Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako organizacije civilnog društva pronađu novac za projekte?

12.05.2022.

14:57

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava

Radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava

Foto: Udruga Bonsai / -

U Centru za mlade Dubrovnik, a u okviru ESF projekta POKAZ-PRAVO, Alisa Aliti Vlašić iz MOSAIC-a održala je radionica o inovativnim načinima prikupljanja sredstava za organizacije civilnog društva.

Polaznici su imali priliku upoznati se s idejom i primjerima strategija prikupljanja sredstava te kako se portfolio raznih mogućnosti i koraka uklapa sa misijom i vizijom organizacije. Najčešće zastupljeno financiranje je ono putem javnih sredstava kroz prijave na projekte od lokalne do EU razine, članarina te povremena prigodna prodajom rukotvorina ili drugih proizvoda.

U svrhu razvoja organizacije i ostvarenja njene misije, važno je razviti znanja i procedure za privlačenje donatora i sponzora te održavanje i njegovanje odnosa koji su na korist objema stranama. Ujedno se organizacije civilnog društva mogu odlučiti i promisliti koji sponzori im nisu prihvatljivi ako je njihovo djelovanje direktno u kontradikciji sa njihovom misijom a kako bi zadržale integritet u temi kojom se bave.

Radionica se ticala i posebnosti marketinga neprofitnih organizacija , kada je dobro a kada ne organizirati crowdfunding , koje preduvjete treba ispuniti organizacija a da bi mogla organizirati humanitarne akcije ili prikupljati humanitarnu pomoć. Od dobrih primjera prakse spomenuli smo crowdfunding kampanju Buba bara iz Vinkovaca, književnog kluba Booksa itd..

Samofinanciranje kao opcija koja je zakonski dostupna organizacijama civilnog društva i jača njihovu održivost i neovisnost obuhvaća, osim članarina, naknade za usluge, prodaju proizvoda , korištenje nepokretne i pokretne imovine, nematerijalne imovine kao i ulagačke kamate.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, tu je društveno poduzetništvo kao oblik poslovanja u kojem se minimalno 80 posto dobiti vraća u neprofitnu organizaciju koja je osnivač poduzeća . Za ovaj oblik financiranja nedostaje jasan zakonski okvir no ipak na području naše županije imamo primjere UOSI Prijatelj i njen socijalne zadruge Prijateljica ili npr. poduzeća DEŠA pro.

"Pozivamo vas, u tom duhu, kada slijedeći put imate neko događanje, želite nekog darivati ili imate ekološku akciju da nabavite vreće za smeće od Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida , arancine i džem od ljute naranče u DEŠI pro ili poklonite suvenir svojim gostima koji su izradili članovi Lukjernice"; poručeno je na radionici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.