Civilni stradalnici i socijalna prava

Civilni stradalnici i socijalna prava

U spajanju socijalnih naknada ukinute su opskrbnine, a branitelji i civili koji su ih primali, sada će dobivati drugi oblik pomoći, ali ne ako imaju imovinu u vlasništvu ili žive sa članovima obitelji. Posebno su pogođeni roditelji poginulih civila.

Izgubili su djecu, nemaju zakon koji ih štit, a sada bi neki od njih mogli ostati i bez primanja. Za ostvarivanje socijalnih prava, naime, civilni stradalnici moraju živjeti sami, bez većih nekretnina u vlasništvu. Ako ne zadovolje uvjete, ostat će i bez pripomoći u kući, kaže Ljubica Krcić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije

"Imali su sveukupno 2700 kuna, imat će sad 853 obiteljsku invalidninu, bez opskrbnine, tj. socijalne pomoći i bez pripomoći u kući."

Vladi Čengiću iz Ervenika je prije 22 godine ubijena cijela bratova obitelji. Za svoje roditelje je predao novi zahtjev za socijalnu pomoć

"te se žrtve sada uopće ne spominju kao žrtve, na tom zahtjevu uopće ne piše ni ko je ni šta je"

Vlasnici su i zemlje koju, kaže, kad bi poklanjali nitko ne bi htio.

"Kad ti papiri dođu u Zagreb, on ne gleda jel tu neka zemlja postoji, par tih čestica zemljišta, a to ne vrijedi nikome u Erveniku .. ljudi su nepokretni, otac ne vidi, mama isto tako i šta oni mogu?"

Ministrica socijalne politike Milanka Opačić

"Zakon se primjenjuje i oni koji jesu egzistencijalno ovisni o socijalnoj naknadi će je primit. Oni koji imaju drugu vrstu prihoda će ostati bez socijalne naknade."

Civilni stradalnici smatraju kako njihov pravni status mora konačno biti reguliran posebnim zakonom. Za to - nužno je, kažu, sastaviti popis poginulih civila, jer bez njega država ne može ni osigurati sredstva.