Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U iduća dva mjeseca očekuje se idejno rješenje Centra za pružanje usluga u zajednici

20.02.2022.

09:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U iduća dva mjeseca očekuje se idejno rješenje Centra za pružanje usluga u zajednici

U iduća dva mjeseca očekuje se idejno rješenje Centra za pružanje usluga u zajednici

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Mato Franković sastao se s predstavnicima roditelja djece s poteškoćama iz spektra autizma i predstavio dosadašnje aktivnosti vezane uz uspostavu Centra za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života.

Na taj se način želi riješiti dugotrajni problem povremenog i dugotrajnog smještaja osoba s invaliditetom, posebice osoba s poremećajima iz autističnog spektra, te osigurati stručno i kvalitetno pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Kako je naglasio gradonačelnik Franković, Centar bi trebao biti dugoročno i sveobuhvatno rješenje koje će svojim korisnicima omogućiti kvalitetniji život u zajednici.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić istaknuo je neke od usluga koje bi budući Centar trebao pružati djeci i mladeži s teškoćama u razvoju (od 0-21 godine života) poput poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške, rane intervencije, kao i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima autističnog spektra i s višestrukim oštećenjima, poput usluge smještaja i cjelodnevnog boravka, a što su roditelji naglašavali kao najveći problem s kojim se trenutačno susreću.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija, Centar bi se trebao graditi na zemljištu u Orašcu, površine od oko 22.000 četvornih metara, što predstavlja dovoljno prostora za razvoj svih planiranih sadržaja. Riječ je o državnom zemljištu za koji postoji dogovor s Vladom RH o darovanju Gradu Dubrovniku za realizaciju ovog projekta.

Sastanku je prisustvovao i arhitekt Bruno Rechner, koji ima veliko iskustvo rada na ovakvim i sličnim projektima i koji je istaknuo kako će, uz stručnjake, u procesu biti važna uloga roditelja s kojima će se definirati potrebe, koje će potom oblikovati cjelinu. Prijedloge idejnih rješenja arhitekt Rechner predstavit će kroz dva mjeseca, a potom i idejni projekt po odabranom rješenju.

Ovaj projekt Grada Dubrovnika, koji se razvija u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, ima i podršku resornog Ministarstva koje će pružiti zakonodavni upravljački okvir, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

Predstavnici roditelja na današnjem su sastanku izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tijekom projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.