"5 do 12 za opstanak Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin"

"5 do 12 za opstanak Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin" "5 do 12 za opstanak Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pod tim nazivom održan je Okrugli stol, na kojem su sudjelovali dr. Ines Stranja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i sociijalnu skrb, saborski zastupnik Miro Bulj, gradonačelnici i načelnici Knina i okolnih mjesta, ali nisu predstavnici vlasnika, odnosno županije niti bolnice.

Na inicijativu trojice županijskih vijećnika, Tomislava Čolaka, Zorana Radića i Steve Žeželja, uz potporu čelnih ljudi Knina i okolnih gradova i općina, održan je Okrugli stol kao nastavak aktivnosti kojima se godinama pokušava naći riješenje za kninsku bolnicu. Ustanova dijeli financijske i kadrovske probleme cijelog zdravstvenog sustava, ali stanje pogoršava potpuni izostanak zanimanja liječnika - tri puta raspisano je 8 specijalizacija, nitko se nije javio!
Dr. Nada Kljajić, predsjednica Stručnog vijeća, voditeljica Odjela pedijatrije:

Da bi netko došao raditi u Knin ili prihvatio specijalizaciju, treba mu osigurati beneficije – stan i veću plaću ili stipendiju. Raspoloživih stanova tek je nekoliko, ali novčana potpora ide, najavio je gradonačelnik Marko Jelić:

Hrvatska ima previše bolnica – 64, i neki budući ministar morat će rezati, rekla je dr. Ines Strenja Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, i navela primjer Danske gdje je 15 bolnica.
Ipak, i ona smatra kako je kninska bolnica od strateškog značaja i mora zadržati osnovne odjele!

Potporu inicijativi za spas kninske bolnice dao je saborski zastupnik Miro Bulj:

Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos u Kninu mora biti državna i problem se mora odmaknuti od politike, a općine i gradovi dat će za liječnike koliko budu mogli - zaključak je Okruglog stola. Krnjeg, doduše, jer se pozivu nije odazvala županija kao vlasnik, nisu došli predstavnici Upravnog vijeća, niti ravnateljstva bolnice.