Emisija 07.01.2021.

Emisija 07.01.2021.

Civilno društvo u punoj snazi ovih dana djeluje u Sisačko-moslavačkoj županiji, na područjima pogođenim potresom. Nebrojene udruge, organizacije i pojedinci prisutni su na tim prostorima. Bili su tamo i članovi kninske HVIDRA-e i udruge Bušići, bio je tamo i naš mikrofon. Poslušajte reportažu iz Petrinje, Žažine, Male Gorice i Letovanića.

Brojni volonteri na terenu rade dobre stvari!
Pomažu ljudima, donose donacije, organiziraju se i sudjeluju u čišćenju i sanaciji porušenih i oštećenih objekata. Spašavaju životinje ..
Iz Knina i cijele naše županije, kroz ovih desetak dana krenule su ekipe gorskih spašavatelja i vatrogasaca. Krenuli su kamioni i kombiji sa stvarima koje su donirali građani.

I vaša novinarka jučer je bila dio ekipe Kninjana koji su obišli mjesta u blizini Petrinje – Žažinu, Letovanić i Malu Goricute donirali prikupljeni građevinski materijal i jednoj bakici i jednom djedu očistili i natkrili urušen objekt u dvorištu oštećene kuće.

Kombi pun žice i cerada, hrane, deka, higijenskih potrepština i druge humanitarne pomoć odvezli su hrvatski branitelji iz kninske HVIDR-e i Udruge Bušići.
Uz još jedan auto, nas osmero krenuli smo u noći, a na Baniji nas je dočekalo maglovito i hladno jutro. Još jedno jutro koje su mnogi mještani dočekali u improviziranom smještaju ispred kuća, u dvoranama, šatorima, kamp kućicama, kontejnerima, svojim automobilima.

Naš dogovor bio je naći se s penjačima Hrvatske gorske službe spašavanja, popularno nazvanim Ninja Krovnjače, s kojima su Kninjani planirali konkretne sanacije krovišta, s obzirom na materijal koji su nosili. Ali je organizacija malo zakazala, pa su se planovi promijenili.

Krenuli smo prema Žažini, za koju ste mogli čuti jer se tamo urušila crkva pri čemu je poginuo jedan mještanin. Naišli smo baš na njegovog kuma, dok je doma vozio nekoliko kanistara vode u tačkama.

 

Novi dogovor dalje nas je odveo u Letovanić, opjevano mjesto pored Kupe, koja se dobro razlila iz korita po livadama. Letovanić otprije dvije, tri godine od vode brani nasip. Prije nego je napravljen, Kupa je znala poplaviti dio sela.
A u Letovaniću, oštećene objekte popravljaju hrvatski branitelji, pa su se i Kninjani tu zadržali.

Nakon obavljenog posla, u Letovaniću su domaćini skuhali gulaš za sve volontere koji pomažu u mjestu. Poslije ručka, dalje prema Maloj Gorici. Prvu cestu kojom smo krenuli poplavila je Kupa, pa smo okolnim putem došli i do tog mjesta, također donirali žicu i ceradu i nešto higijenskog materijala. Već je pao mrak kada smo ponovno došli u Petrinju, na dogovor s poznatim maratoncem Brankom Šubićem koji je u našem gradu čest gost na svojim memorijalnim maratonima za poginule hrvatske branitelje. I ne biste vjerovali, u Petrinji smo popili kavu u kafiću. I to je jedan od znakova koji potvrđuju u kakvom je izvanrednom stanju naša Banovina.

U povratku iz Petrinje preko Gline do Gornjeg Viduševca. Stali smo kod tenka, spomenika na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa u Oluji. Bilo je 18 sati i 1 minuta, i tad nas je zatresao onaj jaki potres. Privremeni stanari u obližnjem restoranu istrčali su na otvoreno, bila je među njima i jedna mala djevojčica, bila su i dva psa, svi jednako uznemireni i u strahu. I njima smo uručili malu donaciju i vratili se u naš mirni grad. Dakako, u mislima i suosjećanjem sa svim tim dragim ljudima.  

O emisiji Civilno društvo danas

U emisiji predstavljamo udruge civilnog društva i građanske inicijative, te pratimo njihove programe i realizaciju projekata. Emisija je potpora građanima koji se aktivno i slobodno uključuju u sve sfere društvenog djelovanja.

Pročitaj više

Civilno društvo danas
Civilno društvo danas

HRT – Radio Knin — Život

U emisiji predstavljamo udruge civilnog društva i građanske inicijative, te pratimo njihove programe i realizaciju projekata. Emisija je potpora građanima koji se aktivno i slobodno uključuju u sve sfere društvenog djelovanja.

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 04.03.2021. 13:30 - 13:55

Poslušajte

Emisija 18.02.2021.
Četvrtak, 18.02.2021 12:00

Emisija 04.02.2021.
Četvrtak, 04.02.2021 12:00