22. obljetnica u Maljkovu

22. obljetnica u Maljkovu

Dok se vodila bitka za Šibenik, Mladićeve jedinice napredovale su od Knina prema Sinju. Na današnji dan 1991. okupirale su Potravlje, Maljkovo i Peruću, pri čemu su ubijena tri pripadnika specijalne policije. Danas su ih se sjetile njihove obitelji i suborci.

Pored državne ceste 1 u mjestu Maljkovu stoji kameni križ u spomen na četvoricu mladih ljudi ubijenih u obrani Domovine. Po inicijalima njihovim prezimena nazvana je i postrojba kojoj su pripadali – Specijalna policija BATT. Bilo im je to prvo vatreno krštenje, prisjetio se  Ivica Glavota, danas predsjednik Udruge Specijalne policije BATT Splitsko-dalmatinske županije.

Susret suboraca i obitelji kod spomen križa u Maljkovu pokazao je da vrijeme - niti briše sjećanja niti liječi rane. Zbog napada na Maljkovo, na Kijevo, Sinj, Vrliku i Šibenik, Okružni sud u Šibeniku je u srpnju 1992. u odsutnosti osudio Ratka Mladića i još šest osoba na 20 godina zatvora. No kasnije je Hrvatska prestala suditi za ratne zločine u odsutnosti, a na Haaškom sudu Mladić je optužen samo za ratne zločine u BiH.