6. studenog počinje cijepljenje protiv gripe

6. studenog počinje cijepljenje protiv gripe

Pixsell

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 06.11.2019. Ove godine nabavljeno je četverovalentno cjepivo, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tip B, a ne jedan kao ranije u trovalentnim cjepivima. Za Šibensko-kninsku županiju nabavljeno je 10 000 doza takvog cjepiva.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima, bez obzira na dob i sve osobe starije od 65 godina, štićenike domova za starije i kronično bolesne osobe, u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike i njegovatelje u stacionarnim ustanovama, prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.  Osobe koje ne spadaju u navedene kategorije, mogu se cijepiti „komercijalno“ nabavljenim cjepivom, u dogovoru s izabranim liječnikom obiteljske medicine. Ukoliko nakon 01.12.2019. preostane cjepiva iz centrlizirane nabave, HZZO će formirati cijenu cjepiva za sve koji ne spadaju u rizične kategorije.

Cijepiti se može u ambulanti izabranog liječnika obiteljske medicine ili pedijatra, a zdravstveni djelatnici i ostali koji žele, mogu se cijepiti na Odjelu epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na adresi Matije Gupca 74.