Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Podvlaštici i Gornjoj Vrućici slavi se spomendan svetog Jurja

23.04.2022.

14:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Spomendan svetoga Jurja danas se slavi u više župa pelješkog i stonskog dekanata.

Mise su se slavile jedino u tom svecu posvećenoj crkvi na groblju u Podvlaštici, sjevernoistočno od Orebića i u crkvi Sv. Jurja u Gornjoj Vrućici gdje mu je posvećena u 15. stoljeću podignuta crkva u kojoj se nalazi oltarna pala sa slikom svetoga Jurja na konju koju je 1907. godine naslikao hrvatski slikar Kunovljanin, Mato Celestin Medović.

Crkva u Podvlaštici potječe iz ranog srednjeg vijeka i prva je duž stare komunikacije ispod brdskog masiva Sv. Ilije uz koju se nižu stari zaseoci i crkve sve do Nakovane. Inače je kult slavljenja sv. Jurja nekoć bio jako raširen na Pelješcu.

Najstarija romanička crkvica njemu posvećena na Pelješcu je u Ponikvama, a sada je izvan funkcije, a izvan funkcije je i ranokršćanska crkvica iz 10. stoljeća u Popovoj Luci. Još se naziru ruševine crkvica Sv. Jurja iznad Potomja i Vignja. Svojevremeno su postojale i bratovštine Sv. Jurja u Ponikvama, Popovoj Luci, Gornjoj Vrućici i Podvlaštici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.