Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti , Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno redarstvene operacije „Oluja”. Središnja proslava održana je na stadionu NK Dinara, a prema procjenama policije, u Kninu je samo oko dvije tisuće ljudi.

 

U spomen na sve poginule u Domovinskom ratu,vijence su kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95” položila izaslanstva hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata , predsjednici Vlade, države i Sabora kao i predstavnici grada Knina i Šibensko-kninske županije. U 9,43h , uz zvona kninskih crkava, hrvatsku zastavu na tvrđavu podigli su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji,te zlatna olimpijka Matea Jelić. Odajući počast onima koji u život dali za Domovinu, pročitana su imena 239 poginulih i dvojice nestalih hrvatskih branitelja. Građanima su se na stadionu NK Dinara obratili predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, umirovljeni pukovnik Danijel Rehak, premijer Andrej Plenkvić, predsjednik države Zoran Milanović i Predsjendik Sabora Gordan Jandroković.

Sveta misa služena je u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Proslava završava večernjim koncertom orkestra Oružanih snaga RH na tvrđavi.