Božićni koncert HKD "Napredak"

Božićni koncert HKD "Napredak" Božićni koncert HKD "Napredak"

U Kninu je sinoć održana božićna priredba kninskog ogranka HKD Napredak na kojem je nastupila folklorna sekcija, koja je otplesala Busovačko kolo, i dramska sekcija, a kao gosti nastupili su pjevači zbora kninskih umirovljenika.

U Kninu je sinoć održana kulturno-zabavni program Hrvatskog kulturnog društva Napredak - "U susret Božiću". Na priredbi se predstavila folklorna i dramska sekcija društva, a kao gosti nastupili su pjevači zbora kninskih umirovljenika. 

Folklorna skupina broji dvadesetak članova i oni osim tradicijskih kola iz srednje Bosne izvode i kola iz dugih dijelova Hrvatske i BiH kaže jedna od članica Katarina Teklić, koja već šest godina sudjeluje u radu društva. Ističe kako svoje znanje prenose na mlade koji se raduju i vježbama i brojnim nastupima skupine.

Uz folklornu, okosnicu Napretka čini dramska sekcija koja već godinama radi simpatične amaterske predstave kojima postižu uspjehe i na hrvatskoj razini. Primjerice, svake godine nastupaju na najvećoj hrvatskoj smotri amaterskih kazališnih skupina u Vodicama. Spisateljica, glumica, redateljica i voditeljica ove skupine je Katarina Keser, koja kaže da je poruka sinoćnje predstave bila, kako duhovno uvijek pobjeđuje ono materijalno.

Predsjednik društva Zoran Čavara kaže kako je cilj društva očuvati folklornu tradiciju, jezik i običaje doseljenika iz BiH koji danas žive u Kninu, ali se u rad društva mogu uključiti svi koji to žele, bez obzira na to odakle došli. Društvo nastupa ne samo u Kninu i županiji, već i u gotovo svim dijelovima Hrvatske i BiH. Od konkretnih ciljeva koje Napredak želi ostvariti, Čavar, između ostalog, ističe izradu kninskih nošnji, u kojima bi članovi folklorne skupine mogli nastupati već iduće godine.

U radu društva "Napredak" sudjeluje i VIS David. Međutim, oni sinoć nisu mogli svirati zbog unaprijed dogovorenog nastupa.