899. godine prema zapisu fra Urbana Talije. Svakog utorka, od 15. ožujka do utorka prije blagdana sv. Antuna, u 18.45 sati moli se pobožnost nakon čega slijedi misno slavlje.

Blagdan sv. Ante svečano se slavi i u župi Velike Gospe u Rožatu, a za blagdan će se vjernici pripremati trodnevnicom. Svake večeri (10. – 12. lipnja) s početkom u 18.30 sati molit će se krunica i slaviti misa, a nakon mise upriličit će se prigodni odgojno-kulturni program.

Prve večeri, u petak, 10. lipnja, nakon večernje mise Miho Čanić će održati predavanje „Nasilje u obitelji”. Druge večeri, u subotu 11. lipnja predavanje „Sjećanje na Terezu Gović“ imat će Jelena Obradović Mojaš i Nike Nagy. Trećeg dana trodnevnice, u nedjelju, 12. lipnja bit će predstavljena knjiga župnika fra Josipa Sopte „Martin Rusić i njegov ep“. Knjigu će, uz autora, predstaviti: Ivica Martinović i Stjepan Ćosić.

Na sam blagdan u ponedjeljak, 13. lipnja središnje misno slavlje u 19 sati predvodi dominikanac fr. Tomislav Kraljević. Pola sata prije mise, u 18.30, bit će blagoslov djece i cvijeća te procesija s kipom do Žitkova, obavijestili su iz župe.

Trodnevna priprava za proslavu sv. Antuna započet će danas u crkvi sv. Mihajla. Sva tri dana, 10., 11. i 12. lipnja, pobožnost će započinjati u 18.30, a sveta misa u 19 sati. Trodnevnicu i proslavu predvodi fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Na sam dan proslave sv. Antuna u ponedjeljak 13. lipnja, svete mise će biti u 6, 7, 8, 10 i svečana sveta misa u 19 sati. Blagoslov djece, bez svete mise, bit će u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.