12. Zvonimirovi dani na Kninskoj tvrđavi

12. Zvonimirovi dani na Kninskoj tvrđavi

Srednjovjekovne igre, glazba, ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri, svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu.. Kao veličanstvena završnica, pod zvjezdanim nebom, 8. lipnja, bit će izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Ulaz slobodan sva tri dana.

Srednjovjekovni festival Zvonimirovi dani održat će se, dvanaesti put, od 6. do 8. lipnja na Kninskoj tvrđavi.

Drugi po veličini fortifikacijski objekt u Europi u te dane vraća se u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje.

Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje. Kao veličanstvena završnica, pod zvjezdanim nebom, u subotu, 8. lipnja, bit će izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Ulaz slobodan za sva tri dana. 

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski  muzej. Bogata povijest i kulturna baština hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

U ČETVRTAK SREDNJOVJEKOVNA ZABAVA ZA DJECU I RODITELJE– DJEČJE VITEŠKE SKUPINE, SREDNJOVJEKOVNE IGRE I RADIONICE

Prvi dan manifestacije, 6. lipnja od 18.00 od 21.00, rezerviran je za srednjovjekovnu zabavu za najmlađe - Mali Zvonimirov dan. Kninska tvrđava bit će taj dan „pod opsadom“ dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih Alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira. 

Na Kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom. 


VATRENI SHOW, NOĆNE BORBE, KULINARSKO NATJECANJE I OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI
 
Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posebno spektakularno bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu.

U subotu, 8. lipnja, od 18.00 održat će se srednjovjekovno kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan – ubij u kuhanju!“ Kako će se natjecatelji snaći u strogo srednjovjekovnim uvjetima – koristeći samo vatru, srednjovjekovne namirnice i začine, pratit će i ocjenjivati članovi stručnog žirija: gradonačelnik grada Knina Marko Jelić, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik te chef novototvorenog kninskog restorana Tvrđava, Josip Zore. Osim pripreme mesa na srednjovjekovni način, natjecatelji će se okušati u izradi knedli kraljice Jelene.

Ovogodišnja glavna glazbena poslastica nije mogla bolje pristajati uz lokaciju, ambijent i svrhu manifestacije, a radi se o operi Nikola Šubić Zrinjski, u izvedbi dijela ansambla Hrvatskog narodnog kazališta, čija će izvedba na veličanstven način zaključiti ovogodišnje Zvonimirove dane u subotu, 8. lipnja od 22.00 sata.  

Pogledajte cijeli program: http://www.zvonimirovi-dani.info/program-2019/