Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Školarci s Grude učili o očuvanju prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti

30.04.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Školarci s Grude učili o očuvanju prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti

Školarci s Grude učili o očuvanju prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije organizirali su interaktivno vođenje za učenike Osnovne škole Gruda tijekom kojeg su ih educirali o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti.

Učenici su posjetili Dubrovački akvarij i Prirodoslovni muzej Dubrovnik gdje su imali priliku vidjeti različite vrste biljnog i životinjskog svijeta.

Današnje vođenje je organizirano povodom manifestacije “European Maritime Day in My Country 2022.”, a u sklopu projekta CASCADE, koja će se provoditi na razini cijele Europske Unije do kraja listopada 2022. godine. Jedan od glavnih ciljeva spomenute manifestacije i projekta kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija je podizanje svijesti lokalnog stanovništva, a posebno mladih, o utjecaju klimatskih promjena te su ovom prilikom učenicima podijeljeni prigodni promotivni materijali.

CASCADE je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj.

Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve, a jedne od primarnih aktivnosti DNŽ je opremanje županijskog broda u svrhu sprječavanja rizika od onečišćenja na moru.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.