Božićna čestitka biskupa Ivasa

Božićna čestitka biskupa Ivasa

Pixsell

Šibenski biskup Ante Ivas uputio je božićnu čestitku u kojoj ,u godini milosrđa, podsjeća da je Isus otvorio sveta vrata Božjega milosrđa u šibenskoj katedrali da bismo se na poseban način mogli susreti s milosrdnim Bogom.

Prenosimo biskupovu čestitku u cijelosti:

 

Betlehemska „vrata od Božića“ otvorio je davno Bog osobno, rođenjem Sina svoga Isusa Krista od Djevice Marije uzJosipa pravednoga, muža njezina. Bog je otvorio vrata ove naše Zemlje nježno, majčinski, očinski i prijateljski, iako su onih dana mnoga vrata bila zatvorena pa „za njih nije bilo mjesta ni u kućama ni u svratištu“. Nije odustao nego ih je s ljubavlju otvorio u štali, u špilji, međusiromašnim pastirima ljudima dobra i iskrena srca. I toliko ih je zavolio da je kao Učitelj i sam htio biti „Pastir dobri“ koji voli i pozna sve svoje ovce i one poznaju njega. Koji ih izvodi na dobru pašu„života u izobilju“, brani ih od vukova grabežljivih, a izgubljenestrpljivo traži sve dok ih ne nađe. Kad ih nađe onda ih stavlja na svoja ramenapa ih nosi i vraća u kuću Očevu.

 Na naša „vrata od Božića“ i ove godine dolazi osobno Bog u Sinu svome, sinu Marijinom i Josipovom, Isusu Kristu uskrslom, Kralju svega svijeta, čijem „Kraljevstvu neće biti kraja.“ On dolazi pred naša vrata iako su i danas mnoga vrata ljudska zatvorena i čvrsto zaključana zbog sve brojnijih nasilnika, lopova i provalnika. Bog ne dolazi silom ni prevarom ni lukavstvom, kao lopov. On dolazi tiho, kako je rekao: „Evo stojim pred vratima i kucam. Tko mi otvori vrata unići ću k njemu!“ Onima koji su izgubili ključ od vrata svoga života pa ga u tami života ne mogu naći, On užiže svoja božićna svjetla, da ga mogu pronaći i otvoriti mu. Onima čija su vata otežala teretom života, čije su zavornice zarđale a snage smalaksale, On nudi dar preporodne vode i ulje,dar kruha i vinada im se vrati snaga, da mogu čuti njegove kucaje, prepoznati njegov glas, pa mu otvorevrata i uvedu ga u svoju kuću i obitelj, društvo… On je spreman sjesti za svaki naš stol života i podijeliti nam darove svoga oproštenja, ljubavi i mira.

„Vrata od Božića“ vrata Božanskog milosrđa, došao nam je ovoga Božića otvoriti Isus Krist. I nama je u zajedništvu Crkve svoje otvorio Jubilarna Sveta vrata Božanskog milosrđa u našoj Katedrali, da bi se na poseban način mogli susreti smilosrdnim Bogom Ocem.„Isus Krist je lice milosrdnoga Oca. U Isusu iz Nazareta Božansko je milosrđe postalo živo, vidljivo i doseglo svoj vrhunac. Milosrđe je najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret. I najbolji put koji sjedinjuje Boga i čovjeka. Možda smo odavno zaboravili živjeti i pokazivati put milosrđa.“, upozorava papa Franjo.Naš svijet postaje sve nemilosrdniji i okrutniji. Zato nema mira ni u ljudskim srcima ni u svijetu. Božić nam zaista dolazi. Bog nam je otvorio vrata svoga milosrđa. Bog nas poziva s nježnošću oca i majke i moli nas da uđemo kroz vrata njegova milosrđa. Da se njegovim milosrđem bogatimo i postanemo milosrdni jedni prema drugima. Da bi se tako na zemlji ispunila Božja božićna želja: „Slava Bogu na visini a na zemlji mir ljudima dobre volje!“

Poštovane sestre i braćo.Želim da ovoga Božića doista prepoznamo širom otvorena vrata Božjeg milosrđa. Da kroz njih uđemo u Božje srce s punim povjerenjem, kakogod nas život smućuje nevoljama i iskušenjima. Uđimo bez straha i s povjerenjem, kako je ušla Gospa Marija i Josip i pastiri betlehemski. Kako su ušli i naši dični pređi koji su s Božjim milosrđem gradili našu povijest i namrli nam bogatu kršćansku kulturu života.

Svima, djeci mladima i odraslima i ostarjelima, svim obiteljima, svima potrebnima, osiromašenima, napuštenima, bolesnima i nemoćnima, molim, želim i nazivam: Sretan vam i blagoslovljen Božić! I s Božićem, Sretna vam Nova godina!

Vaš biskup + Ante