Emisija 28.02.2019.

Emisija 28.02.2019.

Govorimo o dokumentarno-igranom filmu "Glavu dole, ruke na leđa", 26. obljetnici nekažnjenog ratnog zločina u Dragišićima i 28. obljetnici napada na Policijsku postaju Pakrac.

Kroz srbijanske logore, njih 70-ak u Srbiji i okupiranim dijelovima Hrvatske, prošlo je 30 tisuća hrvatskih branitelja i civila. 300 ih je ubijeno ili je podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima. U logorima je bilo oko 500 djece i 3000 žena, dok je 219 zatočenika bilo mlađe od 18 godina.
Najmlađi zatočenik bio je dijete od 6 godina , a najstariji je imao 90 godina.

HDLSKL dosad je podnijelo DORH-u nekoliko kaznenih prijava s imenima osumnjičenika za ratne zločine nad logorašima, ali za zvijerska mučenja, torture, ponižavanja i silovanja u logorima nikada nitko nije odgovarao.

To svoje bolno iskustvo sa strašnim posljedicama po zdravlje, mnogi su bivši logoraši opisali u knjigama, koje su napisali da se ne zaboravi. 
Iz istog razloga, vukovarski branitelj Stipe Majić Pipe, snimio je dokumentarno-igrani film "Glavu dole, ruke na leđa".

Taj potresni film prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru, te njihova odvođenja, mučenja i ubijanja u srpskim koncentracijskim logorima.
Nakon kninske projekcije publici se obratio Predrag Mišić Peđa, vukovarski branitelj, jedan od onih koji su preživjeli 269 dana zvjerske torture u srpskim logorima u  Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Beogradu.
"Poanta ovog filma je da nakon 27 godina nitko za ovo nije odgovarao. U ovoj državi, ovakve priče ni jednu Vladu nisu zanimale, vjerojatno ni neće. Nas je svaki dan sve manje i ovaj film je dobar zato što će ostati u povijesti ovog naroda da se vidi kakvo je zlo počinjeno i da jednostavno, nitko nije odgovarao za ovo. Na žalost, ni ministarstvo financija ni ministarstvo kulture nije prepoznalo, nije nam htjelo pomoći.", kazao je Mišić.

 

24. i 25. veljače 93. u Dragišićima, selu u Vodičkom zaleđu, počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima. Još jedan u nizu za koji nitko nije odgovarao. 

Paravojska tzv. Krajine zarobila je 10 hrvatskih branitelja, koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Do zatvora u Kninu živa su stigla njih šestorica. Tijela ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja, kao i šestorica preživjelih su razmijenjeni, dok se sudbine Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

 

28 godina je prošlo od napada na Policijsku postaju Pakrac, događaja koji se često spominje kao početak Domovinskog rata. Što se 1. ožujka i u danima uoči događalo na području Pakraca priča Miroslav Ivančić iz Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

 

O emisiji Hrvatski branitelj

Emisija obrađuje teme vezane uz braniteljsku populaciju i promovira istinu o Domovinskom ratu. Objavljujemo razgovore sa sudionicima Domovinskog rata, reportaže s terena, prisjećanja na dane ponosa i slave. Svakog drugog četvrtka u 13.30 poslušajte emisiju 'Hrvatski branitelj'!

Pročitaj više

Hrvatski branitelj
Hrvatski branitelj

HRT – Radio Knin — Vijesti

Emisija obrađuje teme vezane uz braniteljsku populaciju i promovira istinu o Domovinskom ratu. Objavljujemo razgovore sa sudionicima Domovinskog rata, reportaže s terena, prisjećanja na dane ponosa i slave. Svakog drugog četvrtka u 13.30 poslušajte emisiju 'Hrvatski branitelj'!

Poslušajte

Emisija 06.06.2019.
Četvrtak, 06.06.2019 12:00