10% pretile djece u Šibensko-kninskoj županiji

10% pretile djece u Šibensko-kninskoj županiji

Marijan Susenj/PIXSELL

Učenici vole slatkiše i gazirana pića

Oko 12% djece osnovnoškolskog uzrasta u Hrvatskoj  je preuhranjeno.  Šibensko-kninska županija ispod je državnog prosjeka s nešto manje od 10% pretile djece, pokazalo je  istraživanje koje je na temelju redovitih sistematskih pregleda učenika prvog, petog i osmog razreda  proveo  Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Broj pretile djece iz godine u godinu  raste u petom i osmom razredu, a gledano po spolu,  dječaci su deblji od djevojčica.

Podatci nadalje govore da većina djece doručkuje svaki dan. Samo ih 15% ne doručkuje radnim danom, a 6% vikendom. No, mnogi  voće i povrće ne konzumiraju svaki dan, dok s druge pak strane, oko 30% učenika gotovo svakodnevno jede slatkiše i pije gazirana pića. Istodobno, osnovci se ne mogu  pohvaliti tjelesnom aktivnošću. Dok je u prvom razredu tjelesno aktivna 1/3 učenika, u petom razredu to pada na 1/5, pa čak i na 1/10 kad je riječ o djevojčicama.

Pretiloj djeci prijete  rizici od  raznih bolesti, upozoravaju u Zavodu za javno zdravstvu,  pa je  tako  rizik za povišeni krvni talk dva do šest puta veći nego u djece optimalne  tjelesne težine. Veći je i rizik od oboljenja  dijabetesa tipa II kao i ozbiljnih srčanih i moždanih oboljenja prije 65 godine života.