Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Korčuli sve teže pronaći svježu ribu

04.01.2022.

10:53

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Riba na ribarnici, ilustracija

Riba na ribarnici, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Na otoku Korčuli koji važi za najribarskiji otok naše županije sve je teže nabaviti svježu ribu. U tamošnjim ribarnicama od Vele Luke do Lumbarde ribu prodaju uglavnom nakupci.

U najvećem broju slučajeva riječ je o ribi staroj po nekoliko dana. Svježu ribu teško je pronaći. Do nje se može doći jedino ako se slučajno zatekne neka koča upravo stigla s lovišta, a uglavnom je riječ o ribarima izvan ovog otoka, odnosno iz Hvara ili Makarske.

Druga mogućnost nabave svježe ribe je preporučiti se malobrojnim ribarima ili sportskim ribićima da svježe ulovljenu ribu donesu kući. Sve je ovo pomalo čudno i neshvatljivo ako se uzme u obzir broj raznih plovila kojih je na Korčuli jako puno, naročito na njenom zapadnom dijelu. Čudno je i neshvatljivo i to što na ovom otoku unatoč velikom broju raznih plovila i ribarskih alata ne postoji niti jedna Ribarska zadruga. Rezultat svega toga je pomanjkanje svježe ribe i cvjetanje ribarskih nakupaca koji žive od preprodaje uglavnom ribe stare po nekoliko dana. Uz sve to ribu prodaju vrlo visokim cijenama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.