Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Nagrada za životno djelo poginulom hrvatskom branitelju Ranku Bongvardu

22.12.2021.

09:25

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić i predsjednik Općinskog vijeća Mario Vekić primili su danas u Orebiću gospođu Giovaninu Bongvardo, suprugu pokojnog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Ranka Bongvarda, koji je braneći rodnu grudu kao pripadnik Župske satnije Mornaričkog odreda Pelješac poginuo 18. prosinca 1991. godine na stonskom ratištu.

Smrt ga je zatekla u pokušaju sprječavanja neprijateljskog prodora na brdu Zec iznad Stonskog kanala.

Uz evociranje uspomene na Rankov život i doprinos u obrani Pelješca i juga Hrvatske od srbo-četničkog agresora, gospođi Giovanini uručeno je najviše općinsko priznanje Nagrada za životno djelo koje je u obliku povelje pokojnom Ranku dodijeljeno posmrtno 2020. godine u povodu Dana Općine Orebić i blagdana njene nebeske zaštitnice Gospe Delorite, a zbog epidemije korona virusa nije dosad moglo biti uručena.

Gospođa Giovanina, koja s pokojnim Rankom ima sina i kćer, u osobno je i u ime njih i obitelji zahvalila na nagradi kojom Općina Orebić trajno čuva uspomenu na žrtvu njezinog supruga u obrani Pelješca i juga Hrvatske u Domovinskom ratu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.