Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Korčuli zbog žalosti izostao običaj navješćivanja za Sveta tri kralja

06.01.2022.

12:06

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Korčula

Korčula

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Današnji kršćanski blagdan Sveta tri kralja koji označava kraj božićnih blagdana na Korčuli je obilježen u svim župama prigodnim svetim misama.

Ove godine na Korčuli je izostao običaj navješćivanja, veseljenja ili pjevanja koji se po vjekovnoj tradiciji prakticira dan prije ovog blagdana čime se nagovješćuje dolazak sveta Tri kralja.

Ove godine nije bilo tako zbog žalosti koja je prisutna na čitavom otoku povodom tragične prometne nesreće koja se dogodila u nedjelju drugog siječnja malo iza ponoći na državnoj cesti od Blata do Vele Luke u kojoj su smrtno stradala tri mlada mještanina Smokvice u dobi od 19 do 24 godine života. Njihov zajednički sprovod održat će se upravo danas na mjesnom groblju svetog Ciprijana u Smokvici u kojoj je proglašena sedmodnevna žalost.

Poslijepodne s početkom u 14 sati u ovome korčulanskom mjestu zajednički će biti ispraćeni na vječni počinak Ivan Didović star 19 godina, Tomislav Tomašić star 22 godine i Ante Salečić star 24 godine. Općina Smokvica moli mještane i otočane koji žele prisustvovati pogrebu da dođu najmanje pola sata prije bez osobnog vozila poštujući pri tome sve epidemiološke mjere i komunalni red.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.